“Yalnız, ancak” kelimeleri yerine “ama” bağlacı getirilebiliyorsa, bu kelimeler bağlaçtır. “Sadece” kelimesi getirilebilirse bu kelimeler edat olur.
Yalnız ya da ancak kelimeleri kullanıldığı zaman bu bir bağlaç anlamına gelir. Ancak bunlar yerine sadece kelimesi kullanıldığı vakit ise edat olarak öne çıkar. Yani bu doğrultuda bir kelimesi edat olarak ifade edilir.
ancakın karşılığında verilen kelimeler de, sırf, sadece vb., zaten zarf görevinde kullanılan kelimelerdir.
Edat, diğer adıyla ilgeç, kendi başına bir anlamı olmayan ancak sözcükler arasında anlam ilgisi kurmak için kullanılan yardımcı kelimedir. Örneğin gibi, için, rağmen, karşın gibi kelimeler normalde bir anlama sahip değildir ancak cümle içinde kullanıldığında bir anlama sahip olur.
Türkçede Edatlar
(Güncel Türkçe Sözlük'te (TDK Internet Sayfası) 36 edat yer alıyor, TDK Türkçe Sözlük'te ise sadece 33 edat bulunuyor.)
İlgili 28 soru bulundu
Edatlar cümleden atıldığında cümle anlamsızlaşıyor ancak bağlaçlar cümleden çıkartıldığında cümlede en fazla daralsa da cümle anlamsızlaşmaz. Bir örnekle ifade etmemiz gerekirse, "Onun gibisi çıkmadı" cümlesinde 'gibisi' kelimesini çıkardığımda anlamda bir bozulma meydana geliyor. Dolayısıyla bu kelime bir edattır.
Ayrıca şu pratik yolla bu kelimelerin edat mı, bağlaç mı olduğunu anlayabiliriz: “İle” yerine “ve” getirilebiliyorsa; “ile” bağlaçtır. Güllerle laleleri çok severdi. / Arkadaşları ile arası iyi değildi. (Birincisinde “ve” gelebildiği için bağlaç; ikincisinde “ve” kullanılamadığı için edattır.)
Dilimizde edat olarak görev yapan pek çok sözcük bulunmaktadır. Bu sözcükler; ile (-la ve -le), gibi, için, diye, üzere, kadar, yalnız (bir, tek, sadece), ancak, -e doğru (doğru), -karşı (karşı), -den başka (başka), -den dolayı, -den ötürü, beri ve göre olarak sıralanmaktadır.
Cümle içerisinde yüklem özne ve nesne görevinde kullanılan kelimeler arasında ilgi kuran kelimelere edat ya da ilgeç denir.
Sebep Edatları (için, üzere, dolayı, ötürü, diye vs.) Vasıta Edatları (ile) • Benzerlik Edatları (gibi) • Başkalık Edatları (başka, gayrı vb.) Hal Edatları (göre, nazaran, dair, ait, rağmen vs.) Miktar Edatları (kadar) • Zaman Edatları (beri, önce, evvel, böyle, sonra, geri vs.)
Bağlaçlar veya rabıt (bağlama) edatları; kelimeleri, kelime gruplarını veya cümleleri biçim veya anlam yönüyle birbirine bağlayan kelimeler: ve, veya, ile, ama, de (da), ancak, çünkü, eğer, hâlbuki, hem … hem …, hiç değilse, ise, ki, lâkin, meğer, nasıl ki, ne …
Öyle sözcüğü bir kelimenin anlamını güçlendirmek, aşırılık katmak amacıyla zarf görevinde de kullanılır. Böyle bir durumda bir art gönderim unsuru olarak değerlendirilmeyen öyle sözcüğünün görev adı miktar zarfıdır.
Bağlaç olan ki ayrı yazılır: bilmem ki, demek ki, kaldı ki vb. Geçmiş zaman olur ki hayali cihan değer. Birkaç örnekte ki bağlacı kalıplaşmış olduğu için bitişik yazılır: belki, çünkü, hâlbuki, mademki, meğerki, oysaki, sanki.
1 Haydar Ediskun, “Bulunduğu cümleyi olumsuz cümle yapar.” biçiminde tanımlar “hiç”i (Ediskun 2003:142). Hem edatlar hem bağlaçlar içinde değerlendirir, “hiç olmazsa” yapısını kimi yerde bağlaç (s. 303) kimi yerde edat olarak (s. 362); “hiç de”, “hiç değilse” yapılarını edat (s. 295) olarak görevlendirir.
Buna göre, 1929 tarihli Türkçe Lūgat'ta işte sözcüğü, zamir olarak gösterilmiştir. Ayrıca bu sözcüğün işaret edatı olduğuna da değinilmiştir. geldi. Büyük Türk Sözlüğü'nde (1969) de bu sözcük edat (işaret edatı) biçiminde değerlendirilmiştir: İşte kalem, işte kağıt.
Değil, edat olarak ek fiilin olumsuzluğunda, fiil çekimlerinde ve değil mi ya- pısı içerisinde kullanılır. değil, isim unsuru ile ek fiilin arasına girerek, ek fiilin olumsuzluğunu kurar.
Yalın Bağlaçlar: Yalın bağlaçların birkaç tanesi dışında ötekileri yalnızca bağlaç ola- rak kullanılırlar: Şayet, lâkin, ilâ, keza, vakra, imdi, yani, meğer, madem, netekim, eğer, ama, bile, ile, de vb. ile kelimesi bağlaç olarak kullanıldığı gibi edat olarak da kullanılır.
Bir söz veya söz öbeğinin bağlı birim oluşu, onun bir bağlı bilginin adı olarak kullanılışıyla ilgilidir. İşte eskiden ekleşmiş veya ekleşmemiş, yapımlık ve çekimlik bütün bağlı biçim birimleri için kullanılan edat sözü, günümüzde, yalnızca çekimlik bağlı biçim birimlerin ekleşmemiş olanları için kullanılmaktadır.
“On” zaman edatı haftanın günleri ve tarihlerde kullanılır. Söz konusu gün yılın, ayın, veya haftanın hangi günü olduğu bellidir ve bir gün ile sınırlıdır.
Edatların bazı kullanım özellikleri bulunmaktadır. Tek başına anlam taşımayan kelime grupları ve kelimelerdir. Cümle içindeki kelime grupları ya da iki adet kelimeyi anlam olarak bir ilgi kurulmasını sağlar. Çekim ekleri almayan bağımsız olan kelime grupları veya kelimelerdir.
Bile kelimesi bir bağlaç kelimedir.
Sanki kelimesi edat kategorisinde yer almaktadır. Sanki edatı benzetme edatı olarak da bilinmektedir. Sanki edatı sanmak veya zannetmek anlamlarında da kullanılabilmektedir. Sanki kelimesi bulunduğu cümlenin anlamını değiştirdiği için edattır.
Cümleye amaç, koşul gibi anlamlar katar. UYARI:Yalnız, ancak, bir, tek gibi edatlar cümlede sadece anlamında kullanılırsa edat; fakat anlamında kullanılırsa bağlaç olur. Diğer Edatlar: Dek, değin, denli, beri, dolayı, ötürü, değil, mi , den önce, den sonra…
İle kelimesi hem edattır hem de bağlaçtır.
Gibi sözcüğü edat olarak kullanılıyor. Gibi kelimesinin edat olduğunu anlamak için anlam yönünden incelemek gerekiyor. Tek başına bir anlam ifade etmiyorsa, edat olarak değerlendirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri