Çürük çorbası aslında Adana mutfağına ait bir sokak lezzeti. İçinde yanak, boyun, beyin, dil gibi kelle parçaları bulunan bu çorba, kentte genelde sabah kahvaltılarında tüketiliyor. Zaman zaman Maraş usulü kelle paça olarak da adlandırılan çürük, sakatat sevenlerin favorilerinden.
Adana da yapılan ve paçanın yan ürünü denilen bir çorba. Boyunu, düdüklü tencere de üstünü geçecek şekilde suyu ekliyoruz.
Kuzu başı, dana dili, kuzu paçası, dana işkembesi nohutla bir tencerede pişirilerek yapılır.
Etlerin suyu bir tencereye alınır ve İçerisine pirinçler eklenir. Pirinçler yumuşayana kadar pişirilir. Daha sonra tereyağı, biber salçası, dövülmüş sarımsaklar, tuz ve baharatlar ilave edilir. Daha sonra haşlanmış etler de eklenir ve çorba kaynamaya bırakılır.
Un, genişçe bir tepsiye serpiştirilip üzerine bir su bardağında hazırlanmış tuzlu su tanelendikten sonra tepsi, hamurlar nohut büyüklüğüne gelinceye kadar döndürülür. Bir tencereye 6 su bardağı su ve tuz koyup kaynatılır, kaynayan suya hamur topakları atılıp 5 dakika kadar veya un kokusu kayboluncaya kadar pişirilir.
İlgili 20 soru bulundu
Alişke çorbası, Eskişehir'in Tatar mutfağının bir parçası olan nefis bir çorba. Bol tavuklu ve hamurlu bir çorba olan alişke çorbası, özellikle kış sofralarına çok yakışacak. Bu çorbayı evde denemek isteyenler için işte enfes alişke çorbasının malzemeleri ve tarifi...
Alaca çorba Gaziantep mutfağının sevilen çorbalarından biridir. Bol bakliyatlı, çok besleyici, nefis bir çorbadır. Çorba, lezzetini içindeki malzemelerden ziyade tarhundan alır. Tarhun bana göre tarçın ve anason karışımı bir kokusu olan bir baharattır.
Tuzlama aslında bir tür işkembe çorbası. Farkı bu çorbanın işkembesinin büyük doğranması ve normal işkembe çorbasından daha fazla olması. İşkembe çorbası yapmayı bilenlerin kolayca yapabileceği, bilmeyenlerin ise aşağıdaki tarifimizden yararlanabileceği tuzlama çorbası tarifimiz aşağıda.
Tencereye ince doğranmış domates ve yeteri miktarda et suyu ve su eklenir. Sonra iki adet defne yaprağıyla birlikte yağda çevrilmiş et de tencereye konur. Yemek kaynamaya başlayınca ateş kısılır ve kapak kapatılır. Kısık ateşte yaklaşık bir buçuk-iki saat veya et yumuşayıncaya kadar pişirilir.
Dana, keçi, koyun gibi hayvanların ayak bölgesinden yapılan çorbaya paça çorbası deniliyor. Yapımı zahmetli ve zor olsa da içerdiği besin kaynakları bakımından oldukça faydalıdır. Antibiyotik özelliği taşıdığından hastalıklara karşı koruyucu kalkan görevi görür.
Antep Beyranı, etli ve pirinçli yöresel bir yemektir. Kayıtlara göre Gaziantep çarşısı içinde ilk beyran dükkanı 1885 yılında açılmıştır.
Kelle paça çorbasının içeriğinde kemiğin yapısındaki kolajen proteini, magnezyum ve kalsiyum bulunur bu durum kemik kırılmalarının iyileşme sürecini hızlandırır ve eklem ağrılarını azaltır. Çocukların kemik gelişimini destekler, kemiklerin büyümesine ve onarılmasına yardımcı olur ve kemik erimesiyle savaşır.
HÖRRE ÇORBASI NASIL YAPILIR? 2 kaşık tereyağı ile un, kısık ateşte kavurulur. 5 bardak su eklenir, tuz ve karabiber ilave edildikten sonra başka bir tavada yarım kaşık tereyağı eklenip akabinde salçası ilave edilir. Bu karışımı çorbanın üzerine gezdirildikten sonra, sıcak olarak servis yapılır.
Yapılan son kan testinde kan değerleriniz düşük çıktıysa mutlaka paça çorbası içmeye başlayın. B vitamini, protein, kolajen, antioksidan mineraller bakımından zengin olan bu çorba sayesinde kan değerleriniz yükselecektir.
Sakatatların içerisinde toksin üreten bakteriler bulunur. Bu toksinler hamilelik döneminde fetüse zarar verebilir. Bu yüzden de hamilelik döneminde gebe kadınlar kelle paça çorbası tüketiminden uzak durmalıdır.
Çürük çorbası aslında Adana mutfağına ait bir sokak lezzeti. İçinde yanak, boyun, beyin, dil gibi kelle parçaları bulunan bu çorba, kentte genelde sabah kahvaltılarında tüketiliyor. Zaman zaman Maraş usulü kelle paça olarak da adlandırılan çürük, sakatat sevenlerin favorilerinden.
Pumpum Çorbası (Bartın) Bartın yöresi ile özdeşleştirilen pumpum çorbası, oldukça kolay bir şekilde hazırlanır. Ana malzemesi kavurma ve mısır unu olan bu besin, bazı yörelerde nişasta ile yapılmaktadır. İçerisinde kullanılan kavurma, protein ve demir bakımından bir hayli zengindir.
Çorbalara ve yemeklere lezzet ve kıvam kazandırmak için un ve tereyağı ile hazırlanan bir çeşit sos. Meyane hazırlanırken kıvam oluştuğunda ilk elde edilen ürüne beyaz meyane, bu ürünün daha uzun süre pişirilmesi ile elde edilen koyu renkli ürüne kahverengi meyane adı verilir.
Öncelikle ince yemeklik doğradığımız soğanı zeytinyağında pembeleştiriyoruz, ardından salçaları da ekleyerek salça kokusu çıkana dek kavuruyoruz. Sıcak suyunu veriyoruz. Haşlanmış mercimeği, erişteleri, tereyağını ve tuzunu ekleyip karışıyoruz ve erişteler yumuşayana kadar kaynatıyoruz.
Şafak çorbası, içerisinde domates püresi, yoğurt, yumurta ve diğer çorba malzemeleri bulunan, kesilmeden hazırlanan bir terbiyeli çorbadır.
Mercimeklerin pişmesine yakın bulgur ve pirinçleri tencereye ilave edin. Tuz, karabiber, kuru nane ve pul biberi de ekleyip karıştırın. Çorbanın kıvamına göre gerekirse biraz daha sıcak su ekleyin. Bir taşım daha kaynayan ve kıvam alan çorbayı kaselere bölüştürüp üzerine ince kıyılmış maydanoz serpin.
Borç çorbası veya borş çorbası (Ukraynaca борщ borşç), Doğu Avrupa'da yaygın olan, Ukrayna mutfağından bir çorba. Borcun içerdiği sebzeler kemikli sığır etinin suyunda pişirilir. Rengini pancardan almaktadır.
Pumpum Çorbası - Bartın
Ayrı bir tavada kıtır ekmekler ayçiçek yağı ile kavurulur. Çorbanın tuzu ve biberi eklenir. Çorba kaynadıktan sonra servis kasesine alınır.
Şiveydiz taze sarımsak ve kuzu etiyle yapılan bir Antep yemeğidir. Terbiyeli bir suyu olması nedeniyle hafif ekşimsi bir tadı vardır, taze sarımsağın kuru sarımsağa nazaran hafif olan tadını ortaya çıkarır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri