20'lik dişler nedeniyle oluşan ağrıyı hafifletmek için, ağrının olduğu bölgeye buz uygulanarak gargara ile ağız temizliği yapılabilir. Bunun yanında ılık su ile çalkalama yapmak da 20'lik diş ağrısına iyi gelebilecek yöntemler arasında yer alır.
Tuzlu Su İle Gargara Yapmak: Bir bardak ılık suya bir çay kaşığı tuz ekleyip bu karışımı kullanarak ağız çalkalama yapmak, diş eti iltihaplarını ve ağrıları hafifletebilir. Soğuk Kompres Uygulamak: Ağrılı bölgeye soğuk bir kompres uygulamak, şişliği azaltabilir ve ağrıyı hafifletebilir.
Özellikle kısıtlı alanda kalan çürüğün dişten tamamen temizlenmesi ile diş kurtarılacaktır. Derinlemesine temizlik yapıldıktan sonra hasta ve uzman doktor eşliğinde dolgu türüne karar verilir Amalgam ya da porselen dolgu ile dolgu işlemi tamamlanacaktır.
Zerdeçal: Zerdeçal, anti-iltihap, antiseptik ve antibiyotik açısından zengin olması yönüyle bilinmektedir. Ağız ve diş temizliğinin gerçekleştirilmesinin ardından su ile karıştırılıp yaklaşık on beş dakika ağız içerisinde bekletilmelidir. Ardından ağız ılık su ile temizlenmelidir.
İlgili 39 soru bulundu
Oluşan bu şişlik, en fazla 5 gün sürmelidir. Diş şişmesi yaşandığı takdirde yapılması gereken en etkili çözüm dişleri düzenli ve sık sık fırçalamaktır. Ayrıca her diş fırçalama işleminin ardından, iltihap tamamen geçene kadar uygulanacak olan ağız gargarası, diş eti şişmesini oldukça rahatlatacaktır.
Soğuk kompres yapın: Soğuk kompres, diş etlerindeki şişliği hafifletmek ve ağrıyı azaltmak için kullanılabilir. Buzlu bir torbayı sarın ve şişen bölgeye 20 dakika kadar uygulayın. Aspirin veya ibuprofen alın: Aspirin veya ibuprofen gibi ağrı kesiciler, diş etlerindeki ağrıyı ve şişliği hafifletmeye yardımcı olabilir.
Dişe bakıldığında kahverengi veya siyah renklenmeler bulunuyorsa çürük varlığından şüphe edilir. Ardından hekim dişi muayene eder. Dişte siyah veya kahverengi renklenme olmasa bile diş içten çürümüş olabilir. Bu durumun varlığını belirlemek için ağzın genel bir röntgeni çekilmektedir.
Hangi çürüklere dolgu yapılmaz? Teorik olarak bakarsak hemen her diş çürüğüne dolgu yapılabilir. Dolgu tipinin seçiminde ise çürüğün büyüklüğü belirleyici özelliğe sahiptir. Şayet çürük derinlere ulaşmış ve sinirlerde tahribat yapmış ise köklere kadar gelmiş ise önce çürük temizlenip kanal tedavisi yapılır.
İnternette "çürüklerden iki günde kurtulma yöntemleri" başlıklı yazılarla karşılaşmış olabilirsiniz, ancak hemen umutlanmayın. Bu iddialar doğru değil. Diş çürüklerini evde iyileştirmek kuşkusuz kulağa çok güzel geliyor fakat bu mümkün değildir. Çürükler yalnızca uzman bir diş hekimi tarafından tedavi edilebilir.
Ağız Gargarası Kullanımı
Antiseptik özelliklere sahip ağız gargaralarını düzenli olarak kullanmak, bakteri oluşumunu azaltmaya ve diş eti iltihabını kontrol altında tutmaya yardımcı olur.
Çünkü bunlar diş etinde tahrişe sebep olarak ikincil bir ağrıya daha neden olabilir. Ağrı kesici içeren gargaralarla ve tuzlu su ile yapılacak gargara da hastayı bir miktar rahatlatır. Ancak tüm bu yöntemler kısa sürelidir ve tedavi edici değildir.
Diş apsesi için de tuzlu su önerilir. Diş apsesinde meydana gelen şişliği ve ağrıyı yok etmek için tuzlu suyla gargara yapılmalıdır. 1 bardak suyun içinde 1 çay kaşığı tuzu eriterek düzenli olarak gargara yapabilirsiniz.
Florürlü gargaralar, diş minesini güçlendirir ve asitlerden korur. Böylece dişlerde çürük oluşumunu önler. Hidrojen peroksit içeren gargaralar, uzun süreli kullanımda dişleri beyazlatır. Ağız kuruluğunu hafifletir.
Gargaradaki florür gibi maddeler çürüklerin önlenmesine yardımcı olabilir fakat hiçbir gargara tek başına plağı dişlerden temizleyemez. Aslında çok basit, diş eti hastalığı ve diş çürüğü gibi durumları önlemenin en etkili yolu, plağı mekanik olarak çıkartmaktır.
Sigara içmek diş ağrısına neden olmaktadır. Sigara içmekten kaçınmalısınız. Şekerli içecek ve yiyeceklerin tüketimini aza indirmelisiniz.
Eğer çürük tedavi edilmezse diğer dişlerede bulaşabilir. Yüz bölgesinde iltihaba bağlı şişlikler ve ağrılarda meydana gelebilir. Çürük ilerlerse de erken dönemde süt dişler kaybedilir. Bu kaybedilen dişler ise çarpaşıklığa neden olabilir.
Dolgu dişlerin çürümesine engel olmayan, durduran bir tedavidir. Yeni çürüklerin oluşmasının önüne geçmek için, dişlere düzenli bakım yapmak önem taşır.
Ağrıyan veya çürüyen her dişe kanal tedavisi yapılmaz.
Çiğneme veya baskı uygulama durumunda şiddetli diş ağrısı Sıcak veya soğuğa hassasiyet (ağrı)
Dişin şiddetli iltihabı varsa, ağrı yanaklara, kulağa veya çeneye yayılabilir. Çevresindeki kızarıklık alanı ağrı kaynağına işaret edebilir. Bir kişi enfekte bir dişe dokunursa, ağrıyı daha yoğun hale getirebilir. Bu işaret, diş normal görünse bile sorunlu dişi gösterebilir.
Dişte oluşan siyah leke sadece diş veya diş etlerinin sağlığını tehdit etmez. Aynı zamanda kötü bir görüntü oluşturur. Tartar, yapısı gereği daha gözenekli olduğu için dişte siyah leke oluşumunu artırır. Bu nedenle de fazla kahve – çay tüketimine dikkat etmek ve diş taşı oluşumunu önlemek özellikle çok önemlidir.
Diş çürüğü, bakterilerin ürettikleri asitle dişin sert yapısını oluşturan diş minesi, dentin ve sement tabakalarına hasar verdiği bir hastalıktır. Bu dokularda bakterilerin çalışması sonucu zamanla dişlerde kaviteler (oyulmuş boşluklar) meydana gelmektedir.
Elma sirkesi: Elma sirkesi tükürük akışını uyarır, iltihap önleyici ve antibakteriyel etkiye sahiptir. İki yemek kaşığı elma sirkesini bir bardak su ile karıştırıp dişlerinizi fırçalamadan yarım saat önce bu suyla gargara yapın.
Diş Eti İltihabı Tuzlu Su
Doğal çözümler arasında yer alan tuzlu su ile ağız içinde bakım yapılabilir. Diş macunu gibi ürünler dışında tuzlu suyla da gargara yapılması birçok bakteri ve plağın temizlenmesini sağlar. Diş eti iltihabının belirtilerini azaltmak için tuzlu suyun kullanılması kişide rahatlama hissi yaratır.
Bu tür vakaların antibiyotikle tedavi edilmesi gerekir. Diş enfeksiyonlarının tedavi edilebilmesi için genellikle 7 ila 10 gün süreyle antibiyotik kullanımı söz konusu olabilir. Diş hekimleri hasta özelinde; penisilin, klindamisin ya da metronidazol antibiyotikleri reçete etmeyi tercih edebilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri