Sirke anası yapmak için su, doğal meyveler ve bakliyat yeterlidir. Sirke mayası kurmanın püf noktası kullanılan meyvenin doğal olmasıdır. Kullanılan meyvenin şekerli olması ve çürük olmaması gerekir. Sirke yaparken kullanılan meyve eğer çürük ise fermantasyon işlemini engeller ve sirkenin tadını bozabilir.
Elma sirkesi yapımı çok kolaydır. Güzel lezzetli bir elma sirkesi yapabilmeniz için, satın almış olduğunuz elmaların kalitesinin iyi olması gerekir. Çürümüş ve kurtlanmış meyvelerden elma sirkesi yapmayınız. Aldığınız meyveleri tozu toprağından arındırmak için soğuk suda yıkayınız.
Sirke yapımı için en uygun elma türü şeker oranı yüksek kış elmalarıdır. Değişik çeşitlerin bir araya getirilerek kullanılması da sirkeye ayrı bir lezzet katar. Sirke yapımında kaçınılması gereken elma türleriyse ham ve ekşi olanlardır.
Salata ve yemeklerin içerisinde sık sık kullanılan elma sirkesi, doğal bir ateş düşürücü olarak kullanılır. Kan dolaşımını düzenleyen ve sindirimi kolaylaştıran elma sirkesi, organik kırmızı elma ile kolay bir şekilde hazırlanabilir.
İlgili 22 soru bulundu
Çürük elma, sürekli olumsuz, eleştirel veya istismar eğilimi olan çalışma arkadaşlarına verdiğimiz isimdir. Davranış biçimleri ile bu insanlar, tüm işyerine, stres yarar, çalışmayı eziyet haline getirerek üretkenliğin düşmesine neden olurlar. Yazan ve doğrulayan psikolog Valeria Sabater.
Pişirme kağıdı serdiğiniz bir fırın tepsisine elma dilimlerini üst üste gelmeyecek şekilde, yan yana dizin. Önceden ısıtmaya başladığınız 100 derecedeki fırında kontrollü bir şekilde pişirin. Ortalama 1,5-2 saatin sonunda kuruyan elma dilimlerini fırından çıkarın, oda sıcaklığında tamamen soğumasını bekleyin.
Eğer ki sirke oldukça parlak renge sahipse, berraksa ya da içince tortu mevcut değilse o sirke, organik sirke değildir. Doğal organik sirke olmadığını anlamanın bir diğer yolu ise yoğun asetik kokusudur. Sirke şişesi çalkalandığında bulanıklaşıyorsa ya da köpükler oluşuyorsa, doğal sirke olduğu anlaşılır.
En bilinen sirke çeşitlerini ise elma sirkesi, üzüm sirkesi, alıç sirkesi, beyaz sirke, ayva sirkesi, balsamik sirke, kayısı sirkesi ve nar sirkesi gibi çeşitler oluşturuyor. Neredeyse her meyveden sirke edilebildiği için bunları daha da çeşitlendirmek mümkün.
Dikenlerle kaplı, ortalama on metre boyundaki ağaçlarda yetişen alıç meyvesi toplanarak sirke yapılır ve bu ürün alıç sirkesi adını alır. Toplanması bir hayli zor olan meyve, bu özelliği ile sirkesini de değerli kılar.
Yani elma sirkesi kaç gün sonra süzülür diye düşünüyorsanız en az 1 ay beklemeniz gerektiğini söyleyebiliriz. 30 ila 45 günlük bir süre içinde elma sirkesi oluşur. Eski usul elma sirkesi yapımı ile ninelerimizin el lezzetini yakalamaya hazır mısınız? En kolay elma sirkesi nasıl yapılır öğrenme vakti geldi!
Sirkenin kurulduğu cam kavanozun kapağı çok sıkı bir şekilde kapatılırsa, sirke anası oluşmaz ve asetik asit alkole dönüşür.
Kapağını sıkıca kapattıktan sonra 20 gün boyunca günde 1 kez karıştırarak serin ve kuru bir ortamda sirkenizi bekletin. Elmaların dibe çöktüğünü göreceksiniz. 20 günün sonunda 20 gün boyunca hiç karıştırmadan bekletin. Ardından oluşacak sirke anasını alın ve elma sirkenizi süzdürün. Afiyetle tüketin.
Sirke Yapmanın Püf Noktaları Nelerdir? Sirke yapımında kullanacağınız meyvenin taze ve doğal olmasına dikkat edin. Meyvelerin çürük kısımlarını dahil etmeyin ve en tatlı olanları kullanın. Sirke yapımında çürük meyve kullanırsanız, fermente işlemi engellenir ve sirkenin tadı bozulur.
Fermantasyona da destek olacaktır bu ürünler. Sirkenizin oluşum sürecinde doğrudan gün ışığı almayan, serin, kuru bir ortamda durması gerekiyor. Sirkelerin ağızlarının da tülbentle kapatılması gerekiyor. Ağızları çok sıkı kapatıldığı ve ısının doğru şekilde olmadığı ortamlarda sirkenizde küfler oluşabilir.
Sirke üzerindeki her beyazlık küf değildir. Sirke anasının oluşumu öncesinde kef isimli beyaz tabaka oluşabilir. Sirke oluşumu süreci içerisinde Küf bulaşmadan önceki oluşan Sirke kefi dediğimiz bakteri, mantarları besler ve sirke hastalıkları ortaya çıkar. Kef ölü alkol bakterileridir.
Sirke yapısıyla parlaklık verse de diş minesine bir o kadar zarar verir. Siğil gibi sorunlu ciltlere doğrudan uygulandığında yanıklara sebep olabilir. Bazı durumlarda boğaz tahrişine ve alerjik reaksiyonlara yol açabilir. Ayrıca potasyum seviyelerini düşürebilir.
Elma kabuğu (Başka meyvelerde olabilir) (Doğal olması tercihimiz) Karışık meyvede olur deneyin. Hem yemede içmede hemde temizlik sirkesi olarak yapabiliriz.Kabukdan sirke olmaz demeyin.
Alıç sirkesi sağlımız için oldukça faydalıdır. Elma ve üzüm sirkesi gibi yaygın kullanıma sahip olamayan fakat son dönemde de popülerleşmeye başlayan alış sirkesi antioksidan ve antiseptik özelliğe sahiptir. Alıç Sirkesinin Şifa Dolu Faydaları düşündüğümüzden fazladır.
Cam kavanozun ağzı ince bir tülbent ile kapatılır ve 20 gün kuru, ışık geçirmeyen, karanlık ve serin bir ortamda bekletilir. 2 gün ara ile malzemeler karıştırılır. Bu 20 günlük sürecin sonunda kavanozun üstünde jelimsi kıvamda ve opak bir tabaka oluşur. Bu tabaka sirkenin mayası olan sirke anasıdır.
Yani bilinçli şekilde sirke yapan birisi sirke kurarken tuz kullanmaz. Tuz koruyucu özelliğinden dolayı içinde sirke oluşumunu sağlayan bakterilerin de bulunduğu bir takım bakteri ve mayaların oluşumunu yavaşlatır, yüksek miktarlarda kullanıldığında engeller.
Elma sirkesi, yaşlandıkça puslu bir hale gelmeye başlayabilir. Şişenin dibinde bulanık tortu ve lifler görebilirsiniz. Bu durum, genelde kapağı her açışınızda meydana gelen oksijene maruz kalma nedeniyle oluşur.
Bütün elmayı yuvarlak çok ince dilimler halinde kesme tahtasında kesilir. İsterseniz yarım ay şeklinde de kesebilirsiniz. Çamaşır kurutma askısının üzerine sofra bezi örterek kurutursanız çok çabuk kuruyor. İyice kuruduktan sonra bez torbaya yada kavanoza koyarak kaldırılır.
girdi sağlamakta. 7 kilogram hurda elmadan 1 kilogram elma kurusu çıkıyor. Bu yıl 100 ton elma kurusu çıkar.
İğneye çok ince ve çok kalın olmayacak şekilde ip geçirin. Dilimlediğiniz elmaları iğneden geçirerek ipe dizin. İpin uçlarını açılmaması için bağlayın. Hazırladığınız ipi, direkt güneş ışığı alan bir yere asın ve 5-6 gün bekletin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri