En son mezun olduğunuz okuldan başlayarak yazmalısınız. Başlangıç ve bitiş tarihlerinizi belirtmeli, mezun olduğunuz diploma notunu eklemelisiniz. Okullarınızı yazarken, dikkat etmeniz gereken birden fazla üniversite ya da yüksek lisans bulunuyorsa lise ve ilkokulunuzu devre dışı bırakabilirsiniz.
Not ortalamanız yüksekse bunu CV'nizde belirtmenizi öneririz. Genellikle 3.5 ile 4.0 arası yüksek not ortalaması olarak kabul edilir. Not ortalamanız yüksek değilse bunu CV'nizde belirtmenize gerek yoktur.
Adınızı, açık adresinizi, size ulaşılabilecek telefon numaralarını ve e-mail adresinizi özgeçmişinizin başına mutlaka yazmalısınız. Sayfanın ortasına ya da sol üst köşeye yazılmalı. Doğum tarihi, doğum yeri, medeni durum gibi bilgiler yazılmamalı. Uyruğunuzu yurtdışındaki işlere başvuru yaparken yazabilirsiniz.
Mezuniyet yılı Mezuniyet derecesi. Bölüm Adı ve Yeri. Bunların yanı sıra yaptığınız özel projeler, aldığınız kurslar, katıldığınız eğitim ve seminerler, son olarak da başvurduğunuz pozisyona uygun teknik becerilerinizi yazılabilirsiniz.
Cv'ye diploma ve sertifika eklenir mi? Cv'nizi güçlendirmenin en etkili yollarından biri CV'ye diploma ve sertifika bilgilerimizi eklemektir. Eklediğimiz her sertifika bizi diğer adayların önüne geçirecektir.
İlgili 28 soru bulundu
CV'nize ALES, KPSS, YDS vb. puanınızı eklemeniz akademik veya devlet memurluğu gibi bir kariyer hedeflediğiniz izlenimi yaratacağı için yapacağınız başvurularda sizin için olumsuz bir durum yaratabilir. Bu notlar sizin kalifikasyonlarınızı belirtmez sadece o sınav için ne kadar başarılı olduğunuzu gösterir.
5- Eğitim bilgilerinizi yazarken yalnızca Üniversite ve lise bilgilerinizi yazın. 6- Üniversite bilgilerinizde Üniversite adı, bulunduğu şehir, ülke, fakülte, program, sınıf, burs bilgileri, başlama tarihi yer alsın. 7- Not ortalamanız eğer 3,00'ın üzerindeyse eğitim bilgileriniz içine bunu da yazın.
Bu bölüm özellikle işiniz veya başvurduğunuz konum ile ilgili daha önce aldığınız bir sertifika var ise sizi rakiplerinizin bir adım önüne geçirecektir. Bu yüzden CV hazırlarken gerek mezun olduğunuz bölüme ait diploma, gerekse de almış olduğunuz sertifikaların eklenmesi güç katacaktır.
İş deneyiminiz hiç yoksa, CV'nizi güçlendirmek adına günüllü işler, stajlar ve diğer çalışmalarınızdan edindiğiniz yeni becerileri CV'nize ekleyin. Aşağıdaki maddeler aktarılabilir becerilere örnektir: Uyarlanabilirlik. Takım çalışması
İş başvurunuzu yurt dışına yapıyorsanız yabancı dil bilginiz daha da kritik bir rol oynar. İşe alım uzmanı veya iş veren dilin sizin için bir engel teşkil etmeyeceğini bilmelidir. Bu sebeple uluslararası pozisyonlara başvururken yabancı dil bilginizi muhakkak CV'nize dahil edin.
Kişisel Bilgiler bölümü ve CV özetinizden hemen sonra iş deneyim bilgilerinizi tarih sırasına göre sondan başa doğru yazarsınız ve bu sayede son çalıştığınız işi vurgulamış olursunuz. Bu sıralamayı, iş verenlerin takip etmesi son derece kolaydır.
Göstereceğiniz referanslar, işe alım sürecinizde önemli bir rol oynayabilir. Bu yüzden referanslarınızı doğru seçtiğinizden emin olmanız gerekir. Referans olarak iş yaptığınız müşterileri, idarecilerinizi, proje yöneticilerinizi, öğretmenlerinizi veya meslektaşlarınızı gösterebilirsiniz.
Okuldaki notların yüksek olması, ortaöğretim başarı puanını artırmanın tek yolu. Dolayısıyla öğrencilerin sınava hazırlanırken okul başarılarını da düşürmemeleri gerekiyor. Öğrencinin diploma notu, ortaöğretim başarı puanını etkiliyor.
Peki hobiler nelerdir? Müzik aleti çalmak, fotoğraf çekmek, blog yazmak, yüzmek, çizim yapmak hobi örnekleri olarak kabul edilebilir ve bu örnekler çok daha fazla çoğaltılabilir. Hobilerinizden bahsederken kitap okumak gibi genel bir boş vakit geçirme aktivitesi değil daha spesifik uğraşlara yer vermeniz iyi olacaktır.
Sertifikalar, mesleğinize, hangi yönde ilerlemek istediğinize ve ilginize paralel olmalı. Amacımız iş olsun, cv'm dolsun değil, gerçekten kendimize bir şeyler katmak olmalıdır. Sertifikaların bir artısı da, sektörleri ve pozisyonları öğreterek doğru kariyer hedefleri belirlemede yardımcı olmasıdır.
Dolayısıyla, misalen, güneş gözlüğüyle CV fotoğrafı çekilmemelisiniz. Ayrıca gözleriniz objektife bakmalı, başka bir yere değil. Ya da selfie de çekmenizi asla önermiyoruz, neredeyse hiçkimse CV fotoğrafı olarak selfie kullanmaz.
Ayrıca, eğer okulunuzu terk etmiş veya mezun olmayı planlamıyorsanız, bu bilgi de CV'de yer almalıdır. Örneğin, "XY Üniversitesi, İşletme Bölümü, 2019'dan beri devam ediyorum, 2022'de mezun olmayı planlıyorum" şeklinde yazılabilir.
MEZUN BELGELERİ E-DEVLETTE:
Bu çalışmalar sayesinde, üniversitelerde diploma yerine geçen "GEÇİCİ MEZUNİYET BELGESİ" artık e-devlet üzerinden alınabilmektedir. YÖK aynı zamanda tüm mezunların kendi verilerine e-devlet kapısında yer alan Mezun Belgesi Sorgulama ve Doğrulama Sistemi üzerinden erişme imkanı sağlamıştır.
Öğrenci CV'sine temelde kişisel bilgileriniz, eğitiminiz, iş deneyimleriniz ve becerilerinizi eklemeniz gerekir. Başvuracağınız pozisyona özel olarak diğer detayları da yerleştirmelisiniz. Örneğin o pozisyonla ilgili olarak daha önceki başarılarınızı ve yeteneklerinizi yazın.
Ayrıca çalışma hayatına başlamadan önce katıldığınız konferanslar, çalıştaylar ve toplantılardan elde ettiğiniz katılım belgelerini eğer CV'de yeriniz yoksa yazmamanızı öneririz. Bu belgeler, kursa gidip eğitim alarak edindiğiniz sertifikaların yerini tutmayacak ve aynı zamanda CV'nizin uzamasına neden olacaktır.
Bu oldukça doğal çünkü öz geçmişe fotoğraf koymanın doğru olup olmadığı konusunda tek bir cevap yoktur. İlk olarak öz geçmişte fotoğraf paylaşımının bir gereklilik olmadığını hatırlatalım. CV fotoğrafı CV'de olması gerekenler arasında değildir. Önemli olan bilgi ve birikim alt yapınız ile sahip olduğunuz becerilerdir.
Birinci ya da üçüncü tekil kişi ağzıyla yazın. Genellikle ''Times New Roman'' veya ''Arial'' gibi kolay okunabilen karakterler kullanın, 11 ya da 12 punto ile yazın. Kelime ve cümlelerin altını çizmeyin.
Mezun olduğun programları ters kronolojik sıra ile yazmalısın. Okurken aldığın dereceleri ya da önemli başarıları ve genel not ortalamanı belirtebilirsin. Yeni mezunsan bu bölüm başta olmalı ama iş deneyimine sahipsen bu bölümü iş deneyimi bölümünün altına yazabilirsin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri