İdrar, saç ve kan düzeyinin ölçülmesiyle etkilenim belirlenir. Metalik cıva buharına bağlı yüksek doz, kısa süreli etkilenimlerde, akciğer hasarı, bulantı, kusma, ishal, kalp hızı ve kan basıncında artış, deride kızarıklık, göz tahrişi gibi bulgular ortaya çıkabilmektedir.
İnorganik civa tuzlarına akut maruziyet – yutulması saatler içinde şiddetli kanama gastroenteritine neden olur. Şiddetli lokal orofaringeal ağrı, metalik tat, bulantı, kusma ve ishal. Mukoza zarında gri renk değişimi. Bunu hipotansiyon, şok ve akut tübüler nekroza yol açan ciddi sıvı kaybı izler.
Bazı kaynaklarda, civanın vücutta yarılanma ömrünün (yarısının vücuttan atılması için gereken sürenin) 20-90 gün olduğu söylense de otopsi çalışmaları bunun doğru olmadığını ve özellikle beyinde, civaya maruz kaldıktan 17 sene sonra bile civa tespit edilebildiğini göstermiş (2).
Toksik Miktar
Civa klorür en toksik inorganik civa bilesiklerindendir. Agiz yoluyla alindiginda 0,5-2 grami öldürücüdür. Organik civanin öldürücü miktari, 10–60 mg/kg'dir. Kronik olarak 10 mikrogram/kg/gün alindiginda ise sinir sistemi ve üreme sistemi üzerine toksiktir (22).
İlgili 43 soru bulundu
Cıvanın, özellikle hafıza ve konsantrasyon sorunları yarattığı, duygusal dengesizlik ve bozukluklara neden olabileceği biliniyor. Akut cıva zehirlenmelerinde vücutta ödem, şişkinlik, sıvı kaybı, vücut kıllarında dökülme, reflekslerde artma görülebilir.
· Civanın dökülmüş olduğu alana toz sülfür veya çinko serperek civanın bağlanmasını sağlayabilirsiniz. · Civa ile cilt temasınız oldu ise temas bölgesini hemen alkali sabun, su ve bir miktar toz sülfür ile yıkayınız. Sülfür civa ile birleşerek çözünemeyen sülfid haline geçecektir.
Cıva kana geçtikten kısa süre sonra özellikle beyin, böbrek ve karaciğer olmak üzere dokulara geçerek birikir.
Böbrek, karaciğer ve özellikle beyin fonksiyonlarını bozan civanın zararlarından kurtulmak için soğan, pırasa ve yumurta yenmelidir. Ayrıca C vitamini, selenyum,kalsiyum ve çinko gibi maddeler kullanılmalıdır.
Hangi Belirtiler Gözleniyor? Ağır metal zehirlenmesinin baş ağrısı, yorgunluk, kas ağrıları, hazımsızlık, kabızlık, solgunluk, kansızlık, koordinasyon bozukluğu, baş dönmesi gibi şikâyetlerle kendini gösterdiğini söyleyen Uzm. Dr. Gökart, Metal zehirlenmeleri çok sinsi ve önemli bir durumdur.
Kanda ve idrarda bulunan civa miktarı toksisite derecesi ile korelasyon gösterir. Normal tam kan civa düzeyi genelde 10 μg/L' den düşüktür. Meslekleri nedeni ile ılımlı miktarlarda civaya maruz kalan bireylerde kanda rutin olarak 15 μg/L' ye varan civa düzeyleri belirlenir.
Cıva cildimiz tarafından emilmez, bu nedenle herhangi bir kötü etkiye maruz kalmadan cilde değmesinde bir sakınca yoktur. Cıva, su ve tam yağlı süt arasında bir viskoziteye sahip olmasına rağmen çok daha yüksek bir yoğunluğa sahiptir.
Kol bölgesinden küçük bir iğne yardımıyla kan örneği alınmaktadır. İğne yerleştirildikten sonra, bir test tüpü yardımıyla az miktarda kan örneği alınmaktadır. Ağır metal testleri öncesinde, bazı besinlerin tüketilmemesi gerekebilmektedir.
Olası cıva zehirlenmesi belirtileri şunları içerebilir;
Daha yüksek metalik cıva seviyelerine maruz kalmanın öksürüğü, göğüs rahatsızlığı, nefes almada zorluk, bulantı, kusma, ishal, boğaz dişeti, göz tahrişi, şiddetli titreme ve davranış veya görmedeki değişiklikler olabilir.
Bazı düğme tipi piller, temizleyiciler, havai fişekler, ilaçlar, büyükbaba saatleri, böcek ilaçları ve cilt açıcı kremler ve sabunlar hâlâ cıva içerebilir.
Zehirlenebilirler. Filtrenize aktif karbon takın ve çalıştırın hava motoruyla bol bol hava verin. %50 su değişimi yapın bir sıkıntı olmaz.
h) Civanın dökülmüş olduğu alana toz kükürt veya çinko serpilerek, civanın bağlanması sağlanmalıdır. Böylece kükürt civa ile birleşerek çözünemeyen sülfid haline geçecektir.
Metalik civa
Metalik cıva, başka elementlerle bileşik oluşturmamış, element cıvadır. Sıvı metal halde bulunur. Metalik cıva oda sıcaklığında buharlaşabilir. Cıva buharı renksiz ve kokusuzdur.
İnorganik civa akciğerlerden ve deriden emilir, gastrointesinal mukozaya koroziv etki gösterdiğinden civa tuzlarının ağızdan alımı gastrit, kusma, ishal, hematemez, kanlı dışkılamaya neden olabilmektedir.
Cıva, Konya'dan çıkarılır.
Cıva. İzmir'in Ödemiş ve Karaburun, Konya'nın Sarayönü çevresinde ve ayrıca Niğde civarlarında çıkartılır. Dişçilik sanayisinde ve termometre yapımında kullanılır.
Cıva madeni en çok İspanya'nın Almadén kasabasında bulunur. Almadén, dünyanın en eski ve en büyük cıva madenidir. Bu bölge, zengin cıva rezervleriyle tanınır ve tarihi boyunca cıva üretimi açısından büyük önem taşımıştır.
Otopsi beyin dokusu örneklerinde cıva ve kurşun seviyeleri belirlenmiştir. Örneklerdeki cıva seviyesini belirlemek için soğuk buhar yöntemli Atomik Absorbsiyon Spektroskopisi, kurşun seviyesini belirlemek için grafit fırın teknikli Atomik Absorbsiyon Spektroskopisi kullanılmıştır.
Termometrede 1 ml cıva var desek 13 gram eder ki tüm termometre o kadar ağırlığa sahip değildir. Mutlaka dipte cıva olur, suya karışmaz. Cıva kokmaz, metaldir.
İnorganik cıva bileşikleri, cıva tuzları olarak da adlandırılmaktadır. İnorganik cıva bileşikleri genel olarak beyaz renktedir; bir istisna olarak cıva sülfit ise kırmızı renktedir. Cıva klorür en toksik inorganik cıva bileşiklerindendir. Cıva klorür ve cıva iyodür cilt rengini açıcı kremlerde kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri