Evde veya kırda tek başına kılınacak farz namazlar için hem ezan, hem de ikâmet getirilmesi daha faziletlidir. Fakat ezan terk edilebilir, sadece ikamet de yeterlidir. İkâmetin terkiyle sadece ezan okunması ise mekruhtur.
Cami ve mescitlerde ezansız ve ikametsiz cemaatle namaz kılmak mekruhtur.
Ne zaman ve nasıl meşru kılınmıştır? Ezan ve kâmet, farz namazların sünnetlerindendir. Farz namazlara çağrı için ezan okumanın dayanağı, Kitap ve Sünnet'tir.
Bulunduğunuz muhitte bir cami veya mescitte ezan hoporlörsüz de olsa okunmuşsa, ezan sesini duymak zorunda değilsiniz; ezan sesi her yere ulaşmayabilir. Ancak bulunduğunuz muhitte cami veya mescit yok ise, ezan ve kamet getirmeniz sünnettir. Elektronik saatlerin okuduğu ezan geçerli değildir.
Kur'an'da ezan kelimesi, sözlük anlamında ve çeşitli fiil kalıplarıyla yedi ayette, müezzin de “çağrıcı, tellâl” manasında iki ayette geçmektedir. Bakara (2/279), A'râf (7/167), Hac (22/27) surelerinde ezan kelimesi farklı bir kalıpta “bildirmek, ilân etmek” anlamlarında geçmektedir.
İlgili 45 soru bulundu
Kamçatka'da başlayan sabah ezanı, sırayla bütün ülkelere uğruyor, meridyenlerde konaklıyor, şehirlerde minareler arıyor kendine. Buhara, İsfahan, Şam, Mekke, Medine, Urfa, İstanbul gür sesli müezzinlerini ezanla buluşturuyor şerefelerde.
“Ezan bundan 88 yıl önce 18 Temmuz 1932'de yasaklandı. 18 yıl uygulanan bu yasak 16 Haziran 1950'de Rif Nihat Asya'nın öncülüğünde Menderes ve arkadaşları tarafından kaldırıldı. Bugün Çin işgalindeki Türkistan'da da ezan yasak ve Hilâfet merkezinde ki Ayasofya'da ise 86 yıldır namaz kılınamıyor.
Vakti henüz girmeden kılınan bir namaz geçerli değildir, vakti içinde yeniden kılınmalıdır. Ancak vakit girdiği halde, henüz ezan okunmadan kılınan namazlar geçerlidir. Bu nedenle eğer vakti girmeden namaz kılınmışsa, yeniden kılınması gerekir.
Aziz Allah Şefaat Ya Resul Allah duası günün çeşitli zamanlarında istenildiği zaman denebilir. Fakat genellikle bu duayı ezan sesini ve sözlerini duyan kişiler demektedir. Yani Aziz Allah Şefaat Ya Resul Allah duası ezan okunduğu zaman denir.
Cemaate yetişemeyen kimse camide tek başına namaz kılarken kâmet getirmeli midir? Düzenli olarak cemaatle beş vakit namaz kılınan camilere o vaktin farz namazını kılmak üzere giren kimselerin, cemaatle veya yalnız başına namaz kılacak olmaları hâlinde tekrar ezan okuyup kâmet getirmelerine gerek yoktur.
Değerli kardeşimiz, Evde veya kırda tek başına kılınacak farz namazlar için hem ezan, hem de ikâmet getirilmesi daha faziletlidir. Fakat ezan terk edilebilir, sadece ikamet de yeterlidir. İkâmetin terkiyle sadece ezan okunması ise mekruhtur.
“Ezan okunurken müezzinin söylediklerini tekrar etmekten başka bir şeyle meşgul olmak, konuşmak uygun değildir.” Fakat, yetiştirilmesinde âciliyet olan bir işi bir an önce bitirmeye çalışmak gibi meşrû meşguliyetlerde bulunan bir kimsenin, ezan okunurken işine devam etmesi onu günaha sokmaz.
Ezan namaz vakitlerinin geldiğini ilan etmek için okunan sünneti müekkede olan bir ibadettir. Ezan İslam dini için namazın kılınması gereken zaman aralığını belirten bir çağrı olmasının yanında içerisinde geçen kelimelerin manasında ise dua ve zikir ifade etmektedir.
Hz. Peygamber'in (s.a.s.) çorapsız olarak namaz kıldırdığı kaynaklarımızda sabittir (Ebû Dâvûd, Salât, 89 [653]; İbn Mâce, İkâmetü's-salavât, 66 [1038]). Bu sebeple çorapsız olarak namaz kılmakta bir beis yoktur.
Bu anlamda namaz kılmak için ezanın bitmesini beklemek en doğru olanıdır. Bu nedenle ezan sırasında namaz kılınmaması gerektiği bilinmektedir. Fakat ezan okunduğu an vakit girmiş sayılır. Bu nedenle ezan okunurken kılınan namaz da kabul olunur.
Hayır. Akşam namazına 45 dk kala olan vakit kerahat vaktidir. Bu kerahat vaktinde sadece ikindi namazın farzı kılınır. Süneti kılınmaz.
- Ezan okunurken başparmaklarımızı şehadet kısımlarında iki elimizin başparmaklarını öpüp "Birsin, gözümün nurusun Ya Muhammed" diyerek başparmaklarımızı göz kapaklarımıza sürmek, göz hastalıklarından koruyormuş.
Allah Rasulü Muhammed (sav) ezanı duyan kimsenin ezanda söylenilenleri aynen tekrar etmesini bildirmiş ve bu sırada “hayye ale's-salâh ile hayye ale'l-felâh” bölümünde bu sözler yerine bütün güç ve kuvvet Allah'a aittir anlamına gelen “La havle ve kuvvete illa billah” denilmesini buyurmuştur.
Peki ezan okunurken doğrulmak, ayağa kalkmak gerekir mi? EZAN OKUNURKEN YATILIR MI? Ezan okunduğunda doğrulmak ya da ayağa kalkmak Hanefi mezhebine göre menduptur. Ancak ezanın sonuna kadar ayakta kalıp kalınmayacağına dair bir bilgi yoktur.
Değerli kardeşimiz, İkindi vaktinin girmesine beş dakika kalaya kadar öğle namazını geciktirmek hoş değise de bu vakitte öğle namazı kılınabilir ve kazaya kalmadan hemen kılınmalıdır. Namazın farzlarından biri de vaktin girmiş olmasıdır.
Vakit girdikten sonra ezan okunmadan ya da ezan okunurken kılınan namaz geçerlidir. Sabah ve cuma namazı dışında namaz kılarken vaktin çıkmasının o namazı bozmayacağı konusunda âlimler görüş birliği içindedir.
Yatsı namazının vakti, akşam namazının vakti çıktıktan sonra başlar, “imsak” vaktine (tan yerinin ağarmaya başlamasına) kadar devam eder (Tahâvî, Şerhu me'âni'l-âsâr, 1/159 [957-959]). Yatsı namazı bu süre içinde herhangi bir vakitte kılınabilir.
Atatürk; Kur'an'ın Türkçe okunması ve namazın Türkçe ile kıldırılması konusundaki teşebbüslerinden umduğu neticeyi alamadığı ve bu konudaki çalışmalar toplumda büyük huzursuzluklara sebep olduğu için bundan vazgeçmiş olmakla birlikte, Türkçe ezan okunması uygulaması sürdürülmüştür.
18 yıl süren zulüm: Türkçe ezan
30 Ocak 1932'de Fatih Camii'nde başlayan Türkçe ezan dayatması 16 Haziran 1950'ye kadar sürmüştü. Tek parti döneminin halkta hiçbir karşılık bulmayan ve fakat 18 sene boyunca uygulanan en büyük dayatması olan Türkçe ezan, ilk olarak 1932 yılının 30 Ocak gününde Fatih Camii'nde okunmuştu.
1941 yılında ise Arapça ezan yasağı uygulamaya konulmuştur. 1950 seçimlerinden %53 oyla birinci parti olarak çıkan Demokrat Parti, bu tarihten itibaren ezanın Arapça okunmasını istemiştir. Türkçe ezan kanunen yasaklanmamakla birlikte, 1950 yılından sonra Türkiye'de ezan Türkçe okunmamıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri