CVT Nasıl Çalışıyor? Klasik CVT şanzımanlar, iki kasnaktan ve üzerinde yer alan zincir ya da kayışdan meydana gelir.
Çeşitli uzman görüşlerine göre CVT ünitelerinin 150 -200 bin km veya daha az dayandığı iddia ediliyor. Bu bağlamda CVT şanzımanlar, geleneksel bir otomatik şanzıman kadar verimli olmasa da genelde manuel şanzımandan çok daha iyidir. Bununla beraber CVT ömrü, kullanıma bağlı olarak da değişkenlik gösterebilir.
CVT şanzıman, akıcı ve verimli bir sürüş deneyimi isteyen sürücüler için mükemmel bir seçenektir. Ancak, CVT şanzımanlarının sınırlamaları da vardır. CVT şanzımanları belirli araçlarla uyumlu değildir, yedek parça bulmak zor olabilir ve CVT şanzıman diğer şanzımanlara göre daha hızlı yıpranabilir.
CVT Şanzıman Tam Otomatik mi Yarı Otomatik Mi? CVT şanzıman, çalışma prensibi olarak yarı otomatik ya da manuel değildir. Bunun için CVT şanzımanlar tam otomatik olarak adlandırılmaktadırlar.
CVT şanzıman sistemli araçlar, arıza çıkarmadan daha uzun süre kullanılabilir. Vites değişimi olmadığı için, motordan gelen güç hiçbir zaman kesilmez. Az parçaya sahiptir ve bu parçalar, uzun süre boyunca kullanılabilecek dayanıklı parçalardır.
İlgili 23 soru bulundu
CVT (Continuously Variable Transmission): Bir çok marka tarafından tercih edilir. Çift kavramalı olmasa da oldukça seri vites geçişleri sağlayan sorunsuz ve uzun ömürlü bir şanzımandır.
CVT ünitesi, tipik otomatik şanzıman kadar uzun dayanmayacaktır. Aslında, bu birimlerin çoğunluğunun 150 -200 bin km veya daha az dayandığını görüyoruz. Daha da önemlisi, arıza yaptıklarında, %90 değiştirilmesi gerektiği gerçeğidir.
“CVT şanzıman nedir?” sorusunun cevabını zaman zaman Japon şanzıman olarak da görebilirsiniz. CVT şanzıman, içerisinde bulunan ve çapı sürekli değişen iki kasnağın hareketine dayanan bir çalışma prensibine sahiptir. CVT şanzıman yaklaşık olarak 1950'li yıllardan beri kullanılmaktadır.
CVT şanzımanlarda auto hold veya yokuş kalkış desteği olur. Her ne kadar tork konverktör olsa da kayış sisteminden olsa gerek, diğer tork konverktörlü otomatik vitesler gibi rampada sabit kalmaz. Dik rampalarda geri kaçırma yapar.
Honda. Honda, Jazz Hibrit ve City gibi modellerinde “Continuously Variable Transmission” yani sürekli değişken şanzıman anlamına gelen CVT sistemini kullanıyor.
Geleneksel otomatik şanzımana kıyasla gücü daha verimli kullanıyor olması, aynı zamanda yakıt tasarrufu sağlaması sebebiyle günümüzde sıklıkla tercih ediliyor. Daha çok Honda, Nissan, Subaru, Toyota gibi Japon otomobil üreticilerinin tercih ettiği bir sistem olması sebebiyle Japon şanzımanı diye de biliniyor.
CVT teknolojisinde sabit aralıklı vites oranları bulunmaz. Çoğu uygulamada tork konvertör de yoktur. Adından da anlaşılacağı gibi, duruştan tam hıza kadar kesintisiz bir çalışma söz konusudur.
CVT ŞANZIMANDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
CVT vitesli aracınız varsa özellikle yokuşta ve yük altındayken ani zorlamamak gerekir. Bu durum kasnakları birbirine bağlayan zincirin bozulmasına veya kopmasına sebep olur. Ayrıca Şanzıman yağını üretici firmanın önerdiği yıl veya periyotlarda titizlikle değiştirmek gerekir.
Genellikle, Honda Civic CVT şanzıman yağı, her 40.000 km'de bir veya 2 yılda bir değiştirilmesi önerilir.
Bu da sonsuz vites anlamına geliyor.
Sadece MMT/MM (ve muadili diğer markalarda, çift kavrama dahil) şanzımanlarda boşa almak gerekiyor, AT denen otomatik şanzımanla CVT denen otomatik şanzıman kavramaları Her İkiside Tork Konvertörlü olduğundan boşa alma zorunluluğu yok.
Aracı park ederken yükü şanzımandan almak için, vitesi N ye alın el frenini çekin ayak frenini bırakın yük el frenine binsin, daha sonra ayak freni ve mandala basarak vites kolunu p ye alın.
Continuously Variable Transmission ya da Türkçe ismi ile Sürekli Değişken Şanzıman (CVT), Honda'nın çevre dostu teknolojilerinden sadece biridir. Sürücülerin devirlerine göre en uygun vites aralığında hareket etmesini sağlayan otomatik vites teknolojisi, VTEC ve i-MMD motorlarını tamamlayıcı bir etkiye sahiptir.
Corolla cvt şanzıman 7 vitestir. Rampa aşağıya inerken devir yeterli ve araç da fazla hızlanma yoksa aynı viteste kalıyor. Ancak rampa çıkışlarında bir alt vitese alıyor ve devir artırıyor.
Forester araç kitapçığı Cvt şanzıman içindeki toplam yağ miktarını 12,7 litre olarak belirtiyor.
CASTROL ATF TYPE H
ATF Type H , Honda Ultra ATF II, ATF Z-1 ve HMMF istenen Honda CVT lerde ve otomatik şanzımanlarda kullanımı tavsiye edilen kısmi sentetik bir üründür.
Volkswagen'in kullandığı çift kavramalı şanzıman tipinin adı DSG teknolojisiydi. Ancak benzer teknolojileri Audi, Nissan, Mitsubishi, BMW ve Porsche markalarında da görüyoruz. Örneğin Audi'deki çift kavramalı şanzıman teknolojisinin adı S-Tronic'tir.
Şanzıman yağı eksildikçe şanzımanda vuruntu, şanzımandan ses gelmesi, vites değişiminde zorlanma gibi belirtiler görülür. Sonrasında da vites değişimi yapılamaz hale gelebilir. Sürüş güvenliği azalır. Aracın performansı düşer ve zorlanan motor aşırı yakıt tüketimine başlar.
Manuel kullanıcıya göre değişir CVT sabit, sürücü az yakmakta ustaysa manuel her şekilde daha az yakar. Tork konvektörlü CVT ise daha fazla yaktırır ama normal CVT ise bence manuelden daha az yakar.
Otomatik Şanzıman Yağı Değişmezse Ne olur? Zamanla şanzıman içindeki yağ metal talaşlarından dolayı kirli bir hal alacak bu da şanzıman içindeki parçaların aşınmasını hızlandıracaktır. Ayrıca devamlı ısınıp soğuyan, basıncı artıp azalan yağlarda viskozite değişimleri olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri