Alan adı (genellikle alan denir), İnternet'te fiziksel bir IP adresiyle ilişkilendirilen, hatırlaması kolay bir addır. E-posta adresinde @ işaretinden sonra, web adreslerinde ise www. kısmından sonra görünen benzersiz addır.
Domain, en genel ifade ile web sitesinin adı ve adresidir. Kullanıcılar web sitesini bu alan adı ile tanırlar. Seçilen alan adının; "alanadi" olduğunu düşünürseniz, domain de "alanadi.com" ya da "alanadi.net" gibi web sitesine yönlendiren adreslerdir.
Bir web sitesinin veya dosyanın İnternet üzerindeki konumudur. www.google.com.tr, adwords.googleblog.com ve http://www.google.com/intl/tr/privacy URL'leri, Google URL'lerine örnek olarak verilebilir.
Alan adı kaydı ya da alan adı tescili, internet sitenizin ziyaretçiler tarafından kolay bir şekilde bulunarak, erişim sağlamalarını sağlayacak site adresinizin kendi adınıza kaydedilerek kiralanmasıdır. Firma ve şahsınıza ait internet sitenizi çevrimiçi olarak yayına almak için bir alan adına ihtiyaç duyulur.
İlgili 41 soru bulundu
Whois sorgulama, whois bilgileri öğrenilmek istenilen alan adının whois servisinde sorgulanması ile yapılır. Bu sorgulama sonucunda domain kayıt operatöründe tutulan alan adına ait iletişim bilgileri açık olarak sergilenir. Bir alan adının kime ait öğrenmek için Natro whois sorgulama servisini kullanabilirsiniz.
Kelime anlamı olarak "alan" veya "etki alanı" anlamına gelen domain kelimesi kullanılırken genellikle ifade edilmeye çalışılan şey, domain name (alan adı) dir. Domain name (alan adı) basit olarak bir web sitesinin kullanıcılar tarafından bilinen adıdır.
Sayfa Başlığı etiketi, genellikle web tarayıcısının sekmelerinde ve arama motoru sonuçlarında görünen başlık olarak kullanılır. Bu başlık, kullanıcıların ve arama motorlarının, sayfanın genel içeriğini ve konusunu hızlı bir şekilde anlamasına yardımcı olur.
Bir web sitesi URL'sinin ana parçası (İnternet adresi). "www.google.com/ads" URL'sinde alan adı "google.com" şeklindedir. Alan adı genellikle iki parçadan oluşur: Bir ad ("google" gibi) ve bir kategori (".com" gibi). Bunlar birleşerek "google.com" gibi bir alan adı oluşturur.
Web site diğer bir tanımla World Wide Web'de (WWW) de bulunan ve bir alan adının temsil ettiği internet üzerinden dünya üzerinden herkesin web tarayıcısı kullanarak erişebildiği dijital web sayfası topluluğudur. Örnek google.com, facebook.com, tercihyazilim.com vb.
Domain, internet kullanıcılarının web sitenizi ziyaret etmek için kullanabileceği bir adres ya da URL'dir. Hosting, herhangi bir web sitesine internet üzerinden erişilmesini sağlayan bir hizmet türüdür. DNS'de kayıtlı olan ve uygulama sunucusu ve web düzenleyicileri tarafından evrensel olarak tanınan bir addır.
Kısa olmalıdır: İdeal bir alan adı ortalama 6-14 kelime arasında olabilir. Telaffuzu kolay olmalı: Alan adının söylemesi kolay olması, hem reklamlarda hem de müşterilerinize söylerken sizi zorlamaz. Akılda kalıcı olması: Alan adı kısa ve söylemesi kolay olursa akılda kalıcı olma imkanı çok daha yüksek olacaktır.
Bilgisayar ekranında gördüğümüz her bir web dökümanına bir web sayfası denir. Bir kişi ya da kurum, hazırladığı bütün web sayfalarını bir araya getirerek bir web sitesi oluşturabilir.
Başka bir deyişle; bir web sitesine girmek için adres çubuğuna yazılan https://www.google.com gibi bir adresin google.com şeklindeki site adı ve uzantısından oluşan bölümü domain olarak adlandırılır. İki ayrı web sitesinin aynı domaine sahip olması imkansızdır.
URL adı verilen karakter grubu, en kısa tanımıyla, web üzerindeki bir sayfanın benzersiz adresidir. Adres çubuğunda görünen sıralı uzun metin, URL adresinin ta kendisidir. Türkçede kendisine “Tekdüzen Kaynak Bulucu/Yükleyici” gibi bir karşılık bulunan URL'in evrensel açılımı “Uniform Resource Loader” şeklindedir.
URL, internet üzerindeki bir kaynağın yerini belirtmek amacıyla kullanılır. URL nedir sorusuna yanıt olarak, tarayıcınızda bulunan, site adresinin belirtildiği çubukta yer alan bilgidir diye biliriz. Örneğin, https://www.isimtescil.net/ bir URL'dir.
Alan adları olmasaydı, herkes bilgisayarların web sitelerini tanımak için kullandıkları sayı ve harf dizelerinden oluşan IP adreslerini kullanarak internette gezinmek zorunda kalırdı. Domain, kişilerin web sitelerini ziyaret etmelerini kolaylaştırmak amacıyla kullanılır.
Bir web sitesi başlığı web sayfasının üst bölümüdür. Gün içinde insanlar, web sitelerinin üst kısımlarında bir logo, harekete geçirici mesaj ve iletişim bilgileri içeren başlıkları dar şeritler olarak anladılar. Ancak modern tasarımda, ana sayfanın katının üzerindeki tüm alan bir başlık olarak kabul edilir.
Web tasarımıyla ilgili en iyi uygulamalar düzenli aralıklarla değişmekle birlikte, her iyi web sitesinde sabit kalan üç bölüm vardır: Header: Bir web sitesinin en üstünde bulunan başlık, genellikle bir şirketin logosunu, web site navigasyonunu ve iletişim bilgilerini içeren ögeleri içerir.
Üstbilgi/Header
Bir web sitesinde üstbilgi, her sayfanın üst kısmında yer alır ve bazı önemli amaçlara hizmet ederken logonuz için bir yer sağlamaktan çok daha fazlasını yapar. Tüm web sitelerinde benzer ve belirli özelliklere sahip olsa da iyi bir üstbilgi tasarımı, siteyi farklılaştırabilir.
Yani bir web sitesi eviniz gibidir ve alan adı ise onun adresidir. Alan adları, bir kayıt işlemi aracılığıyla bir web sitesiyle ilişkilendirilir, herhangi birinin sitenize ulaşmak için kullanabilmesi için önce bir alan adı kaydetmeniz gerekir.
Bir domaini satın aldıktan sonra düzenlemek veya değiştirmek mümkün değildir. Bir domain adını satın aldığınızda, harfleri veya karakterleri bu sırayla rezerve etmiş olursunuz. Satın alma işlemini yaptıysanız, domaini değiştirmenin tek yolu yeni bir domain satın almaktır.
Bir alan adının süresi dolduktan sonra sahibi tarafından yenilenmezse, alan adı silinir ve kamuya açık hale gelir. Bu süre içinde, başka biri tarafından kaydedilebilir veya yeniden satın alınabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri