D sınıfı ehliyet D1, D1E, D ve DE şeklinde ayrılmaktadır. D1 ehliyetine sahip olan kişiler, 16 + 1 kişilik minibüs kullanabilme yetkisine sahiptir.
Minibüs kullanabilmek istiyorsanız öncelikle Otomobil Ehliyeti (B sınıfı ehliyet) almanız gerekiyor. Ardından Minibüs kullanabilmek için D1 sınıfı ehliyet almanız gerekiyor.
D Sınıfı Ehliyet ile 14 kişiden fazla yolcu taşımacılığı için gerekmektedir. D sınıfı ehliyet ile her türlü otobüs kullanılır. 24 yaşından gün alan herkes D Sınıfı Ağır Vasıta otobüs ehliyet alabilirler.
D1 Sınıfı Ehliyet
16+1 kapasiteli minibüsler içindir. Geçerlilik süresi 5 yıldır. 21 yaşını doldurmuş olma zorunluluğu vardır. D1 sınıfı ehliyet almak isteyen bir kişinin B sınıfı ehliyete sahip olması gereklidir.
Yolcu taşımacılığı için gerekli ehliyet grubu D grubu içerisinde yer alır. Otobüs, minibüs kullanmak isteyen kişiler D, D1,DE, D1E belgeleri yeterli olacaktır.
İlgili 34 soru bulundu
D1 tipi sürücü belgesi ile 16 + 1 kapasiteli minibüsler kullanılabilir. Bunlara ek olarak D1 sınıfı ehliyet sahipleri alt sınıf ehliyetler olan B, B1, M ve F sınıflarının kullandığı araçları da kullanabilirler. D1 tipi ehliyet için yaş şartı diğer ehliyetlerden biraz farklıdır.
Mevzuata göre koltuk sayısı 18 ve üstünde olan araçlar otobüstür. Bu araçları kullanmak için D sınıfı yani otobüs ehliyetinizin olması gerekir.
D sınıfı ehliyet, otobüs ve minibüs kullanmak isteyen kişilerin alması gereken ehliyet türüdür. Bu ehliyet türünün içeriği sadece otobüslerde oluşmamakla birlikte, aslen otobüs kullanmak isteyenlerin D ehliyeti alması zorunludur.
C sınıfı ehliyet ile kamyon, Tır, Otomobil, traktör, minibüs, kamyonet ve 14 kişiye kadar yolcu taşıyan araçlar kullanılabilir. 14 kisiden fazla yolcu taşıyan araçları sadece D sınıfı ehliyete sahip olan sürücüler kullanır.
Minibüs kullanmak için B sınıfı sürücü belgesi yeterli değildir fakat ön şart olarak istenmektedir. D1 sınıfı ehliyet başvurularında B sınıfı ehliyet tecrübe şartı ilk koşul olarak sunulmaktadır. Sürücü adayları B sınıfı ehliyete sahip olmadan D1 için başvuru dahi yapamazlar.
D sınıfı ehliyetle minibüs ve otobüs kullanılabiliyor. D sınıfı ehliyette yükün en fazla 750 kg olması şartı aranıyor.
Minibüsler, 3.5 – 4 metrelik kapalı aracın içine koltuklar yerleştirilerek yolcu taşımacılığında kullanılan hafif ticari araçlara denmektedir. Yolcu sayısı dahil minimum koltuk sayısı 10 veya sürücü dahil maksimum koltuk sayısı 17 olan taşıtları ifade eden araç türüdür.
1 Ocak 2016 yılından önce alınmış alınmış B sınıfı ehliyeti olanlarda ise durum biraz daha farklıdır. Eski B sınıfı ehliyet sahipleri bu konuda daha avantajlıdırlar. Bu kişiler sürücü dahil 17 koltuğu bulunan minibüsleri kullanabilirler.
Minibüs kullanacakların alması gereken ehliyet sınıfıdır. Araçların 16+1 kişi yolcu sınırı vardır. Yaş sınırı 21'dir ve en az B grubu ehliyet olması gerekmektedir.
Genel olarak 16 yolcu kapasitesi olan minibüsler ya da en fazla 750 kg taşıma kapasitesine sahip kamyonetleri sürebilmek için D1 ehliyeti almak gerekmektedir.
Yani 14 yolcuya kadar B sınıfı ehliyet kullanabiliyor. Arkanın çift teker olması bişey değiştirmiyor. koltuk sayısı 14 olan sprinteri kullanabilirsin. kendim volt kullandı 14+1.
M, A1, A2, A, B1, B, BE, F ve G sınıfı sürücü belgeleri 10 yılda bir değişecek, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D ve DE sınıfı sürücü belgeleri ise 5 yıl süreyle geçerli olacak şekilde düzenlenmektedir.
Bu araçlar otomobil, 4 tekerlekli motosiklet, traktör ve azami yüklü ağırlığı 4250 kilogram olan birleşik araçlar olarak sıralanır. B sınıfı ehliyet, ülkemizde en fazla sahip olunan ehliyet sınıfıdır. B sınıfı ehliyete sahip iseniz aşağıdaki sınıflara ait tüm araçları kullanma iznini elde edersiniz.
CE SINIFI EHLİYET HANGİ ARAÇLARI KULLANAMAZ? CE sınıfı ehliyete sahip kişiler yukarıda sayılan araçlar haricindeki – yani B, BE, B1, C, C1, C1E, F ve M sınıfı araçlar – haricindeki araçları kullanamaz. CE sınıfı ehliyete sahip kişi; D, D1, DE, D1E ve G sınıfı ehliyet ile kullanılabilecek araç tiplerini kullanamaz.
B1, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, G ve M sınıfı ehliyet almak isteyen kişilerin 4.154,70 TL harç bedeli, 624 TL değerli kağıt bedeli ve 145 TL vakıf bedeli olmak üzere 4.923,70 TL ödemesi gereklidir.
Otomobil ve kamyonet kullanacakların alması gereken ehliyet sınıfında bulunuyor. B sınıfı sürücü belgesi sahipleri, aynı zamanda M, B1, F sınıfına dahil olan araçları da kullanabiliyor. Değişen kanunlara göre, artık minibüsler için önce B sınıfı ehliyet almak ve sonrasında D1 sınıfı için başvurmak şart koşuluyor.
B1, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, G ve M Sınıfı İçin Harç Ücreti: 4.154,70 TL, Değerli Kağıt Bedeli: 624 TL, Vakıf Payı: 145 TL, Toplam: 4.923,70 TL.
CE sınıfı ehliyet ile kamyon, Tır, otomobil, minibüs, kamyonet ve 14 kişiye kadar yolcu taşıyan araçlar kullanabilir. 14 kişiden fazla yolcu araçlar sadece D sınıfı ehliyete sahip olan sürücüler kullanabilir.
Minibüs kullanabilir ama bu yolcu taşıyorsa kullanamaz diye biliyorum ben. Kullanabilir ama araç en fazla 15 kişilik olabilir. en fazla 18 kisilik minibüs (j9 transit )gibi araclari kullanabilir bunlarin üstü midibüs diye gecer ve sadece e sınıfı ehliyetle kullanilabilir.
C Sınıfı Ehliyet Nedir? Kamyon, tır ve çekici gibi araçları kullanabilmek için gereken C sınıfı sürücü belgesi halk arasında kamyon ehliyeti olarak da biliniyor. C sınıfı sürücü belgesine sahip kişiler aynı zamanda M, B, B1 ve F sınıfına giren araçları da kullanabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri