D Sınıfı Ehliyet İçin Yaş Sınırı Nedir? D sınıfı ehliyet alabilmek için 24 yaşında olma şartı aranıyor.
D sınıfı ehliyet almak isteyen bir sürücü en az B grubu ehliyete sahip olmak zorundadır. Ayrıca 24 yaşını doldurup 25 yaşından gün almış olması gerekmektedir. DE grubu ehliyet sahibi kişiler, römorklu otobüs kullanabilme yetkisine sahip kişilerdir.
D1 ehliyet yaşı 21 olarak belirlenmiştir. 21 yaşını doldurmuş olmanız gerekir. En az ilkokul mezunu olma şartı aranmaktadır.
D – D1 Sınıfı Otobüs Ehliyeti (Sürücü Belgesi)
23 yaşını dolduranlar D Sınıfı Ağır Vasıta ehliyet alabilirler. Otobüs ehliyeti alacaklar için B sınıfı ehliyet ile deneyim ve tecrübe aranmaktadır. D Sürücü belgesi ile Traktör, Otomobil, Minibüs, Kamyonet, Kamyon. Otobüs kullanılabilmektedir.
D1 SINIFI EHLİYET YAŞ SINIRI
Normal bir otomobil kullanmak isteyen, yani B sınıfı ehliyet almak isteyen bir kimsenin 18 yaşını doldurmuş olması yeterlidir. Lakin bu durum D1 sınıfı ehliyet almak isteyen kimseler için geçerli değildir. D1 sınıfı ehliyet yaş sınırı 21'dir.
İlgili 35 soru bulundu
Ehliyet Almak İçin Yaş Şartları
M, A1 ve B1 sınıfı ehliyetler istenen minimum yaş sınırı 16. A2, B, BE, C1, C1E, F ve G gibi en çok tercih edilen ehliyetler için 18 yaşını doldurmak gerekiyor. C, CE, D1 ve D1E ehliyeti için isteyen yaş şartı 21. D ve DE ehliyet sınıfları için istenen minimum yaş sınırı 24.
OTOBÜS EHLİYETİ (D Sınıfı Ehliyet)
D Sınıfı Ehliyet İçin Yaş Sınırı Nedir? D sınıfı ehliyet alabilmek için 24 yaşında olma şartı aranıyor.
Sürücü kursu fiyatları farklılık göstermekle birlikte, ortalama olarak D sınıfı ehliyeti sürücü kursu fiyatları 2021 yılı için 2.390 TL civarındadır. D sınıfı ehliyet almak için ise ayrıca birtakım harçların yatırılması gerekmektedir. D sınıfı ehliyet harç ücretleri toplamda 1.638,4 TL tutmaktadır.
“D” Sınıfı için başvuruda “B” sınıfı veya “C” sınıfı ehliyet sahibi olma şartı vardır. Direk “D” sınıfı ehliyet sınıfı başvurusu yapılamaz. B-C/D Sınıfı ehliyet için teorik sınav muafiyeti vardır.
C ve CE sınıfı ehliyet alabilmek için 21 yaşını bitirmiş olup, 22 yaşından gün almış olmak gerekiyor. Direksiyon sınavında ise sizden otomobil ehliyeti alanlardan istenilenlerin aynılarını Römorklu bir Çekici (TIR) ile yapmanız isteniyor.
D1 Sınıfı Ehliyet
16+1 kapasiteli minibüsler içindir. Geçerlilik süresi 5 yıldır. 21 yaşını doldurmuş olma zorunluluğu vardır. D1 sınıfı ehliyet almak isteyen bir kişinin B sınıfı ehliyete sahip olması gereklidir.
E Sınıfı Ehliyet
Otobüs kullanmak isteyen sürücü adayları için 24 yaşını doldurmak ve kamyon kullanmak isteyen sürücü adayları için 22 yaşını doldurmuş olmak gerekmektedir. E sınıfı ehliyetine sahip olan sürücüler aynı zamanda M, B, B1, D1 ve F sınıfı araçları sürme yetkisine sahiptir.
B1, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, G ve M sınıfı ehliyet almak isteyen kişilerin 4.154,70 TL harç bedeli, 624 TL değerli kağıt bedeli ve 145 TL vakıf bedeli olmak üzere 4.923,70 TL ödemesi gereklidir.
D Sınıfı Ehliyet ile 14 kişiden fazla yolcu taşımacılığı için gerekmektedir. D sınıfı ehliyet ile her türlü otobüs kullanılır. 24 yaşından gün alan herkes D Sınıfı Ağır Vasıta otobüs ehliyet alabilirler.
M, A1, A2, A, B1, B, BE, F ve G sınıfı sürücü belgeleri 10 yılda bir değişecek, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D ve DE sınıfı sürücü belgeleri ise 5 yıl süreyle geçerli olacak şekilde düzenlenmektedir.
Bu araçlar otomobil, 4 tekerlekli motosiklet, traktör ve azami yüklü ağırlığı 4250 kilogram olan birleşik araçlar olarak sıralanır. B sınıfı ehliyet, ülkemizde en fazla sahip olunan ehliyet sınıfıdır. B sınıfı ehliyete sahip iseniz aşağıdaki sınıflara ait tüm araçları kullanma iznini elde edersiniz.
Diğer yandan kamyon ve çekici kullanımına uygun olan C, CE, C1, C1E sınıfı ehliyetlerin geçerlilik süresi 5 yıldır. Diğer 5 yıl geçerli ehliyet tipleri ise D, DE, D1, D1E olup minibüs ve otobüs kullanımına uygun olan ehliyet sınıflarıdır.
DE sınıfı ehliyete sahip olabilmek için kişinin öncelikle D sınıfı ehliyete sahip olması gerekmektedir. Yani D sınıfı ehliyet ile deneyim ve tecrübe kazanan kişi, DE sınıfı ehliyet almaya hak kazanabilir. Ayrıca DE sınıfı ehliyet almak isteyen kişilerin 24 yaşını doldurmuş olmaları da gerekmektedir.
C sınıfı ehliyet ile kamyon, Tır, Otomobil, traktör, minibüs, kamyonet ve 14 kişiye kadar yolcu taşıyan araçlar kullanılabilir. 14 kisiden fazla yolcu taşıyan araçları sadece D sınıfı ehliyete sahip olan sürücüler kullanır.
D sınıfı sürücü belgeleri her türlü otobüsü kullanmak için uygun olan ehliyetlerdir. D1 sınıfı sürücü belgeleri en fazla 16+1 kişilik minibüsleri kullanmak için, D1E sınıfı sürücü belgeleri ise en fazla 16+1 kişilik römorklu minibüsleri kullanmak için uygun olan ehliyetlerdir.
D1 Sınıf Sürücü Belgesi
16+1 yolcu sınırı ile minibüs kullanmak için almanız gereken ehliyettir. Başvuru için en az B grubu ehliyetiniz olması ve 21 yaşında olmanız gerekiyor. D1 ehliyet sahipleri M, B, B1, F sınıfı araçları da kullanabiliyor.
Araçlardaki koltuk sayısı arttıkça aracın kullanım amacı ve sınıflandırması da değişime uğramaktadır. Bu sebeple B sınıfı ehliyet dışında bir ehliyete ihtiyaç duyulabilir. B sınıfı ehliyet ile maksimum 9 koltuklu araçlar kullanılabilmektedir. Bu sınırın geçilmesi halinde aracın tipi minibüs/otobüs olarak değişecektir.
Minibüs kullanacakların alması gereken ehliyet sınıfıdır. Araçların 16+1 kişi yolcu sınırı vardır. Yaş sınırı 21'dir ve en az B grubu ehliyet olması gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri