“D” Sınıfı için başvuruda “B” sınıfı veya “C” sınıfı ehliyet sahibi olma şartı vardır. Direk “D” sınıfı ehliyet sınıfı başvurusu yapılamaz. B-C/D Sınıfı ehliyet için teorik sınav muafiyeti vardır.
Gerekli olan belgelerin hazırlanması, ehliyet randevusunun alınması, harçların yatırılması ve alınan randevuya gidilmesi ise ortalama olarak 10 gün sürmektedir. Ehliyetin eksiksiz olarak kişilerin adresinize ulaşması durumu yaklaşık 15 gün sürmektedir.
DE sınıfı ehliyete sahip olabilmek için kişinin öncelikle D sınıfı ehliyete sahip olması gerekmektedir. Yani D sınıfı ehliyet ile deneyim ve tecrübe kazanan kişi, DE sınıfı ehliyet almaya hak kazanabilir. Ayrıca DE sınıfı ehliyet almak isteyen kişilerin 24 yaşını doldurmuş olmaları da gerekmektedir.
D sınıfı ehliyet nasıl alınır? -En az B sınıfı ehliyete sahip olmak gerekir. Bu ehliyet sınıfına direk başvuru yapılmamaktadır. -D sınıfı ehliyet alacakların teorik sınavına girmesine gerek yok.
İlgili 26 soru bulundu
“D” Sınıfı için başvuruda “B” sınıfı veya “C” sınıfı ehliyet sahibi olma şartı vardır. Direk “D” sınıfı ehliyet sınıfı başvurusu yapılamaz. B-C/D Sınıfı ehliyet için teorik sınav muafiyeti vardır. Sadece Direksiyon Eğitimi ve Direksiyon Sınavı uygulanmaktadır.
D SINIFI EHLİYET FİYATLARI
D sınıfı ehliyet almak için ise ayrıca birtakım harçların yatırılması gerekmektedir. D sınıfı ehliyet harç ücretleri toplamda 1.638,4 TL tutmaktadır.
D sınıfı ehliyet, minibüs ve otobüs kullanımına olanak tanıyor. Geçerlilik süresi beş yıl olan D sınıfı ehliyeti alabilmek için B sınıfı ehliyet deneyimi şartı aranıyor. D sınıfı ehliyeti olanlar, M, B, B1, D1 ve F sınıfı ehliyet sahiplerinin kullanabildiği araçları kullanabiliyor.
M, A1, A2, A, B1, B, BE, F ve G sınıfı sürücü belgeleri 10 yılda bir değişecek, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D ve DE sınıfı sürücü belgeleri ise 5 yıl süreyle geçerli olacak şekilde düzenlenmektedir.
SINAVSIZ OLARAK EHLİYET ALMAK KESİNLİKLE YASALARA AYKIRIDIR, SUÇTUR VE MÜMKÜN DEĞİLDİR.
B1, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, G ve M sınıfı ehliyet almak isteyen kişilerin 4.154,70 TL harç bedeli, 624 TL değerli kağıt bedeli ve 145 TL vakıf bedeli olmak üzere 4.923,70 TL ödemesi gereklidir.
D – D1 Sınıfı Otobüs Ehliyeti (Sürücü Belgesi)
D Sürücü belgesi ile Traktör, Otomobil, Minibüs, Kamyonet, Kamyon. Otobüs kullanılabilmektedir. D Sınıfı ile TIR (çekici) Kullanılmaz..
2015 yılına kadar alınmış olan D sınıfı ehliyetler Tır ve Kamyon sürebilirken 2016 yılında yönetmelik değiştiğinden dolayı 2016 yılından itibaren alınan D sınıfları sadece otobüs kullanabilmektedir. B sınıfı ehliyetiniz Tır kullanabilmek için Önce C sonra CE sınıfı ehliyet almak gerekir.
D1 Sınıfı Ehliyet
16+1 kapasiteli minibüsler içindir. Geçerlilik süresi 5 yıldır. 21 yaşını doldurmuş olma zorunluluğu vardır. D1 sınıfı ehliyet almak isteyen bir kişinin B sınıfı ehliyete sahip olması gereklidir.
E SINIFI EHLİYET NEDİR? E sınıf ehliyet, M, B, B1, F ve D1 ehliyet sahiplerinin kullanabildiği bütün araçları kullanabiliyor. E sınıfı ehliyetin 2016 yılından beri dağıtımı bulunmuyor. E sınıfının kapsadığı araçları kullanabilmek için C ve D sınıfı ehliyetin alınması gerekiyor.
Artık 24 yaşında olan birisi D sınıfı sürücü belgesi alabilecek.
D1 ehliyet sahipleri minibüs kullanma hakkını elde edilen sürücüler olarak ifade edilebilir. Bu bağlamda diye bir ehliyetinin süresi dolduğu zaman, nüfus müdürlüğü üzerinden başvuru yapılması gerekir. Böylece gerekli süreç bu kapsamda tamamlanarak kişi yeniden süreyi uzatabilir.
Ulaştırma Bakanlığı, karayolu taşımacılık faaliyetleri mesleki yeterlik eğitimi yönetmeliğinde değişiklik yaptı. Yeni düzenlemeyle, sürücülerin 63 yaşını doldurmaları halinde mesleki yeterlilik belgeleri iptal edilecek.
YENİLEMEYENLERE PARA CEZASI VAR
Belirtilen tarihe kadar ehliyetini yenilmeyip trafik uygulamasında eski tip ehliyeti olduğu belirlenen sürücülerin sınıfına uygun olmayan ehliyet kullanmaktan ceza alacağı ifade ediliyor. Mevcut durumda bu ceza 4 bin 64 TL olurken 2024 yılından sonra bu tutarın artması bekleniyor.
OTOBÜS EHLİYETİ (D Sınıfı Ehliyet)
A2, B, BE, C1, C1E, F ve G gibi en çok tercih edilen ehliyetler için 18 yaşını doldurmak gerekiyor. C, CE, D1 ve D1E ehliyeti için isteyen yaş şartı 21. D ve DE ehliyet sınıfları için istenen minimum yaş sınırı 24.
A Sınıfı Ehliyet
35 kW ve üzeri güce sahip motosikletleri kullanma yetkisi verir. Ayrıca 2 tekerlekli motosikletler, güç ve ağırlık oranı 0,2'yi geçiyorsa A sınıfı sürücü belgesi ile kullanılabilirler. A sınıfı ehliyet yaş sınırı; 2 tekerlekli motosiklet kullanmak için 20, 3 tekerlekli motosiklet kullanmak için 21'dir.
Bu araçlar otomobil, 4 tekerlekli motosiklet, traktör ve azami yüklü ağırlığı 4250 kilogram olan birleşik araçlar olarak sıralanır. B sınıfı ehliyet, ülkemizde en fazla sahip olunan ehliyet sınıfıdır. B sınıfı ehliyete sahip iseniz aşağıdaki sınıflara ait tüm araçları kullanma iznini elde edersiniz.
C sınıfı ehliyet ile kamyon, Tır, Otomobil, traktör, minibüs, kamyonet ve 14 kişiye kadar yolcu taşıyan araçlar kullanılabilir. 14 kisiden fazla yolcu taşıyan araçları sadece D sınıfı ehliyete sahip olan sürücüler kullanır.
Eğer sizin B sınıfı ehliyetiniz var ise bu ehliyet ile sürücü dahil 9 kişilik araçları kullanabilirsiniz, D1 sınıfı ehliyetiniz var ise sürücü dahil 17 kişilik araçları kullanabilirsiniz. D sınıfı ehliyet ile sürücü dahil 17'yi geçen ve yolcu taşımak için imal edilmiş diğer tüm araçları kullanabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri