Bitkisel yağlar genel itibarıyla 20 °C'in altındaki sıcaklıklarda ve güneş ışığına direkt maruz kalmayacak şekilde depolanmalıdır. Ayçiçek yağı bu şartlar sağlandığı zaman en fazla 12 ay bozulma olmadan depolanabilir.
Normal şartlar altında ambalaja basılmış madeni yağ türevlerinin kullanım süresi 3 yıldır. Çok iyi şartlarda bakıldığında bu süre 5 seneye çıkartılabilir fakat 3 senenin geçilmemesi genel olarak tavsiye edilmektedir.
Normal raf ömrü: Genel olarak yağlar ve gresler için önerilen raf ömrü, orijinal sızdırmaz kaplarda saklanmış olmak koşuluyla, tipik olarak beş yıldır. Endüstriyel ve otomotiv yağlarında aşağıdakilerden bir ya da birkaçının olması bozulma olduğu anlamına gelir: Bulanık görüntü ya da keskin koku.
Ortalama bitkisel yağlar da saklama koşullarına uygun olarak bekletilme süresi maksimum 2 yıl fakat bu tüm bitkisel yağlar için geçerli bir süre değildir. Bitkisel yağ satın alırken mutlaka üretim ve son kullanma tarihlerine dikkat edin.
Ayçiçek yağlarının son kullanma tarihinden sonra kullanılabiliyor olması, sonsuza kadar bozulmayacağı anlamına gelmez. Sıvı yağınızda aşağıdakilerden herhangi birini fark ederseniz, sakın riske girmeyin.
İlgili 28 soru bulundu
Son kullanma tarihi geçmiş ayçiçek yağının, sağlığa direkt olarak bir zararı-etkisi söz konusu değildir.
SON KULLANMA TARİHİ GEÇEN AYÇİÇEK YAĞI KULLANILIR MI? Ayçiçek yağının tarihi geçtikten sonra da kullanımı mümkün. Ayçiçek yağlarının üzerine basılan son kullanma tarihleri, (diğer pek çok üründe olduğu gibi) üretici tarafından yağın en iyi kalitede olabileceği zaman aralığını gösteriyor.
YAĞLARIN SON KULLANMA TARİHİ VAR MIDIR? Evet vardır. Normal şartlar altında ambalaja basılmış madeni yağ türevlerinin kullanım süresi 3 yıldır. Çok iyi şartlarda bakıldığında bu süre 5 seneye çıkartılabilir fakat 3 senenin geçilmemesi genel olarak tavsiye edilmektedir.
Gıda alışverişlerinizde son tüketim tarihi (STT) geçmiş ürünleri almayınız, bu ürünlerle ilgili Bakanlığa şikayette bulununuz. Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi (TETT) ise uygun şekilde muhafaza edildiğinde, gıdanın kendine has özelliklerini koruduğu süreyi gösteren tarihi ifade etmektedir.
Araç üreticilerin tavsiyeleri doğrultusunda, kullanılan yağın türüne ve kat edilen kilometreye göre, aracınızın motor yağı yılda en az 1 kez yenilenmelidir. Bu üst sınır, eski araçlar için her 5.000 km'de bir, yeni araçlar içinse ortalama en fazla 20.000 km'de bir olarak düşünülebilir.
Aracın gösterge paneli üzerindeki motor yağı basınç uyarı lambası yanıyorsa motor yağının değişim zamanı gelmiş olmalıdır. Bu lambanın yanması motor yağı ile ilgili bir problem olduğuna işaret eder. Bu uyarıyı mutlaka dikkate alın. Eksilmiş, kalitesi bozulmuş motor yağı kullanımı, motora büyük zarar verebilir.
Ülkemizde bitkisel atık yağlar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen çevre lisansına sahip tesisler tarafından geri dönüştürülebilmektedir. Bu sayede yalnızca biyodizel gibi yakıt olarak değil sabun ve kimya sanayiinde kullanılacak hammadde gibi şekillere dönüştürülebilmektedir.
Bu konuyu takip eden bir diğer soru işareti de “Ayçiçek yağı donar mı?” olacaktır. Yağ, 0 ile -6 derecede donabilir.
Bitkisel yağlar genel itibarıyla 20 °C'in altındaki sıcaklıklarda ve güneş ışığına direkt maruz kalmayacak şekilde depolanmalıdır. Ayçiçek yağı bu şartlar sağlandığı zaman en fazla 12 ay bozulma olmadan depolanabilir.
3-) Ayçiçek yağı damar tıkanıklığı olan, kan basıncını yükselten ve kalp krizi veya inme şansınızı artıracak ateroskleroz geliştirme riskini azaltır . Ayçiçek yağı, ılımlı olarak, kalp sağlığına dikkat etmek isteyenler için iyi bir seçimdir.
Zeytinyağının belli bir raf ömrü bulunmaktadır. Genel olarak hasattan 2 yıl sonra kadar bir raf ömrü olduğunu söylemek mümkün. Bu konuda zeytinyağı bekledikçe tadı değişebilir ancak herhangi bir şekilde zehirleme yaratmaz.
Bir gıdanın TETT'si geçtiyse bazı özelliklerini kaybetmiş olabilir fakat bunlar sağlığımızı olumsuz etkileyecek durum değildir. O yüzden TETT geçti diye gıdayı hemen çöpe atmamalıyız. Eğer gıdada kötü koku ve istenmeyen lezzet varsa o durumda tüketilmemesi ve atılması gerekmektedir” uyarısında bulundu.
- Ayçiçek yağı kapağı açılmadan 12 aya kadar saklanabilir peki ya kapağı açıldıktan sonra? Kapağı açılan ayçiçek yağı 1-2 ay içinde tüketilmeli aksi takdirde zaman içerisinde ayçiçek yağında kanserojen maddeler açığa çıkabilir ve sağlığımızı tehlikeye atabilir.
Türkçe'de TETT açılımı, “Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi” anlamına gelmektedir. Sağlık Bakanlığı'nın her ürün için son kullanma tarihi kapsamında uygulanmaktadır. Fakat TETT, bundan farklı olarak ürünün tarihi geçse bile özelliklerini koruduğu takdirde tüketilebileceği tarihi belirtir.
Et kızartma yağı kaç defa kullanılır? Köfte, tavuk gibi gıdaların yağda baharat bırakma ihtimalini düşündüğünüzde bu tür yağları 1 defa kullandıktan sonra geri dönüşüme bırakmanız önerilir. Defalarca kullanılan kızartma yağının içinde yoğunlaşma oluşur ve bu durum da mide problemlerine neden olur.
Madeni yağların veya motor yağların üretimi esnasında saklama ambalajlarının üzerinde üretim tarihi yazılı bulunmaktadır.
Yağlı kabı en yakındaki çöp noktasına atabilirsiniz. Ancak yağı doğrudan çöpe dökmeyin. Bu durum hem çevrenin kirlenmesine neden olur, hem de kemirgenleri bölgeye çekebilir. Eğer kapaklı bir kabınız yoksa, yağı eski bir teneke kutuya dökün ve birkaç saat dondurucuda bekletin.
Katı yağ son kullanma tarihi geçerse ne olur? Tereyağını son tüketim tarihi geçtikten 1-2 ay sonrasına kadar tüketmeye devam edebilirsiniz. Paketi açılmayan bir tereyağı ise son tüketim tarihi geçtikten 2-3 ay sonrasına kadar tüketilebilir.
Bu yağın tekrar kullanılmasında bir sakınca yoktur. Ancak, yağın tekrar kullanımı çok fazla olmamalıdır. Uygun olan rakam en fazla üç ya da dört kezdir. Eğer kızartılan şey yağda kalıntı ve artıklar bırakıyorsa bu rakam iki ya da üç kez olacaktır.
Bir kızartma yağını en fazla 2 kere kullanabilirsiniz. Onu da belirttiğimiz şartlarda kullanmanızı öneririz. Ayrıca yağınızın tamamen soğuduğundan emin olduktan sonra cam kavanoza aktarıp kapağını kapatarak bir sonraki kızartma işlemi için saklamanızı öneririz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri