SGK ve Bağ-Kur emeklileri e-Devlet uygulamasında 4-A emekli aylığı bilgisi bölümünde, yeni maaşlarının tutarını ek ödemeleriyle birlikte görebiliyorlar.
Ek ödeme tutarı: Bu tutar taban aylığa ilave olarak ödenen ek tutardır. Net aylık tutarının içinde yer alır. SGK birikmiş aylık tutarı ne demek: Birikmiş aylık tutarı emekli maaşının ilk bağlandığı ay tahsis numarasının son rakamına göre ay başından aylık ödeme tarihine kadar geçen süre için yapılan ödemedir.
SGK 4A, 4B emekli aylığı ek zamla ilgili bazı detaylar araştırılıyor. 2024 ilk 6 ayı için emekliler, enflasyon farkına göre yüzde 37.57'lik zammı hak etti. Daha sonra bu oran yapılan ek zamla 49.25'e çıkarıldı.
Öncelikle e-Devlet portalına giriş yapılıyor. Arama motoruna "Ne kadar emekli maaşı alırım" yazılıyor. İlk seçenekte çıkan "4A emekli aylık bilgisi hesaplama"ya tıklanıyor. Gelen ekranlarda istenen bilgiler girildikten sonra alınacak tahmini emekli maaşı ve diğer bilgiler görülebiliyor.
Bakan Işıkhan paylaşımında, "Ocak 2024 itibarıyla yüzde 49,25 oranında yükseltme yaptığımız SSK ve Bağ-Kur emeklilerimiz ile hak sahiplerinin aylık fark tutarlarını ödemeye başlayacağız. Ödemeler; SSK kapsamında emekli olan vatandaşlarımız için 6 Şubat'ta gerçekleştirilecek.
İlgili 17 soru bulundu
5454 sayılı Kanunla emekli ve hak sahiplerinin gelir ve aylık miktarlarına göre her ay belli bir oranda aldıkları ödemeye, ek ödeme denmektedir. 2006 yılına kadar vergi iadesi olarak yapılan ödeme şimdi ek ödeme olarak ödeniyor.
Emekliler, her ay maaşlarının yüzde 4'ü, yüzde 5'i oranında ek ödeme alıyor. Ek ödemenin oranı, maaşı bin 554 lira 72 kuruşun altında olanlarda yüzde 5, üstünde olanlarda yüzde 4 olarak uygulanıyor.
Ek ödeme ne demek? 2006 yılında vergi iadesi kaldırılarak, yerine ek ödeme uygulamasına geçildi. Maaşın yüzde 4'ü, ek ödeme adı altında tüm emeklilerin her ay hesabına yatırılıyor. Yüzde 4'lük ek ödeme emekliden emekliye değişmiyor ama maaşı yüksek olan daha yüksek, düşük olan daha az alıyor.
Kök maaş ya da kök aylık, e-devlet üzerinden “Emekli Aylık Bilgisi” kısmında aylık tutar olarak görülebiliyor. E-Devlet online sitesi olan https://www.turkiye.gov.tr/4a-emekli-aylik-bilgisi adresine erişim sağlayın.
ZAMLI EMEKLİ MAAŞ FARKLARI NE ZAMAN ÖDENECEK? Memur emeklisi her ayın 1'i ile 5'i arasında maaş alıyor. Ocak ve temmuz aylarında zam farkı alıyorlar. Emekli maaşı zam farkları 26 Ocak 2024 Cuma gününden itibaren hesaplara yatmaya başladı.
Emeklilere ek ödeme ne zaman? Bakan Işıkhan şunları yazdı: "Ödemeler; SSK kapsamında emekli olan vatandaşlarımız için 6 Şubat'ta gerçekleştirilecek. Bağ-Kur kapsamında emekli olan vatandaşlarımız için 7 Şubat'ta gerçekleştirilecek. Kıymetli emeklilerimiz için hayırlı olmasını diliyorum."
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan Resmi Gazete kararına göre, kamuda çalışan işçilere 2024 yılı ilave tediye ödemelerinin birinci yarısı bugün, ikinci yarısı ise 5 Nisan'da yapılacak. Yeraltı maden işçilerine ise bu yıl ayrıca yapılacak ilave tediyenin tamamı 23 Aralık 2024 tarihinde ödenecek.
"Maliye Bakanlığı memurlara yapılan maaş artışlarını hesaplarken ek ödemeleri de hesaba katarken, emekli maaşlarının hesaplanmasında dikkate alınmıyor.
Emeklilerin kazançlarına göre hesaplanan net tutarı gösteren kök maaş, emekli maaşının ham hali anlamına geliyor. En düşük emekli maaşı sınırlaması ile sınırın altında kalan maaşlar, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından eklenen zamla alt sınıra yükseltiliyor.
Bu zamlarla beraber en düşük emekli maaşı 7500 TL'den 10 bin TL'ye yükseldi. Emekli maaş ödeme günü gelmesine rağmen emekli maaşları eksik yattı. Emekli maaşlarına yapılan ek zam henüz Resmi Gazetede yayımlanmadığı için emekli maaşları eksik yattı.
SSGK Birikmiş Aylık Tutarı, hem isteğe bağlı hem de zorunlu primler dahil olmak üzere üye tarafından SGK'ya ödenen tüm primlerin toplamıdır. Bu tutar, herhangi bir zamanda Hesabım'a gidip “Aylık Katkı Paylarınızı Güncelleyin” seçeneğine tıklanarak güncellenebilir.
2024 OCAK GÜNCEL EMEKLİ MAAŞI TABLOSU
7 bin 750 TL emekli maaşı alan bir kişi yüzde 49,25 artışla birlikte 11.566 TL alacak.
SGK ve Bağ-Kur emeklilerinin yüzde 37.57 zam oranına göre hesaplanmış maaş bilgileri e-Devlet uygulamasına yüklendi. Emekliler e-Devlet uygulamasında 4-A emekli aylığı bilgisi bölümünde, yeni maaşlarının tutarını ek ödemeleriyle birlikte görebiliyorlar.
Yıllık çalışma sürelerinin 180 gün ve altında olması halinde kazançların iki katı alınarak (Yıllık Kazanç = Kazanç x 2) prime esas yıllık kazanç tutarı tespit edilir. 4447 sayılı Kanunla getirilen aylık bağlama sisteminde Aylık = Ortalama Yıllık Kazanç x Aylık Bağlama Oranı/12 formülüne göre hesaplanmaktadır.
Kök maaşı 6500 lira olan bir emekli en düşük emekli maaşı olan 10 bin liranın üzerinde aylık alacak.
Aralık ayı itibarıyla geçerli kök aylığa yansıtılan yüzde 37.57'lik enflasyon zammı oldu. Bu tutara yüzde 4'lük ek ödeme (kök aylık 7 bin 135 liranın altında ise yüzde 5) oranındaki ek ödemeyle taban aylık altında kalanlara 7500 lira yatırılıyor.
e-Devlet şifresi olan tüm SSK ve Bağ-Kur emeklileri kök maaşlarını basit şekilde tespit edebiliyor. SSK'dan emekli olanlar, e-Devlet'e giriş yapıp "arama" kısmına 4A Emekli Aylığı yazıp çıkan ilk bağlantıya tıklaması gerekiyor.
Böylece kök maaş ek ödeme dahil ortaya çıkmış oluyor.
Kök maaş, emeklilerin kazançlarına göre hesaplanan net tutarı gösteriyor ve en düşük emekli aylığına yapılan artış sonrasında getirilen zamlar olmadan emekli maaşının ham hali anlamına geliyor. Kök maaş ya da kök aylık, e-devlet üzerinden “Emekli Aylık Bilgisi” kısmında aylık tutar olarak görülebiliyor.
Açıklamada, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 4/1-c bendi kapsamında emekli, malul, vazife malulü, dul veya yetim aylığı alanların, 1 Ocak 2024'ten geçerli olmak üzere maaşlarında oluşan aylık farkının, banka ve PTT şubelerine gönderilerek, 26 Ocak 2024 Cuma günü ödenmeye başlanacağı belirtildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri