Dolayısıyla sizin başvuru yaptığınız aydan sonraki ay içinde maaşınız birikmeye başlıyor. Ödeme gecikse bile bir hak kaybı olmuyor. Sonraki aylarda ödeme yapılırken toplu olarak tüm maaşlar veriliyor. Şimdi hangi ay başvuran EYT'linin hangi ödemeleri alacağına bakalım.
SGK, prim ödeme gün sayısını doldurmadığı için emekli olamayan EYT'lilerin primlerini iade ediyor. Emeklilik yaşını dolduranlar prim iadesi hakkından yararlanabilir. Emeklilikte yaşa takılanlar düzenlemesi kapsamında borçlanma ya da çalışarak emeklilik primini tamamlayamayanlara toptan ödeme yapılıyor.
Bu ay sonuna kadar tüm EYT'lilerin maaşı bağlanacak. Peki EYT'liler ne kadar maaş alacak? SGK Danışmanı Bünyamin Esen, “En düşük emekli aylığı şu an da 7 bin 500 TL, yani EYT'liler maaş bağlanma işlemleri tamamlandığında en düşük 7 bin 500 TL maaş alacaklar.
Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi kapsamında başvuran ve emeklilik işlemleri tamamlananlar da hem maaşlarını hem de bayram ikramiyelerini alacak.
Emeklilikte yaşa takılanlar yasası kapsamında emekliliğe hak kazanan yaklaşık 2 milyon kişiden bir bölümü maaşlarını almaya başladı. Hala aylığı bağlanmayanlar için de bu ay sonu çalışmaların tamamlanması bekleniyor. Buna göre maaşını alamayan EYT'liler çift ikramiye alacak.
İlgili 40 soru bulundu
Maaş günüm nasıl belirleniyor? EYT'liler de diğer emekliler gibi maaşlarını tahsis numarasının son rakamına göre belirlenen günde alacak. Bunun için hem SSK hem de BAĞ-KUR'lular için farklı günler belirlenmiş durumda. Emekli Sandığı emeklileri ise ayın 1'i ile 3'ü arasında maaşlarını alıyor.
Yüzde 25'lik maaş zammından Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesiyle emekli olan ve önümüzdeki dönemde emekli olacaklar da yararlanacak. Böylece haziran ayında 7.901 TL olan en düşük emekli memur aylığı 9.876 TL olacak.
Nisan ayı içerisinde gelir ve aylık bağlama işlemi sonuçlanan ve aylık başlangıç tarihi 30 Nisan öncesinde olan sigortalı ve hak sahiplerinin Ramazan Bayramı ikramiyelerinin ise 9 Mayıs tarihinde ödeneceğini bildirdi. Şurada Paylaş! Böylece işlemleri tamamlanan EYT'lilere 9 Mayıs'ta bayram ikramiyesi ödenecek.
Emekliliğe hak kazandıktan sonra tercihinize göre birikimlerinizi ister toplu para, ister aylık maaş ya da bir kısmını toplu para, bir kısmını maaş olarak alabilirsiniz.
EYT'li vatandaşların bağlanan emekli aylıkları tahsis numarasının (emeklilik sicil) son rakamına göre yatacak. Buna göre 4/a (SSK) için her ayın 17 ila 26'sı arasında, 4/ b / (Bağ-Kur) için ise her ayın 25 ila 28'i arasında hesaplardan çekilebilecek.
EYT'lilerin aylıklarına yansıyacak
EYT yasasından bağımsız olarak emeklilik dilekçesini 1 Ocak'tan sonra vermiş olan özel sektördeki SSK çalışanları ve BAĞ-KUR'lular ile 15 Ocak'tan sonra veren kamu işçilerinin aylıklarında ise artış olacak. Geçmiş yıllarda emekli olanların aylıkları ise değişmeyecek.
Düzenlemeden bu sene emekli olanlar da faydalanacak
Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) ile ilgili yasa bu yılın mart ayında çıktı. Bu nedenle EYT kapsamında emekli olacaklar zaten yararlanacaklar.
Mart ayı içinde emeklilik başvurusunu yapanlar için ödemeler 5 Mart itibarı ile yapılmaya başlandı. Maaş bağlama işlemini tamamlayanlara işlem gününden itibarenmaaşları birikmiş tutar ödemesi yapılıyor.
Yasalaşan teklife göre, EYT'li SSK'lılarda 5000 – 5975 prim günü ve kadınlarda 20, erkeklerde 25 yıl sigortalılık süresi aranacak. BAĞ-KUR'lu ve Emekli Sandığı'na bağlı erkekler 9000, kadınlar 7200 prim gününü tamamlayarak emekliliğe hak kazanacaklar.
Yapılandırma kanunu kapsamında borcunuzu ödedikten sonra emeklilik başvurusu yapabilirsiniz. Yapılandırma kapsamında borcunuzu mart ayı içinde ödeyip akabinde emeklilik başvurusu yaptığınızda nisan ayından başlayarak emekli aylığı bağlanır.
“Toptan ödeme” emeklilik için gereken şartların bir kısmını yerine getirip prim ödeme gün sayısını tamamlayamayan sigortalıların değerlendireceği bir husustur.
Yaşlılık ve ölüm toptan ödemesini alabilecek olanlar; çalıştığı işten ayrılan veya hali hazırdaki iş yerini kapatan kişilerdir. Ayrıca kadınların 58 yaşını ve erkeklerin de 60 yaşını doldurmuş olması gerekmektedir.
Mayıs ayına kadar emekli aylığı bağlanmış olan yeni emekliler de Ramazan Bayramı'nda ikramiye alabilecek. Ancak, haziranda emekli olacak kişiler ilk bayram ikramiyelerini Kurban Bayramı'nda almaya hak kazanacak.
Çalışan emekliler SGK kesintisi, işçi ve işveren paylarının toplanmasıyla ortaya çıkar. Güncel asgari ücrete göre maaş alan çalışan emekliler, 1.006,09 TL işçi payı öder. İşverenler ise emekli personelleri için 3.018,26 TL yatırır. Bu durumda da SGK için toplam 3.286,55 TL olacak.
Mayıs sonuna kadar aylık başvurusu yapanlar da dahil olmak üzere henüz maaşı bağlanmayan EYT'liler, 28 Haziran'dan önce hem Kurban hem de Ramazan bayramı ikramiyesini birlikte alacak.
EMEKLİ SANDIĞI kapsamında aylık alanların ise Ramazan Bayramı ikramiyeleri 19/4/2023 tarihinde ödenecektir.
Resmi Gazete'de yayımlanarak kanunlaşan EYT yasası sonrasında 2 milyon 250 bin kişi de emeklilik hakkı elde etmişti. Birçok kişi ilk maaşlarını ve bayram ikramiyelerini almıştı. Ancak yoğunluk nedeniyle binlerce EYT'lilerin maaşı henüz yatırılmadı. Doğal olarak bayram ikramiyeleri de yatmamış oldu.
Memur emeklilerinin maaşı normalde olması gerektiği gibi 6 aylık enflasyon farkı ve temmuz ayındaki yüzde 6 toplu sözleşme dikkate alınarak yüzde 17.55 oranında artacak. Böylece, haziran ayında 7.901 TL olan en düşük memur emekli aylığı temmuz ayında 9.288 TL olacak.
uyg.sgk.gov.tr/HizmetHesabi4c/ sayfasına girince, doğum tarihi, cinsiyet,4A çalışma süresi, başlangıç ve bitiş tarihi bilgilerinin girilmesi isteniyor. Hizmet türünü seçtikten sonra altta bulunan hesapla butonuna basılıyor ve emeklilik hesaplaması yapılıyor.
Kök maaşı 7500 TL olan emekli, yüzde 25 artışla maaşı 9 bin 375 TL'ye çıkacak. Yüzde 4 ek ödemeyle 9 bin 750 lira olacak. Kök maaşı 7750 TL olan bir emekli, yüzde 25 artışla maaşı 9 bin 687 TL'ye çıkacak. Ek ödemeyle 10 bin 074 lira olacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri