5- Cilt problemleri: D vitamini düzenli aralıklarla ve yeteri kadar alınmadığı takdirde cilt problemlerine de yol açar. Ciltte kuruluk en yaygın belirtileri arasında gösteriliyor. Kişiler ne kadar çok losyon ve yağ kullanırsa kullansın cilt problemleri olanca hızıyla devam etmektedir.
D vitamini yeterli miktarda alınmadığında cilt bariyerinde bazı sorunlara neden olur. Bu sorunların en sık yaşananı ise cildin kuruyup dökülmesidir. D vitamininden uzun süre eksik kalındığında bazı cilt problemlerine de yol açar.
Cildin kuruması, pul pul dökülmesi ve cildin mat bir görünüm alması, yeteri kadar A vitamini almadığınızı gösterir. Bu nedenle sağlıklı beslenmeye, A vitamini içeren besinleri bolca tüketmeye özen göstermeniz gerekir.
D vitamini eksikliği;
İnsülin duyarlılığında azalma ile ilişkili olduğundan, eksikliği de cildi kesinlikle olumsuz etkileyebilir. Kötü bağışıklık fonksiyonu cilt bariyerini zayıflatarak, cilt kuruluğu ve iltihaplanma riskini arttırır. Artan iltihaplanma; sivilce, egzama gibi durumları kötüleştirebilir.
El ve ayak bilekleri, omuz eklemeleri ve parmaklarda ağrı, değişken ruh hali, depresyon, uykusuzluk, baş ağrısı, saç dökülmesi gibi belirtiler de bulunabilir. Yetişkinlerde uzun süreli D vitamini eksikliği; kemik erimesi, kemik yapısında bozukluk, kas güçsüzlüğü ve düşme riskinde artışa neden olur.
İlgili 45 soru bulundu
D vitamini gereksinmesini karşılamak için en iyi kaynak güneş ışınlarıdır. D vitaminin diyetle alımı ise sınırlıdır. Diyette D vitamini en fazla somon, uskumru, sardalya gibi yağlı balıklar ve yumurta sarısında bulunmaktadır.
Güneş ışınları ve bazı yağlı gıdalardan elde edilebilen D vitamini kemik yapısının güçlü kalmasında kritik rol oynar. D vitaminin eksikliği kemik erimesi gibi ciddi sorunlara sebebiyet verebileceği gibi, gün boyu yorgun hissetme, baş ağrısı ve kas ağrıları ile de hayatı zorlaştıran belirtiler yaşanmasına neden olur.
5- Cilt problemleri: D vitamini düzenli aralıklarla ve yeteri kadar alınmadığı takdirde cilt problemlerine de yol açar. Ciltte kuruluk en yaygın belirtileri arasında gösteriliyor.
Cilde iyi gelen vitaminlerin sayısı epey fazladır. A, E, C, D, K B3 ve B9 vitaminlerinin her biri cildin sağlığı ve güzelliğinin korunmasında paha biçilmez değerdedir. Aynı zamanda antioksidanlar ve mineraller de cilt sağlığını destekler ve güzelliğini bir üst düzeye çıkarır.
Cilde iyi gelen vitaminler arasında; C, A, E, D, B vitamini başta gelir. Ancak bunların yanında Koenzim Q10, Alfa Lipoik Asit ve Glutatyon sayesinde de cilt çok daha genç ve canlı görünür.
Cilt kuruluğu özellikle kış mevsiminde soğuk hava, rüzgar maruziyeti, havadaki nem kaybı nedeni ile görülür. Yine kış mevsiminde evde kullanılan ısıtıcılar havadaki nem oranını epeyce azaltarak deri kuruluğuna neden olur. Yaz mevsiminde ise genellikle güneş, deniz, havuz ve sık duş alma ile kuruluk oluşur.
A vitamini eksikliğinde deride kuruluk ve pullanma gelişir. Ağızdan alındığında A vitamini karaciğerde depolanır. A vitaminin yaklaşık 1/3'ü karoten formundadır. Karotenlerin başlıca etkisi deriyi ultraviyole (UV) radyasyonundan korumalarıdır.
Ancak kronikleşen bir cilt kuruluğu mevcut ise bu durum vitamin eksikliğinden kaynaklanıyor olabilir. A vitamini başta olmak üzere E ve C vitaminleri, çinko, Omega-3, Omega 6 yağları ile antioksidan içeren besinler cilt kuruluğunun giderilmesinde etkili olacaktır.
Atopik dermatit, egzama olarak da bilinir. Ciltte kuru ve pul pul lekelerin oluşmasına neden olan kronik bir cilt rahatsızlığıdır. Küçük çocuklar arasında yaygındır ve genetik yatkınlığı olanlarda daha yaygındır. Sedef hastalığı ve tip 2 diyabet gibi farklı tıbbi durumlar da cilt kuruluğuna neden olabilir.
Elma ve kırmızı soğan; cildi güzelleştiren kuversetin içerir. Bunlar dışında bütün “ berry” grubu meyveler; örn; üzüm, kırmızı üzüm, yaban mersini, dut özellikle de karadut, kızılcık, ahududu, çilek, polifenoller, resveratrol, gibi antioksidan içerikleri ile cildi güzelleştirir.
B12 vitamini hücre yenileyen ve hücreleri çoğaltmayı sağlayan bir vitamin olduğu için yeterli miktarda alınması çok önemlidir. B12 vitamini eksikliği olduğunda cilt derisinde kuruma meydana gelir. Akne, iltihaplanma ve sivilceler meydana gelir. B12 vitamini ise ciltte meydana gelen bu sorunların iyileşmesini sağlar.
Ciltteki lekelerin ortaya çıkması ve bir renk eşitsizliğinin görülmesi, birçok neden içerse de vitamin eksikliği bu nedenler içinde ön sıralarda yer alır. Cilt lekelerine karşı C ve E vitaminine ek olarak A, D ve K vitaminlerinin alınması da önemlidir.
Yetersiz su alımı, geçirilen ateşli hastalıklar, diyare veya aşırı terleme gibi dehidratasyona neden olan durumlarda, D vitamini, A vitamini, demir, çinko ve niasin gibi çeşitli vitamin ve mineral eksikliklerinde cilt kuruluğu oluşabilir.
Vitamin A eksikliğinde ciltte kuruma, kırışıklıklar ve ince pullanmalar görülür.
Demir eksikliğinde ise ciltte kuruluk meydana gelmektedir. Bundan dolayı demir eksikliğinin en büyük belirtilerinden biri olarak kabul edilir. Sık olarak halsizlik şikayetinden müzdaripseniz demir eksikliğinden şüphelenebilirsiniz.
Düşük D veya B-12 vitamini seviyeleri bazı insanlarda mide bulantısına neden olabilir. D vitamini eksikliği kaşıntı yapar mı? D vitamini eksikliği nedeniyle kırmızı, kuru ve kaşıntılı bir cilt yaşayabilirsiniz. D vitamini alımı ile bu tür cilt problemlerini azaltabilirsiniz.
D2 bitkisel kaynaklardan elde edilip reçeteyle satın alınır, D3 ise hayvansal ürünlerde bulunur ve D3 formu reçetesiz alınabilir. D3, D2'ye kıyasla daha kolay emilir ve etkisi daha uzun süre devam eder. D vitamini eksikliği kaç günde düzelir sorusuna cevaben, ortalama 8 haftalık bir süreç gerekir.
D vitamini eksikliği tedavi için Dünya Sağlık Örgütü yetişkinler tarafından alınması gereken takviyeyi 400-800 IU, yenidoğan bebeklerde 400 IU ve 65 yaş üstü kişilerde ise 15 mg (600 UI) olarak tavsiye eder. Bu takviyeler kandaki D vitamini seviyesine bakılmaksızın önerilen oranlardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri