Diyetle alınan maddeler kanser gelişim riskini artırabilir. Örnek olarak doymamış yağlardan zengin bir beslenme ve obezitenin, artmış ince barsak, meme ve prostat kanseri ilişkili olduğu bilinmektedir. Yüksek miktarda alkol tüketen kişiler de baş boyun kanserleri ve yemek borusu kanseri riski altındadır.
Dünyada kalp hastalıklarından sonra görülen en sık ölüm nedeni kanser. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) 2020 istatistikleri, dünyada her 5 kişiden 1'nin hayatı boyunca kansere yakalandığını, her 8 erkekten 1'inin ve her 11 kadından 1'nin kanser nedeniyle hayatını kaybettiğini ortaya koyuyor.
Kanser türlerinin oluşması ve gelişmesinde tespit edilen en önemli risk faktörü yaştır. Kanser hastalarının büyük bir çoğunluğu 50 yaş üzeri bireylerden oluşmaktadır. Yaş faktörü aynı zamanda kanser tedavisi aşamasında da en önemli faktörlerden birisidir.
Bununla birlikte kalıtsal kanserler olarak tanımlanan bir grup kanser, çevresel etkenlerden bağımsız olarak, hasarlı genlerin anne veya babadan geçmesiyle ortaya çıkabiliyor. Yani, kalıtımla birlikte kanserin kendisi değil, kanser gelişme riski bulunan anormal genler aktarılıyor.
Kanser hastalığının yüzde 5 ila 10'unun "ailesel kalıtım" kaynaklı olduğunu belirten Tıbbi Genetik Uzmanı Doç. Dr. Ayşegül Kuşkucu, bu kişilerin kansere yatkınlığını araştırmanın mümkün olduğunu söyledi. Sık görülen kanserlerden meme ve kalın bağırsak kanserlerinin genetik geçiş gösterebildiğini hatırlatan Doç.
İlgili 32 soru bulundu
En kolay atlatılan kanser türü: Meme kanseri, prostat kanseri, testis kanseri, tiroid kanseri, melanom. Meme kanserinde yaşam oranı yüzde 99 olduğu için, en zararsız kanser türü olarak görülmektedir.
Yaş: Kanser her yaşta görülebilir. Ancak ileri yaşlarda görülme sıklığı artar. Alkol: Aşırı alkol tüketmek bazı kanser türleri için risk faktörüdür.
Kanser nedenleri
Çevresel faktörler; sigara ve alkol kullanımı, yoğun güneş ışınına maruz kalma, radyasyona veya yüksek dozda röntgen ışınına maruz kalma, kanserojen olarak anılan bazı kimyasallara maruz kalma, bazı virüsler, kötü beslenme alışkanlıkları ve hava kirliliği gibi faktörlerdir.
Uzun süreli stresin, bağışıklık sistemini etkilemesi nedeni ile kansere yol açabileceği, ileri sürülen bir düşüncedir. Meslek hayatımda gördüğüm çok sayıda kanser hastası, hastalıklarını strese bağlamaktadırlar. Ancak yapılan araştırmalar stresin kanserle ilgisini saptayamamışlardır.
Akciğer kanseri en fazla ölüme yol açan kanser türü. Ancak aynı zamanda en fazla önlenebilir kanser türlerinin de başında gelir. Sigara kullanılmamasıyla akciğer kanserlerinin yüzde 90'ı önlenebilir. Hastalık kendisini uzamış öksürük, kanlı balgam, göğüs ağrısı, ses kısıklığı, nefes darlığı ve kilo kaybı ile gösterir.
1. Meme kanseri
Evre 0 veya 1 meme kanseri olan kişiler yüksek bir sağkalım oranına sahiptir. Evre 0 ve 1 meme kanseri olanlar için 5 yıllık göreceli sağkalım oranı % 99-100'dür. Bu nedenle, bu aşamaya sahip insanların, bu hastalığa sahip olmayanla arasında bir sağkalım farkı neredeyse yoktur.
Evre 3: Kanserin büyüyüp geliştiği ve lenf düğümleriyle birlikte diğer dokulara yayıldığı evredir. Evre 4: Bu evreye ilerlemiş kanser evresi veya metastatik kanser adı da verilir. Dördüncü evrede kanser hücreleri vücudun diğer organ ve dokularına yayılmıştır. Bu evrede kişinin hayati tehlikesi söz konusu olabilir.
Küresel kanser yükü hızla artarken, tütün, alkol ve obezite, kanser vakalarının artmasının ardındaki temel faktörler olarak öne çıkıyor. Hava kirliliği ise kanser için "çevresel risk faktörlerinin" temel etkenlerinden biri arasında yer alıyor.
Aydın'da artan kanser oranları,çevre faktörleri ve Jeotermal Santrallerin etkisi. Menderes'in köken aldığı ve geçtiği Afyon,Uşak,Denizli ve Aydın illeri arasında en fazla ölüme sebebiyet veren bu dört hastalığın hepsinde en fazla ölüm oranları Aydın'dadır.
Ülkemizde erkeklerde en fazla akciğer, prostat, mesane, kolorektal ve mide kanseri; kadınlarda ise meme, tiroit, kolorektal, rahim (uterus) ve akciğer kanseri görülüyor.
Asitli içecekler ve alkol tüketimini sınırlandırın
Şekersiz olanlar tercih edilse bile kimyasallar, renklendiriciler ve yapay tatlandırıcılar kanser riskini artıran maddeler arasında yer almaktadır. Ayrıca alkol tüketiminin fazla olması kolon ve karaciğer kanserleri riskini artırmaktadır.
Memede veya vücutta hissedilen kitleler: Özellikle meme, testis, lenf bezi veya yumuşak doku tümörleri cilt altında bir yumru veya şişlik ile hissedilebilir. Cilt değişiklikleri:Cilt tümörleri haricinde iç organ tümörlerinde de görülebilir. Bazı kanserlerde sarılık, ciltte koyulaşma veya ciltte kızarıklık görülebilir.
''Kansere Bıçak Vurulması veya Biyopsi Yapılması Kanserin Vücuda Yayılmasına Sebep Olur'' YANLIŞ. Doğru yapılan cerrahi ve biyopsi kanserin yayılmasına veya büyümesine sebep olmaz. Bir kişiye kesin kanser tanısı konabilmesinin tek yolu biyopsi yapılmasıdır.
Sadece kansere özgü olmasa da kanser hastası kişilerde görülebilen bazı belirtiler şunlar olabilir: Cilt altında ele gelen yumru veya kitle. İstek dışı kilo kaybetmek veya kilo almak. Cilt renginde meydana gelen değişiklikler veya kızarma.
Hücre DNA'sında meydana gelen mutasyon ve hasar sonucunda bölünme hızı anormal şekilde artar ve belli doku hücreleri hızlı şekilde çoğalır. Gelişigüzel büyüyen bu hücreler kitleler halinde bir araya gelerek tümör dokularını oluşturur.
Kansere bağlı tüm ölümlerin %30'unun nedeni sigaranın başını çektiği tütün ve tütün ürünleridir. Akciğer kanseri ile sigara ilişkisi ilk olarak 1950'de geniş çaplı bilimsel bir çalışmayla yayımlanmıştır, fakat tütün endüstrisi bu gerçeği hukuk yoluyla ancak 1990'larda kabul etmek zorunda kalmıştır.
Kanser hastalarında tüm kan testleri normal olabilir. Ancak yaygın ve başka organlara yayılmış kanserlerde kanserin tipine bağlı olarak bazı tümör göstergeçleri yükselebilir. Lösemi gibi hematolojik kanserlerde, kandaki yansımaları daha yüksek oranda görürüz. Sadece kana bakarak tanı konabilir.
Gençlerde meme kanseri çok sık olarak görülmez. Tüm dünyada binlerce tanı almış meme kanserli hastaların %0.1'den azı 20 yaş altında olarak belirlenmiştir.
Ağrı sürekli olup geceleri ve hareketle artar. Hastalar künt, sızlayıcı veya derin, bıçak saplanması, batma tipinde ağrılardan yakınır. Kas kasılmasına bağlı olarak kasılma çekilme, kramp tarzında ağrılar da ortaya çıkabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri