Her yaşta görülebiliyor olsa da, çocukluk çağında en sık görülen kanser türü olarak karşımıza çıkıyor. Vücutta kemik gelişimi dışında pek çok organ sisteminde görev yapan D vitamininin eksikliği ise birçok ciddi hastalığın oluşumunda rol aldığı gibi lösemiyi de tetikleyebiliyor.
Kanserli hastalarda D vitamini eksikliği yaygındır, fakat D vitamini eksikliği bir kanser belirtisi değildir. Aşağıdaki gibi birçok nedenden dolayı D vitamini eksikliği ortaya çıkabilir: Uzun süre yeterli D vitamini alınmazsa: Katı bir vegan veya vejetaryen diyet uyguluyorsanız.
Raşitizm, D vitamini eksikliğinden dolayı kemiklerin yumuşaması ve zayıflaması anlamına gelir. Bu hastalık, bacaklarda eğrilik, el ve ayak bileklerinde kalınlaşma, büyüme geriliği, göğüs kemiği deformitesi gibi kemik yapısında kalıcı bozukluklara neden olabilmektedir.
D vitaminin vücutta yeterli oranda bulunması, özellikle meme ve kolon kanseri riskini azaltmaktadır. Karaciğer, yumurta sarısı, süt ve süt ürünlerinde az miktarda bulunur. Günlük beslenme ile D vitamini gereksinimi yeteri kadar karşılanamaz.
Diğer yandan çocuklarda löseminin nedenlerinden biri de D vitamini eksikliği olarak kabul edilir. Erken yaşta görülen raşitizm ve buna bağlı olarak ortaya çıkan D vitamini eksikliğinin kanser üzerinde etkili olduğunu gösteren çok sayıda çalışma bulunmaktadır.
İlgili 35 soru bulundu
Kemik Erimesi ve Kemik Hastalıkları
Kemikler de diğer dokular gibi canlı doku ve yapıdadır. Bu sebeple uzun vadeli D vitamini eksikliği kemik erimesi gelişimine, kemik yapısında bozulmalara ve kas güçsüzlüğüne yol açabilmektedir.
D vitamini eksikliğinde; vücut ağrısı, halsizlik, yürüme güçlüğü, kemik ağrısı, güçsüzlük, saç dökülmesi, baş ağrısı, depresyon, değişken ruh hali, uykusuzluk, gözaltı morlukları, aşırı terleme, kilo vermede güçlük çekme, sürekli üşüme gibi belirtiler hakimdir.
Uzmanlar, Türkiye'de ve tüm dünyada D vitamini eksikliğinin önemli bir sağlık sorunu olduğuna dikkat çekiyor. D vitaminin, özellikle bazı sistemik hastalıklar ve kanser türlerinde yararlı etkileri olduğu biliniyor...
Karatay'a göre D Vitamininiz 100 ng/ml olmalı.
D vitamini organizmada sınırlı olarak üretilip depolanmaktadır; güneşten gelen ultraviyole B ışınları en güçlü D vitamini kaynağı oluşturmaktadır.
D vitamini gereksinmesini karşılamak için en iyi kaynak güneş ışınlarıdır. D vitaminin diyetle alımı ise sınırlıdır. Diyette D vitamini en fazla somon, uskumru, sardalya gibi yağlı balıklar ve yumurta sarısında bulunmaktadır.
İlaçlarınıza dikkat edin. Kullanmakta olduğunuz bazı ilaçlar da D vitamini düzeyinizi düşürebilir. Özellikle bazı epilepsi-sara, mantar enfeksiyonu, AIDS ilaçları, kortizonlar buna neden olabilir. Bu tür ilaçlar kullanıyorsanız doktorunuzun kontrolünde vitamin düzeyinize bakılarak takviye almanız gerekebilir.
Sonuç: D vitamini eksikliği karşımıza kas-iskelet problemleri şeklinde çıkabilmektedir. Bu nedenle, inatçı eklem-kas ağrıları, bölgesel ağrılar ve fibromiyalji varlığında bu durum da akılda bulundurulmalıdır.
Yüksek D Vitamini Seviyeleri
Kanınızda yeterince D vitamini olması sizi osteoporozdan korur ve bağışıklık sisteminizi güçlendirir. D vitamini düzeyinizin 30 ng/ml üzerinde olması yeterli görünse de 40-80 ng/ml seviyelerinin korunması önerilir. 100 ng/ml üzeri zararlı olabilir.
Bağırsak kanserlerinin belirtileri, sıklıkla dışkılama alışkanlıklarında değişiklik şekilde kendini gösterir. Geçmeyen ishal ya da kabızlık, dışkıda incelme, dışkıdan ve anüsten kan gelmesi, dışkıda yumurta akına benzer bir salgı olması kolon kanserinin belirtileri arasında bulunur.
D vitamini yetersizliği çok ciddi sağlık sorunlarına yol açmasının yanı sıra; kilo vermeyi güçleştiriyor, kilo almayı ise kolaylaştırıyor. Bir kişinin D vitamini ihtiyacının sadece yüzde 10'u besinler aracılığıyla sağlanabiliyor.
3. Mümkünse damla formlarını tercih etmek, D3 ve K2'yi birlikte kullanmak önerilir.
Meme kanserine yakalanmış kişilerin; D vitamini seviyesinin 50 mg/ml ve üzerine çıkarılması, tedaviyi olumlu yönde etkilemektedir. SUNSHINE çalışmasında ise; yüksek doz D vitamini desteğinin, 139 kemoterapi alan kolorektal (kalın bağırsak) kanserli hastalarda hastalığın kontrolünü artırdığı gösterilmiştir.
“Kanser hücresi yaşamak için her canlı gibi azot (protein), şeker ve yağa ihtiyaç duymaktadır. Vücutta glikoz dışında ikinci önemli enerji kaynağı ise proteinlerin yapı taşlarından glutamindir. Glutamin hem azot hem de glikoz kaynağı olarak görev yapar.” şeklinde konuşan Prof.
D VİTAMİNİ DÜZEYİ YÜKSEK OLMASI KANSERE NEDEN OLUYOR
"Vücutta her şeyin fazlası zarar. D vitamin düzeyinin ne durumda olduğunu bilmeden takviyeye başlamak oldukça risklidir. Yüksek D vitamini düzeylerinin pankreas kanserine yol açtığı, Dünya Sağlık Örgütü tarafından açıklandı ve bu konuda dikkatli olunması gerekiyor.
D vitamini eksikliği çocuklarda rikets (raşitizm) erişkinlerde ise osteomalazi dediğimiz klinik tabloya neden olmaktadır. Osteomalazide en belirgin yakınma; pelvis, omurga ve kostaları (kaburgalar) içeren yaygın ağrıdır ki bu ağrı genellikle belden başlayıp, pelvis, kalça, uyluk, sırt ve kostalara yayılır.
Bu çalışmaların ışığında; 25(OH)D düzeyi 20 ng/mL'den düşük ise D vitamini eksikliği, 21 ile 29 ng/mL arasında ise D vitamini yetersizliği, 30 ng/mL'den yüksek ise yeterli düzey (tercih edilen aralık 40-60 ng/mL) ve 150 ng/mL'den yüksek ise D vitamini intoksikasyonu olarak kabul edilmektedir (6,10).
D Vitamini eksikliği yapısal beyin bağlantılarını bozmakta ve nöronlar için iskele sağlayan perineron ağlarını dengesizleştirerek öğrenme ve hafızaya zarar vermektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri