Sinir sistemini dengeler. D vitamini cilt hastalıklarının azalmasını sağlar. Ayrıca D vitamini cilt lekeleri ya da cildin mat görünmesi gibi sorunları da azaltır.
Ciltteki lekelerin ortaya çıkması ve bir renk eşitsizliğinin görülmesi, birçok neden içerse de vitamin eksikliği bu nedenler içinde ön sıralarda yer alır. Cilt lekelerine karşı C ve E vitaminine ek olarak A, D ve K vitaminlerinin alınması da önemlidir.
D vitamini eksikliği;
Kötü bağışıklık fonksiyonu cilt bariyerini zayıflatarak, cilt kuruluğu ve iltihaplanma riskini arttırır.
B12 Vitamini Eksikliğinin Cilt Kuruluğuna Etkisi
Buna ek olarak diyet ile yetersiz ya da aşırı B12 alımı cilt hücrelerinde değişiklikler yol açabilir. B12 vitamini eksikliği kuru, pullu cilt lekeleri ile karakterize atopik dermatit ve akne gibi cilt problemlerine neden olabilir.
D Vitamini
Cilt hücrelerinin kendini onarması ve yeni cilt hücresi sentezinde görev alır. Ayrıca iltihap önleyici özelliğe sahiptir ve bazı akne türleri ile egzamanın tedavisine yardımcı olabilir. Cilt tonunun eşitlenmesine sunduğu destek, D vitamininin cilt lekelerine iyi gelen vitaminler arasında yer almasını sağlar.
İlgili 37 soru bulundu
E vitamini, bitkisel yağlar ve badem gibi yağlı tohumlarda bulunan yağda çözünen bir vitamindir. B12 vitamini gibi bazı eksikliklerin kahverengi lekelere neden olduğu düşünülmektedir. Çeşitli ve dengeli bir diyet, vitamin eksikliği riskini en aza indirmeye yardımcı olacaktır.
C vitamini: Ayrıca C ve E vitaminlerini eşzamanlı kullanmak hiperpigmentasyon olarak tanımlanan cilt sorununa karşı koruyucu bir bariyer oluşturur. Bu vitaminler, aynı zamanda cilt lekelerine iyi gelir. C vitamini serumu kullanarak daha hızlı sonuçlar elde edebilirsiniz.
Özetle, D vitamini cilt sağlığını desteklemek için önemli bir besin öğesidir. Güneş ışığı, doğal kaynaklar ve takviyeler aracılığıyla bu vitamini alarak cildimizi güzelleştirebilir ve koruyabiliriz.
Cilde doğal rengini veren melanosit hücrelerinin fazla üretimi ya da düzensizliğine bağlı olarak ciltte lekeler oluşur. Lekelerin birçoğu güneş ışınlarına uzun süre boyunca maruz kalma sonucu oluşsa da genetik faktörler, hormonal ilaçlar, hamilelik ve bazı kimyasal maddeler de melanosit hücre yapısını bozabilir.
D vitamini yönünden zengin besinlerin düzenli olarak tüketilmesi ve D vitamini içeren cilt bakım ürünlerinin düzenli olarak kullanılması cildin sağlıklı görünümünün korunmasına yardımcı olur. Retinol olarak da bilinen A Vitamini, en popüler cilt güzelliği vitaminlerinden biridir.
D vitamini gereksinmesini karşılamak için en iyi kaynak güneş ışınlarıdır. D vitaminin diyetle alımı ise sınırlıdır. Diyette D vitamini en fazla somon, uskumru, sardalya gibi yağlı balıklar ve yumurta sarısında bulunmaktadır.
D vitamini eksikliği tanısı için kan tahlili yapılır. Laboratuvarda, kandaki serum hidroksi-25 D vitamini düzeyi ölçülür. Ölçülen bu değerin 12 ng/ml seviyesinin altında olması D vitamini eksikliği kabul edilir. Sağlıklı kişilerde D vitamini değerinin 20 ng/ml'nin üzerinde olması gerekir.
Ciltte kahverengi lekeler genellikle güneşe maruz kalmanın bir sonucu olarak oluşur ve "güneş lekeleri" olarak da bilinir. Ayrıca yaşlılık lekeleri veya lentigo olarak adlandırılırlar. Hormonal değişiklikler, hamilelik veya doğum kontrol hapları da bu lekelerin oluşumuna katkıda bulunabilir.
Ciltte kolayca oluşan çürük ve morarmalar: Vücutta kolayca morlukların oluşması ya da ciltte kırmızı-mavi renkte morarmalar ve noktaların görülmesi C vitamini eksikliğini ifade edebilir.
Ciltte oluşan kahverengi lekeler için retinol, ezelaic asit, hidrokinoni C vitamini, E vitamini gibi antioksidan içeren krem kullanılabilir. Kahverengi lekeler için uygulanan en doğal yöntemlerden biri de limon suyu uygulamasıdır. Yüksek oranda sitrik asit içeren limon kahverengi lekelerin azalmasına yardımcı olabilir.
Dr. İnci Mevlitoğlu,özellikle güneş ışığına çok fazla maruziyet ile ortaya çıkan kahverengi cilt lekelerinin yaygın bir şekilde görüldüğünü belirterek "Yüzdeki kahverengi lekeler genetik yapı, hormonal uyarılar, ultraviyole maruziyeti, ilaçlar, geçirilen deri hastalığı gibi nedenlerle ortaya çıkıyor" dedi.
Doğum lekeleri ve cilt pigmentasyon bozuklukları genellikle tedavi gerektirmez. Bununla birlikte, bazı insanlar kozmetik nedenlerle tedavi görmek isteyebilir. Tedavi seçenekleri arasında lazer tedavisi, kimyasal peelingler ve topikal kremler bulunur.
Karaciğer lekesi olarak da bilinir. Özellikle açık tenli kişilerde güneşe maruz kalan deri alanlarında görülür. El sırtı, yüz, omuz, sırt ve göğüs ön yüzde ortaya çıkar. El sırtında ortaya çıkanlar yaşlılık lekeleri olarak adlandırılır.
Karatay'a göre D Vitamininiz 100 ng/ml olmalı.
D vitaminin aşırı alımı sıklıkla böbrek hasarına neden olabilir. Yapılan çalışmalar D vitamini zehirlenmesi olan kişilerde orta ya da şiddetli böbrek hasarı bildirmiştir. Lütfen D vitaminini kontrolsüz olarak kullanmayın. Unutmayın ki, vücutta depo edilen bu vitaminin fazlası oldukça tehlikeli olabilir.
D3 Vitamini Cilde Faydaları
Aynı zamanda D3 vitamini saça faydaları konusundan da bahsedilebilir. Bunlar vitamin D3 faydaları şeklinde şu şekilde sıralanabilir: Hücre bölünmesinde görev alabildiği için cilt hücrelerinin yenilenmesinde etkili olabilir. Cildin daha parlak ve sağlıklı görünmesini sağlayabilir (1).
Biotin, literatürde H vitamini veya B₇ vitamini olarak da adlandırılan ve güncel haberlerde karşımıza sıklıkla “güzellik vitamini” adıyla çıkan bir vitamindir. Kimyasal formülü C₁₀H₁₆N₂O₃S olan biotin, diğer B grubu vitaminler gibi suda çözünür bu nedenle günlük olarak alınması önemlidir.
Kana kırmızı rengini veren hemoglobin, vücutta demir eksikliği söz konusu olunca kana kırmızı rengi olması gerektiği şekilde veremez. Bu da cilt renginde solmaya neden olur.
Kimyasal peeling: Hidrokinon, kojik asit, arbutin, azelaik asit, glikolik asit, retinol içeren kremlerle peeling'e başlanıyor. Mevsim uygunsa glikolik asit gibi bir ajanla kimyasal peeling yapılabiliyor. Mevsim gözetmeksizin, güneşten koruma şartıyla enzim peeling uygulaması oldukça etkili oluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri