Hamile kalmak için beslenmenize özen gösterin Özellikle içerdikleri kolin, inositol, folik asit, omega 3, A ile D vitamini ve aminoasitler sayesinde yumurta kalitesini artıran faydalı besinleri düzenli olarak tüketmek çok önemli.
Gebelikte D vitamini eksikliğinin gebelik şekeri ve gebelikte tansiyon problemlerinin ortaya çıkmasında etkili olduğu gösterilmiştir. D vitamini eksikliğini araştıran bilimsel çalışmalar D vitaminin gebe kalabilme şansı ile ilişkili olduğunu göstermiştir.
Yapılan araştırmalarda D vitamininin özellikle üreme organlarına önemli etkileri olduğunun ortaya konduğunu söyleyerek, bu vitaminin eksikliğinin ise kadın ve erkekte kısırlığı artırdığını kaydetti.
Özellikle folik asit, omega 3, A, D ve E vitamini ile çinko ve selenyum içeren besinleri düzenli olarak tüketmek çok önemli. Bu bileşenler genel olarak tükettiğimiz günlük gıdalarımız olan tahıl, taze meyve, sebze ve kuruyemişlerde bolca bulunur.
1-70 yaş arası çocuklar ve yetişkinlerde günlük D vitamini ihtiyacı 15 mikrogram ya da 600 IU. 71 yaş üstü yaşlılarda günlük D vitamini ihtiyacı 20 mikrogram ya da 800 IU. Hamile ve emziren kadınlarda günlük D vitamini ihtiyacı 15 mikrogram ya da 600 IU.
İlgili 32 soru bulundu
D vitamini azaldıkça kanda paratiroid hormonu artar. Ancak magnezyum eksikliği varsa, D vitamini eksikliğinde paratiroid hormonu yükselmez.
Beslenme ve yaşam tarzı değişiklikleri: PMS 'de bazı diyet takviyeleri de önerilmektedir. Ancak bazı istisnalar hariç olmak üzere bu takviyelerin etkili olduğunu gösteren bilimsel kanıtlar azdır. Bu hastalara B6 vitamini, magnezyum, kalsiyum ve d vitamini takviyesi önerilir.
Omega 3'den zengin besinler yumurta kalitesinde ve embriyo tutunmasında etkinliği ispatlanmıştır. Uskumru, sardalya, hamsi, alabalık, somon gibi omega 3'den zengin besinler haftada 2 kez tüketilmelidir. Fındık, ceviz, badem, avokado, zeytin gibi omega 3'den zengin besinler mutlaka diyete eklenmelidir.
Hamile kalmak için düzenli olarak cinsel ilişkiye girmek hamilelik şansını artırır ancak yumurtlama döneminizi bilir ve bu dönemlerde daha çok seks yaparsanız hamile kalma ihtimaliniz oldukça yükselecektir. Yumurtlama dönemine yaklaştığınızda ve yumurtlamanın gerçekleştiği her gün mümkün olduğunca sık ilişkiye girin.
Günlük D vitaminin gereksinimin karşılanmasının yanı sıra D vitamini damlaları tedavi amaçlı da kullanılır. Osteomalazi (kemik zayıflaması), hiperparatiroidizm ve kemik erimesi tedavisinde 6-12 hafta boyunca, kandaki D vitamini değerinize göre hekim tarafından bir tedavi protokolü uygulanır.
Aynı şekilde, D vitamini eksikliğinin giderilmesinin, erkeklerde de sperm kalitesi, üreme fonksiyonu ve testosteron düzeyleri üzerinde olumlu etkisi olduğunu gösteren veriler mevcut."
Gebeler için D vitaminin yeterli alınması yüksek önem arz eder. Bu nedenle anne adaylarının her gün açık havada ve güneşli bir bölgede en az 15-20 dakika yürüyüş yapmaları gereklidir.
Folik asit, yalnızca hamile kalmaya çalışılan dönemde değil, hamileliğin ilk üç ayında da alınması tavsiye edilen bir vitamindir. Folik asit hamile kalma şansını artırdığı gibi, hamilelik esnasında da bebeğin omurilik gelişimi bakımından büyük önem taşır.
D vitamini desteği uygulaması; Ek-3'de yer alan rehber içeriği esas alınarak 12 haftalıktan itibaren gebelik süresince altı ay ve doğum sonrası altı ay olmak üzere toplam 12 ay süreyle, annelere D Vitamini desteği uygulanacaktır.
"Fallâhu hüve'l-veliyyü ve hüve yuhyî" Şura suresinin 42/9 ayetidir. Çocuk sahibi olmak isteyen kimseler bu ayeti kerimeyi birlikteliklerinden önce 289 kez tekrar etmeleri önemlidir.
Adet döneminden hemen sonra hamile kalma olasılığı vardır. Kanama bittikten sonra, doğurganlık penceresinin aktif olduğu döneme geçiş yapılır. Spermlerin de 5 güne kadar canlılığını koruyabilmesinden dolayı, kanamadan hemen sonra cinsel ilişki mevcutsa hamilelik mümkün hale gelebilir.
Cinsel ilişkiden sonra hamile kalmak için ne yapmalı? Cinsel ilişkiden sonra hamile kalmak için, yumurtlama dönemine yakın zamanda beraberlik sağlanmalıdır. Bu noktada en az 2 günlük cinsel perhiz erkekte ideal sperm sayısının ulaşılmasına olanak sağlamaktadır.
Yumurtlamayı düzenleyen veya uyaran ilaçlar doğurganlık ilaçları olarak bilinir. Yumurtlama bozuklukları nedeniyle kısır olan kadınların ana tedavisi doğurganlık ilaçlarıdır.
Yumurta kalitesini artırmak için; mercimek, bezelye, fasulye, ceviz, fındık, muz ve yeşil yapraklı sebzeler gibi magnezyum bakımından zengin besinler tüketmeye özen gösterebilirsiniz. Ayrıca doğal maden suları da magnezyum bakımından zengin bir içecektir. Günde bir su bardağı doğal maden suyu tüketebilirsiniz.
Yumurtanın hem kalitesini ve sayısını artırmak için öncelikle sağlıklı ve dengeli beslenmek gerekir. Özellikle içerdikleri kolin, inositol, folik asit, omega 3, A ile D vitamini ve aminoasitler sayesinde yumurta kalitesini artıran faydalı besinleri düzenli olarak tüketmek çok önemli.
Özet: Steroid bir hormon olarak kabul edilen D vitamini bitkisel kökenli ergosterol (vit-D2) ve hayvansal kökenli olup deride 7-dehidrokolesterolden türeyen kolekalsiferol (vit-D3) şeklinde sınıflandırılır. D vitaminleri kalsiferoller olarak ta adlandırılırlar.
D vitamini gereksinmesini karşılamak için en iyi kaynak güneş ışınlarıdır. D vitaminin diyetle alımı ise sınırlıdır. Diyette D vitamini en fazla somon, uskumru, sardalya gibi yağlı balıklar ve yumurta sarısında bulunmaktadır.
El ve ayak bilekleri, omuz eklemeleri ve parmaklarda ağrı, değişken ruh hali, depresyon, uykusuzluk, baş ağrısı, saç dökülmesi gibi belirtiler de bulunabilir. Yetişkinlerde uzun süreli D vitamini eksikliği; kemik erimesi, kemik yapısında bozukluk, kas güçsüzlüğü ve düşme riskinde artışa neden olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri