Mesleki Eğitim Merkezlerinde Diploma Telafi Programı İle Meslek Lisesi Diploması Alınabilir. Ortaokul Mezunları Fark Derslerini Alarak Diploma Alınabilir. Fark dersleri en az 1 yıl olarak planlanır. Yaş sınırlaması yoktur.
22 Yaşının Tamamlamış Olanlar, En Az İlköğretim Mezunu Yada Ortaokul / İmam Hatip Ortaokulu Mezunu Olanlar Denklik Yolu Yada Sınavla Kalfalık Ve Ustalık Belgesi Alabilirler.
Üç yıl süreli mesleki ve teknik ortaöğretim kurumu veya mesleki ve teknik eğitim merkezi mezunlarından, alanlarında bakanlığımıza bağlı olgunlaşma enstitülerinden iki yıllık kurs belgesi alanlara, aldığı kurs belgesi ile ilgili daldan kanunun Maddesi kapsamında doğrudan ustalık belgesi verilir.
Sınavsız ustalık belgesi alınması mümkün değildir. Ustalık belgesi sınavı için şu belgelerin verilmesi gerekir: Eğitim durumunu gösteren belgenin fotokopisiyle beraber sunulması gerekir. Kalfalık belgesi, fotokopisiyle beraber ibraz edilmelidir.
Ustalık belgesi başvuru aşaması ustalık belgesi alma aşamalarından en kolayıdır. Ustalık belgesi başvurusu Mesleki Eğitim Merkezlerine yapılır. Merkezi Eğitim Merkezlerine giderek başvuru yapılabileceği gibi online olarak internet üzerinden de ustalık belgesi başvurusu yapılabilir.
İlgili 43 soru bulundu
Halk eğitim merkezlerinde, kurslarda, liselerde, mesleki okullarda ya da şirketlerde faaliyet gösteren eğitim görevlileri ile ustalık yeterliğini kazanan, mesleki eğitim tekniklerini bilen ve uygulayan kişiler usta öğreticilerdir.
Ustalık belgesi almak isteyen bireyler belge almak istedikleri mesleklerde belirli süre çalıştıysa ve bunu SGK üzerinden kanıtlayabiliyorsa mesleki eğitim merkezlerinden sadece sınava girerek MEB onaylı ustalık belgesini alabilirler.
2023 Yılına ait Çırak ve Kalfa Öğrenci Maaş Hesaplama
(9-10-11. Sınıfların alacakları ücrettir.) 2023 Yılı için işverenlerin kalfa (12. Sınıf) ve Ustalık Telafi Programı (UTP) öğrencilerine ödeyecekleri en az tutar 4.253,40 Türk Lirası olarak belirlenmiştir.
1 yıl sonunda ders sınavları ve yıl sonu yapılacak olan beceri sınavlarından başarılı olanlar ustalık belgesini almaya hak kazanacaklardır. - 4. Seviye veya kurs süresi olarak bu belgeye denk halk eğitim sertifikası sahip olanlar da ustalık belgesi sınavları için başvuruda bulunabilirler.
kimlik numaranız ve şifreniz ile giriş yapın. – Sağ üst kısımdaki arama çubuğuna “Kalfalık, Ustalık, Usta Öğreticilik ve İş Yeri Açma Belgesi Sorgulama” yazın. (Direkt linki aşağıda bulabilirsiniz.) – Açılan ekran üzerinden çıktı da alabilirsiniz.
1 Sınavlı ve Sınavsız Kalfalık/Ustalık başvurularının alınması 1 Ağustos 2023 31 Ağustos 2023 - Başvuru anında adayın ön kaydı e-Mesem sistemine yapılacaktır. yüklenecektir. (e-Mesem sisteminde fotoğrafı olmayan aday sınava alınmayacağından fotoğraf yükleme işleminin eksiksiz olarak yapılması gerekmektedir.)
Lisans seviyesinde mesleki ve teknik eğitim görenler ile meslek lisesi mezunu olup mesleği ile ilgili meslek dalında ön lisans eğitimi alanlara doğrudan "İşyeri Açma belgesi" verilir. "Ustalık Belgesi" sahipleri veya bunları işyerlerinde çalıştıranlar bağımsız işyeri açabilirler.
Çıraklık Eğitimine Katılabilmenin Şartları Nelerdir? En az ilköğretim okulunu bitirmiş olmak, 14 yaşını doldurmuş, 19 yaşından gün almamış bulunmak, Bünyesi ve sağlık durumu gireceği mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmak.
MESLEKİ YETERLİLİK BELGE ÜCRETİ 01.01.2023 İTİBARİYLE 300 ₺ DİR. Belge ücreti başarılı olduktan sonra MYK belge talebi itibariyle belirlenmektedir.
Mesleki yeterlilik belgesi kaç yıl geçerli sorusunun cevabı 5 yıldır. Her 5 yılda bir yeterlilik belgesi yenilenir. Yenileme işlemleri, belgelendirme kuruluşları tarafından yapılır. Mesleki Yeterlilik Belgesi Yenileme ücreti, MYK kurumu tarafından belirlenir.
Bu konuda en büyük şart temel eğitimi tamamlamış olmak ve ortaokuldan başarılı bir şekilde mezun olmaktır. Meslek lisesi diploması alan yani bir meslek lisesi mezunu olan kişiler direkt olarak ustalık belgesi almak için başvuru yapabilirler.
Usta öğretici kursuna kayıt yaptırabilmek için öncelikle ustalık belgesi sahibi olmak gerekir.
Ülkemizde ustalık belgesi almak için mesleki (çıraklık) eğitim merkezlerine başvurulması gerekir. Belge almak isteyen kişiler kanun ve yönetmelik kapsamında direkt ustalık sınavına tabi tutulur ve başarılı olursa kendilerine ustalık belgesi teslim edilir.
Mesleki Tanınırlık: Ustalık kalfalık belgesi, meslekteki yeteneklerinizi ve bilginizi belgeler ve meslektaşlarınız arasında tanınmanıza yardımcı olur. Bu belge, sizin meslekteki nitelikli bir çalışan olduğunuzun resmi bir kanıtıdır.
UTP teşviki kapsamında, programa katılan işverene, 2023 yılı için personel başına aylık net asgari ücretin yarısı kadar (5.701 TL) destek verilmektedir. 27 hafta boyunca bu kapsamda kişi başı toplam 38.482 TL ödeme yapılmaktadır. Bu ödeme nakit olarak işverenin hesabına yatırılmaktadır.
Kalfalık ve ustalık sınavlarında; e-sınava giren adaylar daha sonra MTEGM tarafından gerçekleştirilen beceri sınavına girer. Beceri sınavından en az 50 almak şartıyla, e-sınavın %40'ı ile beceri sınavının %60'ının toplamı 50 ve üzeri olanlar başarılı sayılır.
Bu Kanun kapsamına alınan il ve mesleklerde; belediyeler ve işyeri açma izni vermeye yetkili diğer kurum ve kuruluşlar işyeri açacaklardan, meslek odaları ise işyeri sahibi olarak üye kaydı yaptıracaklardan, ustalık belgesi istemek zorundadır.
Kalfalık belgesi başvurusu yapacak adayların kalfalık belgesi almak istediği meslekte 8 yıl çalışmış olması ve bu çalışmayı kanıtlaması gerekmektedir. Kalfalık belgesi başvurusu yapmak isteyen adayların en az 19 yaşından gün almış olması gerekir.
Madde 35. – Kapsamı, şartları ve süresi Bakanlıkça belirlenecek telâfi eğitimine katılan ve bu eğitim sonunda yapılacak sınavlarda başarılı olan kalfa, usta ve genel lise mezunlarına, bitirdikleri meslek alanının diploması verilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri