Bir çalışmada, günde yaklaşık 3.000 IU D3 vitamini takviyesinin testosteron seviyelerini yaklaşık %25 artırdığı bulunmuştur. Testosteronu arttırmak amacıyla ve D vitamininin diğer faydaları için, güneş ışığına düzenli olarak maruz kalmaya çalışılmalıdır.
D3 vitamini takviyeleri ve güneş ışığı, özellikle yaşlılarda ve D vitamini seviyeleri düşük olan kişilerde testosteron seviyelerini artırabilir.
Erkeklerde ise, D vitamini eksikliği olanların, cinsel yaşamlarını etkileyecek daha düşük testosteron seviyelerine sahip olma olasılığı daha yüksek olabilir.
Testosteron eksikliğine karşı yeterli ve kaliteli uyuyarak, düzenli bir şekilde spor ve egzersiz yaparak, sağlıklı beslenerek testosteron düzeyleri artırılabilir. Özellikle diyabet hastalığı, obezite ve metabolik sendromlu hastalarda yaşam tarzı değişikliği ve kilo kaybı testosteron düzeylerini artırır.
İlgili 22 soru bulundu
Sonuç: Sonuç olarak omega-3 yağ asitlerinin sıçan tes- tis dokusunda gerek oksidatif hasarı önleyerek, gerekse testosteron düzeyini artırarak olumlu etki gösterdiği tespit edildi.
Testosteron yapımı ergenlik ve erişkin yaş başlarında en yüksek seviyededir. Erişkinlerde 20-25 yaşlarında en yüksek, 65-70 yaşlarında en düşük değere sahiptir. Yaşlanmayla birlikte gittikçe T yapımı da azalmaya başlar. Ortalama 30-40 yaşlarından sonra erkeklerde %1 seviyelerinde bir azalma görülür.
Testosteron fazlalığı akne oluşumu, sinirlilik hali, ergenliğe erken girme, vücut kıllarında artış, yüksek tansiyon, cinsel dürtülerde artış ve yine erkek kaynaklı infertilite gibi semptomlara yol açabilir. Testosteron azlığı gibi fazlalığı nedenleri de çeşitlidir.
Vitamin ve Mineral Takviyeler Alın
Çinko alınımı çinko eksikliği olanlarda testosteronu artırır. Bazı çalışmalar A, C ve E vitaminlerinin testosteron seviyelerinde rol oynayabileceğini göstermiştir. Sonuç olarak; D vitamini ve çinko testosteron düzeyini artırıcı özelliğe sahiptir.
Sporcular ve adrenalin bağımlıları için kafein, yeri doldurulamaz bir performans artırıcıdır. Kafein tükettiğiniz gecelerin uykusuz geçme nedeni de sağladığı bu enerjidir. Kafein enerji vermenin yanı sıra egzersizle birlikte tüketildiğinde testosteron seviyesini arttırır.
Bu araştırmanın sonuçlarına göre, D vitamini eksikliği bulunan kadınlarda libido, uyarılma, lubrikasyon, orgazm, memnuniyet ve ağrı skorlarından oluşan KSFİ alt gruplarında ve toplam KSFİ skorları, kontrol grubuna göre anlamlı olarak düşük olduğu ortaya konulmuştur.
D vitaminini metabolize eden enzimler ve VDR insanlarda testis (özellikle germ hücrelerinde), epididimis, seminal vezikül, prostat ve spermlerde ekspresse edilmektedir (4, 9). Aktif D vitaminin lokal regülasyonu spermatogenezis ve/veya sperm fonksiyonları için önemli olabilir.
Yapılan araştırmalar, B12 seviyesinin cinsel hayat üzerindeki etkilerini gözler önüne serdi. Araştırmalara göre, B12 vitamin eksikliği cinsel isteksizliğin en büyük sebeplerinden biri. B12 ihtiyacını karşılayan besinlerin tüketimi cinsel hayatı düzene sokuyor.
Devit 3 Nedir? Vücutta doğru seviyede D vitamini, yeterli kalsiyum ve fosfora sahip olmak, güçlü kemikler oluşturmak ve korumak açısından önem taşır. D vitamini, raşitizm gibi kemik bozukluklarını tedavi etmek ve önlemek için kullanılır. Cilt, güneş ışığı aldığında bu vitamin vücut tarafından üretilir.
Diyetisyen Gizem Şeber, libidoyu artırmanın yolunun testesteron seviyesini artıran besinlere yer vermek olduğunu belirterek, günde 2 bardak sütün libidoyu yükselttiğini söyledi.
Yumurta sarısı hem testosteron üretimi için sağlıklı yağ kaynağıdır hem de protein ve antioksidan bir mineral olan selenyum bakımından zengin bir besindir. Çeşitli hayvan deneylerinde selenyumun belli genleri aktive ederek testosteron üretimini arttırmaya yardımcı olduğu gösterilmiştir.
“Doğru sürede ve tempoda yapılan antrenman vücudun normal olarak salgıladığı hormonların daha iyi çalışmasını sağlar. Fazla kardiyo nasıl testosteron seviyesini düşürürse, bunun tam tersi olarak bacak çalışmak, testosteron seviyesini en iyi yükselten egzersizdir.
Badem; çinko zenginliği nedeniyle testosteron seviyesini yükselten badem, özellikle kadınlar için yüksek afrodizyak etkiye sahiptir. Çikolata; afrodizyak etkili besinlerin başında gelen çikolata özellikle bitter tüketildiğinde, mutluluk hormonu olan serotonini de salgılatmaktadır.
Tayvan'da erkekler üzerinde yapılan bir araştırmaya göre ekmek, hamur işleri ve tatlılar testosteron düzeylerini azaltmaktadır. Aynı çalışmada testosteron düzeylerini azaltan diğer faktörler şu şekilde sıralanmıştır; dışarıda yemek, süt ürünleri tüketmek ve çok az koyu yeşil yapraklı sebzelerden yemek.
Fizyolojik bir bozukluk olmadıkça mastürbasyon yapmanın testosteron seviyelerine, ejakülasyondan hemen sonra olan artış haricinde herhangi bir önemli etkisi yoktur.
20'li yaşların ortalarında zirve yapan testosteron seviyesi, 30'lu yaşlardan itibaren yavaş yavaş azalmaya başlar. 40'lı yaşlardan itibaren hormon seviyesi yılda ortalama %1 azalır.
Doğru şiddette yapılan ağırlık antrenmanları sadece kendinizi iyi hissetmenizi ve özgüveninizi artırmanızı sağlamakla kalmaz. Ağırlık, yani diğer ismiyle direnç antrenmanlarının bilhassa erkeklerdeki serbest testosteron seviyesini büyük oranda artırdığı bilinmektedir.
Testosteron plazmada sabah erken pik yapar ve akşam üzeri de en düşük düzeye iner. Normalde Testosteronun %2 si serbest, %44 ü testosteron-estrogen bağlayıcı globülin TeBG ye bağlı, %54 ü albümin ve diğer proteinlere bağlıdır. Spermatogenezin başlaması için FSH ve LH gerekli, sürdürülmesi içinse testosteron yeterlidir.
19-40 yaş arası erkekler için hesaplanmış free testosteron alt sınırı olarak 70 pg/ml (242.7 pmol/L) önerilmiştir. Total testosteron ölçümü olarak da 300-1000 ng/dl (10-35 nmol/L) arası normal kabul edilmiş ve < 230 ng/ml (8 nmol/L) ise testosteron düşüklüğü vardır veya hipogonadizm vardır olarak kabul edilmiştir.
Erkeklerde, normal total testosteron düzeyleri genellikle 300-1,000 ng/dL veya 10.4-34.7 nmol/L arasında olmalıdır. Düşük testosteron seviyeleri (hipogonadizm), erkeklerde cinsel işlev bozukluğu, düşük libido, yorgunluk ve kas gücünde azalmaya neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri