D4 ve 4 : Her araçta bulunmaz. Tüm vitesler demektir. – ve +: Bu işaretler yeni nesil otomobillerde, otomatik vites veya otomatik vitesle beraber sunulan triptronik viteslerde mevcut.
D4 Yetki Belgesinin tanımı, başvuranlarda ve araçlarda aranan şartlar. D4 yetki belgesi, taşıma mesafesine bakılmaksızın iliçi ve 100 kilometreye kadar olan şehirlerarası tarifeli ve tarifesiz olarak ticari yolcu taşımacılığı yapacaklara verilir.
D3 ve 3 : Aracı 3. viteste kalmaya zorlar. Bu durum ani hızlanmalar ve yüksek devir isteyenler için kullanılabildiği gibi seri rampa inişlerinde yada frene basmadan farklı yavaşlamalarda kullanılır. D4 ve 4 : Her araçta bulunmaz. Tüm vitesler demektir.
Manuel araçlardaki 1.vitese karşılık gelen bu viteste maksimum olarak 30 km/s hıza ulaşmak mümkündür. 2 Konumu: Bu viteste araç 3. Vitese geçiş yapmadan maksimum 60 km/s hıza kadar çıkmaktadır. 3 Konumu: Kimi araçlarda “D3” olarak gösterilen bu konumda araç 100 km/s hızın üzerine çıkmadan seyir eder.
D2: Engebeli yollar gibi yokuş yukarı tırmanışlarda araca yardım eder veya manuel şanzımanlardaki işlevine benzer şekilde hızlı bir motor takviyesi sağlar. D3: Bazen bunun yerine OD (aşırı hız) düğmesi olarak gösterilir, D3, verimli sollama için motoru devirir.
İlgili 17 soru bulundu
D1 sınıfı ehliyet, motorlu taşıtlar kategorisinde özel bir sınıfı temsil eder ve büyük ve ağır araçları kullanmak için gereklidir. D sınıfı ehliyet, sürücülerin geniş yük taşıma kapasitesine sahip araçları kullanabilmeleri için gerekli olan yeteneklere sahip olduklarını belgeleyen bir sürücü belgesidir.
Araç hareket ettirileceği zaman, yani yola çıkılacağında vites kolunun D (sürüş) konumunda, Araç geri sürüleceği zaman vites kolunun R (geri) konumunda, Araç kırmızı ışıkta ya da benzeri bir halde bekler durumda kaldığında, vites kolunun N (nötr) konumunda olması gerekir.
d1 ise yokuş yukarı çıkarken kullanılır.
yüksek (High) ve düşük (Low) hızlar arazi vites kolu. üzerinde (L) ve (H) harfleri ile ifade edilirler.
D – İleri gitmek için kullanmanız gereken vites. R – Geri gitmek için kullanmanız gereken vites. N – Aracınızı boşa almak için kullanmanız gereken vites.
S - Speed/Sport (hız/spor) veya O - Overdrive (aşırı hız): Vites kolu bu konumlardayken arabanın normal vites değiştirme, devir aralığı yükselir. Bu konum yakıt tüketiminin arttığı konumdur. D - Drive: Aracın hareket etmesini sağlayan konumdur. 1-2-3 rakamları ise aracın sabit viteslerini gösterir.
Otomatik vites l harfi İngilizce “Low” kelimesini simgelemektedir. Bu da düşük ya da ağır devir anlamına gelmektedir. “L vites nedir?” sorusunun cevabı en basit haliyle birinci vites olarak verilebilir. Otomatik vitesli araçlarda aracın vitesi motor devrine göre otomatik olarak değişmektedir.
Artı (+) ve eksi (-) ile vites değiştirme
Genel olarak sağ taraftaki +, yani vites artırma; sol taraftaki ise - vites düşürme anlamına gelir. Bazı vites kulakçıkları direksiyonun arkasına, bazıları ise direkt olarak direksiyon kolonuna monte edilir.
Otomatik Vites D1, D2, D3 Ne Demek? Eğer vites kutusunda D harfinden sonra bir dizi numarası varsa, bunlar ileri vites işlemi için manuel vites ayarlarıdır. 1 en düşük vitestir ve daha büyük sayılar daha yüksek vitesleri temsil eder.
Güvenlik sistemini kapatıp, aracı sport moda alın ya da f1 vites ( direksiyondan atma) varsa orada +5000 devirde sürün, araca kontralar vermeye başladığında arkadan itişli ise kaymaya başlayacaktır, 4 çeker ise tatlı yanlamalar yapabilir.
Bir otomatik şanzımanda 3-4 ya da 5 ileri veya 7 ileri vites bulunur. Bu vitesler P-R-N-D harfleriyle ifade edilir. P harfi park halinde olmayı, R harfi geri vitesi, N harfi ekonomik bekleyişi ve D harfi de ileri hareket etmeyi ifade eder.
Eşiniz dostunuzla tek atv ile 2 kişi tur yapabilirsiniz.
500 cc motorun hızı, motorun gücü, ağırlığı ve sürüş tarzına bağlı olarak değişir. Genel olarak, 500 cc motorlar 150-200 km/s hıza ulaşabilir.
Çok sorulan sorulardan biri de ATV kullanılabilmesi için ehliyet gerekir mi? Bunun cevabı, evet ATV kullanımında B1 sınıfı ehliyet alınması gerekir. B1 ehliyet net motor gücü 15 KW'ı geçmeyen ve net ağırlığının 400 kg üst sınırı olan Dört tekerlekli ATV kullanacaklara verilir.
C modda araba hep 2 de kalkar aynı zamanda geri viteste farklı dişlidir. 722.6 lar 5 ileri 2 geri vitestir. C modunda gaza dipgaz yapılmadığı sürece vites düşmez. Amacı daha sakin konforlu ve ekonomik sürüştür.
M nedemek? farklari nedir? E Elektronik gecisin otomatikman olusu, M Manuel yani kulaklardan vites atisi. E Elektronik gecisin otomatikman olusu, M Manuel yani kulaklardan vites atisi.
Otomatik viteste M harfi, manuel vites değiştirme modunu ifade eder. Bu modda vites geçişleri manuel olarak gerçekleştirilir.
Otomobillerin en güçlü vitesi, geri vitestir. Eğer, aracınızı saplandığı bir yerden çıkarmaya uğraşıyorsanız, gerekli durumlarda bu gücü kullanmak size avantaj getirmektedir. Aracınızı tamamen durdurmadan geri vitese almayınız. Aksi halde, dişlilerin aşınmasına neden olabilirsiniz.
“B” konumu, İngilizce fren anlamına gelen “Brake” ifadesinin kısaltılması olarak kullanılmıştır. Otomatik şanzımanın manuel kullanım imkanı olmadığı için, manuel kullanımda, vites düşürerek yapılan “motor freni” işlevini görür (örneğin dik rampalarda iniş). Araç yavaşlama haricinde “B” konumunda kullanılmamalıdır.
Ancak alt kısımda “off” ibaresi görürseniz de sistem devre dışı kalmış demektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri