Dağ Başından Duman Eksik Olmaz Atasözünün Anlamı Ne Demek? TDK bu atasözünü, yüksek mevkilerde olan her insanın ciddi sıkıntılar içinde olabileceği şeklinde açıklar.
Toplumda yüksek ekonomik ve sosyal seviyeye sahip insanların bu konumlarından kaynaklanan sorumlulukları ve bu sorumluluklarından kaynaklanan birtakım sorunları ve sıkıntıları vardır. Bu durum, zenginlik ve makam devam ettiği sürece bir hiçtir.
Dağ Başından Duman Eksik Olmaz atasözünde ''Dağ Başı'' kelimesi, önemli mevkilerde yer alan, başarılı ve zengin kişileri tanımlar. Mecazi anlamıyla kullanılan ''Duman'' sözcüğü is endişe ve üzüntü anlamına gelir.
Bu atasözü, her insanın hata yapabileceğine işaret eder. Tıpkı en yüksek dağların bile zaman zaman dumanlandığı gibi, herkesin de hata yapabileceğini belirtir.
Bu hususta en çok bilinenlerden biri de 'el elden üstündür' atasözüdür. 'El elden üstündür' atasözünün halk arasındaki anlamı; 'bir işte ne kadar iyi iseniz veya kendinize aşırı bir güveniniz var ise unutmayınız ki her zaman sizden daha iyi birileri vardır' anlamına gelmektedir.
İlgili 24 soru bulundu
[1] Çok önemli bir iş için bir kimseye ricada bulunmak, hatta yalvarmak gerekirse, yapınız. Bununla hiçbir şeyiniz eksilmez.
Bal Tutan Parmağını Yalar Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: imkânları geniş bir işin başında bulunan kimse bunlardan az da olsa yararlanır.
"Dikensiz gül olmaz" Bu atasözü, hayatta başarıya ulaşmak veya güzelliklere kavuşmak için zorluklar ve engellerle karşılaşmanın kaçınılmaz olduğunu anlatır.
Zahmetsiz rahmet olmaz Bu atasözü, hayatta başarıya ulaşmak için çaba ve emek harcamamız gerektiğini anlatır. Kolay yolla elde edilen başarıların kalıcı olmadığına işaret eder. Efor sarf ederek ulaşılan başarıların daha değerli ve kalıcı olduğunu belirtir.
Altın yere düşmekle Pul Olmaz atasözü; saygın, dürüst ve değerli olan kişiler bulundukları mevkiden uzaklaştırılsa da, ya da sosyal statülerinde düşme de olsa sahip oldukları değeri asla yitirmezler anlamını taşımaktadır.
Dağ Başından Duman Eksik Olmaz Atasözünün Anlamı Ne Demek? TDK bu atasözünü, yüksek mevkilerde olan her insanın ciddi sıkıntılar içinde olabileceği şeklinde açıklar. Yüksek mevkiler, para, güç ve statü gibi, zirvedeki insanları tanımlayan her kazanım, beraberinde birçok problem de getirecektir.
"Ateş olmayan yerden duman çıkmaz " Atasözünün Anlamı: Bir dedikodunun, şüphenin ya da söylentinin temelsiz olması nadirdir; genellikle bir sebebi vardır.
[1] Birbirinin üstüne konabilen, birbiriyle birleşebilen birçok şeyler vardır. Ancak bir aile üstüne ikinci bir aile, aynı evde yaşayamaz.
[1] İnsanoğlu zengin iken yoksul düşebilir; sağlık içideyken hastalanabilir; yüksek bir iş başındaiken düşebilir... Bunların tersi de olabilir. Gücünü, yüceliğini yitirmeyen tek varlık, Allah'tır.
Havlayan köpek ısırmaz Atasözünün Anlamı: Bu atasözü, çok konuşan, tehditkar sözler sarf eden veya agresif bir tavır sergileyen kişilerin genellikle fiili bir eyleme geçmeyeceklerini belirtir. Yani, bu tür kişiler sadece sözde kalmaya meyillidir ve gerçekte zarar verme potansiyelleri düşüktür.
Güneş balçıkla sıvanmaz Atasözünün Anlamı: Bu atasözü, gerçeklerin ya da açıkça bilinen şeylerin gizlenemeyeceğini, örtbas edilemeyeceğini vurgular. Her ne kadar bazı şeyleri saklamaya ya da gizlemeye çalışsak da, gerçeklerin er ya da geç ortaya çıkacağını ifade eder.
[1] Hayatta hiç ummadığımız olaylar, en şaşırtıcı biçimde karşımıza çıkabilir .
Kişiye, beğenmediği şey zorla beğendirilemez.
"Zorla güzellik olmaz" Atasözünün Anlamı: Bu atasözü, bir şeyin ya da bir durumun zorla güzel veya iyi hale getirilemeyeceğini ifade eder.
En kısa atasözleri bir elin nesi var iki elin sesi var, besle kargayı oysun gözünü, hatasız kul olmaz gibi atasözleridir.
Dikensiz gül olmaz atasözü ile anlatılmak istenen de edilen her başarının ve mutluluğun ufak tefek olumsuzlukları da olabileceğidir. Dikensiz gül olmaz atasözünden anlatılmak istenen aslında yaşanacak her başarının elde edilme süresinde ufak tefek olumsuzluklarla karşılanabileceğidir.
Ne olur ne olmaz DEYİMİ AÇIKLAMASI
Her ihtimale karşı, ne olacağı belli değil. “Şemsiyeni al, ne olur ne olmaz, yağmura yakalanabilirsin.”
Ev alacak kimse için komşular evden daha önemlidir. Komşular kötü ise, en güzel bir evde bile rahat oturulamaz.
"Balık baştan kokar" Atasözünün Anlamı: Bir oluşum, organizasyon veya toplulukta sorun varsa, bu sorunun liderlikten veya yönetimden kaynaklandığını ifade eden bir atasözüdür. Sorunların çözümü için liderliğin veya yönetimin düzeltilmesi gerektiğini belirtir. Seminerler ve Konferanslara Ulaşmak İçin Tıklayınız.
"Bakarsan bağ, bakmazsan dağ olur" Atasözünün Anlamı: Bir işe veya mülke düzenli bakım ve ilgi gösterilirse verimli hale gelir, aksi takdirde o iş ya da mülk değerini kaybeder. İlgi ve bakımın önemini vurgular.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri