Yağlı kağıdın üzerine de kekikler sıra ile dizilmelidir. Kekikler fırında yaklaşık 40 dakika içerisinde kuruyabilir. Taze kekik temizlendikten sonra demet haline getirilip bir yere asılır. Asılı olarak bir hafta duran kekikler rahatlıkla kurutulabilir.
Kekikler ortalama 4-10 gün içerisinde tamamen kuruyacaktır. Kekikler kuruduktan sonra dal kısımlarını yapraklarından ayırın.
Yıkanmış ve suyundan arınmış kekikler dalından ayrılmadan temiz , tozsuz, rüzgarlı ve direk güneş ışığı almayan bir ortamda kurutulur. Önce kekiğinizi fazla suyundan hızlıca iyice arındırın ki ( önce 1-2 saat güneşte veya bezle kurulayarak) su yapraklarda siyahlaşma yapar.
Aralarında otu çöpü varsa ayıklanır, derin geniş bir tencereye kaynar su koyulur. İçine suyu geçmeyecek kadar kekik koyulur ve 3-4 kez suda çevrilir ve geniş bir tepsiye soğuması için bırakılır. Soğuyan kekikler yemeklik ayrılıp buzdolabı poşetlerine doldurulur kışın yemek için dondurucuya kaldırılır.
İlgili 29 soru bulundu
Topraktan 4-5 cm yükseklikte, gövde kısmından kesilen bitkinin yaprakları ve çiçek kısmı, sıcaklığın 35 dereceyi geçmediği ortamlarda kurutulur. Kurutulan kekik, hava almayacak şekilde kavanozlara konulur ve 6 ay kadar saklanabilir.
Dağ Kekiği ile Normal Kekik Arasındaki Fark
Normal kekik ve dağ kekiği arasındaki farklar, yetişme ortamları, kimyasal bileşenler ve kullanım alanları üzerine odaklanır. Dağ kekiği genellikle daha yoğun ve zengin bir içeriğe sahiptir.
Kağıt havlu içerisinde kekik iyice kurutulur. Temiz bir bezin içerisine kekik dalları aralıklı olarak dizilmektedir. Daha sonra ise kekik güneş görmeyen gölge ve serin bir yerde kurutulmalıdır. Kekikler kurutulurken ara sıra kontrol edilmelidir.
Hazımsızlık, ishal, şişkinlik, gastrit, gaz, bağırsak paraziti gibi sindirim sistemi ile alakalı problemlerde epey faydalıdır; bu tür problemlerle baş etmek için taze, baharat veya çay olarak tüketilebilir. Zahter çayının faydaları arasından bir diğeri idrar söktürücü olarak da kullanılabilmesidir.
Dağ kekiği yıllık bir bitki olduğundan yılın farklı zamanlarında toplanabilmektedir. Ama genel bir zaman verecek olursak İlkbahar mevsiminin ilk ayları olan Mart- Nisan gibi toplanır diyebiliriz.
Soğuk algınlığı ve grip benzeri semptomların iyileştirilmesinin yanı sıra, sindirim sorunları ve uykusuzluk gibi birçok sağlık sorununun tedavisinde kullanılan kekik çayı, aynı zamanda vitamin ve minerallerle dolu olan kekik otu bir besin deposudur.
Hasat edilen kekikler hemen toplanmalı, temiz ve gölge bir zemine serilerek kurutulmalıdır. Yığın yüksekliği 20 cm'yi geçmemeli, sık sık alt üst edilerek kızışma ve renk kararması önlenmelidir. Kurutulan kekikler dövülerek yaprakları saplarından ayrılmalı, çuvallanarak serin ve kuru yerde depolanmalıdır.
Sağlık bakımından yararları saymakla bitmeyen dağ kekiği yemeklere tat vermesi amacı ile de kullanılmaktadır. Besin değeri bir hayli yüksektir. İçerisinde pek çok yararlı vitamin ve mineral bulunmaktadır. Nane ailesinden gelmekte olan kekiğin suyu, yağı ve çayı da büyük bir şifa deposudur.
Kekiklerinizi yıkayıp kalın sert sapları temizleyip ince doğrayın. Soğan ve domatesinizi de minik doğrayıp ekleyin. Bol nar ekşisi ve zeytinyağıyla soslayın. Afiyet olsun.
Baharatlar hava geçirmez kavanozlarda veya baharatlıklarda saklanmalıdır. Cam kavanozlar yerine güneş ışığından koruyan seramik kavanozlar tercih edilmelidir. Evinizdeki serin ve kuru yer baharat saklamak için en uygun yerdir.
Otları iyice kurutun ve bir kağıt havluyla üzerlerindeki nemi güzelce alın. Fazla nem otların bozulmasına, yaprakların yumuşamasına sebep olur ama az nemle de lezzet kaybı oluşur. İyice kuruladıktan sonra hafif nemli bir kağıt havluya dizin ve sarın. Hava almayan bir kaba koyun ve buzdolabına kaldırın.
Bir diğer adı da dağ kekiği olan yaban kekiği, kendine has kokusu ve hoş kokulu bir lezzete sahip olması ile daima ilgi odağı olan bir bitki çeşididir. Yaban kekiği çoğunlukla yemek çeşitlerinde bir baharat olarak kullanılmaktadır.
Zahter kekikle aynı familyadan, yani ballıbabagiller familyasından gelir. Halk arasında 'kara kekik' 'zahter kekiği' veya 'dağ kekiği' olarak da adlandırılır. Zahter kekik midir, evet, ama bilinen kekikten koku, tat açısından farklı olmasının yanı sıra daha yeşil ve daha uzun yapraklara sahiptir.
Zayıflamaya Yardımcı Olur
Öyle ki; kekik çayı içerisinde bulunan bileşenler ve uçucu yağlar sebebiyle vücutta bazı tepkimeler yaratarak metabolizma hızının artmasına yardımcı olur. Bu da kişinin daha kolay ve daha hızlı bir şekilde yağ yakmasını sağlayabilir.
Faydalarından sonra gelelim Dağ Kekiği Nasıl Kullanılır sorusuna. Dağ kekiği hem kuru olarak yemeklerde hem de demlenerek çay olarak kullanılabilir.
İş o kadar ciddi boyuta ulaşır ki araştırma ekibi korkar ve araştırma yapmaktan vazgeçer. Çünkü kekiğin gündeme gelmesi dünya kimya sanayinin çökmesi anlamına gelmektedir. Tamamen doğaldır ve çok güçlüdür. Kekik yağında yaşayan 1 tek canlı özel bir enzim olduğunu fark eder.
Diyetisyenlerin ve diğer alanlardaki uzmanların görüşlerine göre kekik çayının günlük tüketim miktarı 2 fincan. İlk fincanı sabah kahvaltı saatlerinde içmek mümkün. İkinci hakkınızı da gece uykudan önce kullanabilirsiniz.
Kekik çayı antibakteriyel, antimikrobiyal ve mantara karşı direnç özelliği taşır. Kekik bitkisindeki ana yağlardan timol, vücutta antiseptik rol oynar. Karvakrol yağı ise yine vücuttaki iltihaba iyi gelir.
Kekik suyu adet söktürücü özelliğinden dolayı bu dönemde şişkinlik, ödem ve gaz problemi yaşayan kadınlar tarafından tercih edilir.
KEKİK TÜTSÜ:NEGATİF BÜYÜYE KARŞI KOYABİLMEK VE KÖTÜ OLANBÜTÜN ENERJİLERDEN KORUNABİLMEK İÇİNKULLANILIR.TÜTSÜNÜZÜ YAKMADAN ÖNCE BİR PARÇA KOPARIN VE CÜZDANINIZDA BİR PARÇAKEKİK DALI TAŞIYIN. BALMUMU:YAŞAM ALANINIZIN ENERJİSİNİ DENGELEYEREK HEM KÖTÜ ENERJİNİN KAYBOLMASINA HEM POZİTİF DÜŞÜNMENİZE YARDIMCI OLUR.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri