Fide dikimleri ilkbaharda don riski ortadan kalktıktan sonra bölgelere göre Mart sonu ile Mayıs ayı ortalarına kadar yapılır. Fideler dikim makinası ile tarlaya şaşırtılır ve dikiminden sonra mutlaka can suyu verilmelidir. Kekik yetiştiriciliğinde 45*20 cm dikim mesafesi uygundur.
Tohum ekimi
Ilıman kıyı şeridi ve Güney Akdeniz bölgesinde sonbahar sonundan itibaren tohumları dış mekânda ekime başlanabilir. Sert kış ve don gören bölgelerde ekim, son donları takiben doğrudan bahçe toprağına ya da son donlardan 3 hafta önce korunaklı, aydınlık alanda üretim saksılarına yapılır.
Tohumların çimlenme süresi 2 haftadan bir aya kadar sürebilir. Kekik bitkileri sağlam bir kök sistemi geliştirdiğinde ve 15 cm yüksekliğe ulaştığında dikim için hazırdırlar.
Her hektarda (1 hektar = 10.000 metrekare), ortalama olarak yaklaşık 50.000 – 75.000 kekik bitkisi olmalıdır. Normalde karıklar arasında 50-75 cm'lik mesafe bırakarak karıkların üzerine bitkileri dikiyoruz. Karık üzerinde bitkilerin arasındaki mesafe ise 20-40 cm arasındadır. Dikim makineler ile veya elle yapılır.
Tohum yatağını ve saksılarını iyi bir toprak karışımı ile doldurmak gerekir. Genellikle çiftçiler toprağa nehir kumu karıştırır. Bu karışımın içine ekimi toprak yüzeyine yapılması ve üzerinin hafif bir şekilde toprak ile örtülmesi gerekir. Kekik ekimi toprağın yüzeyine yapılması gerekir.
İlgili 27 soru bulundu
Yazın balkonunuzda, terasınızda; kışın ise kapalı serada, cam önünde rahatlıkla bakabilirsiniz. Kekik bitkileri Akdeniz bitkisi olduğundan mutlaka güneş gören yerde yetiştirilmelidir. Sıcağı ve nemi sever. Kekik bitkisini tohumla yetiştirebileceğiniz gibi fide alarak da yetiştirebilirsiniz.
Fide dikimleri ilkbaharda don riski ortadan kalktıktan sonra bölgelere göre Mart sonu ile Mayıs ayı ortalarına kadar yapılır. Fideler dikim makinası ile tarlaya şaşırtılır ve dikiminden sonra mutlaka can suyu verilmelidir. Kekik yetiştiriciliğinde 45*20 cm dikim mesafesi uygundur.
Kekik bitkisi iki şekilde üretilebilir. Çeliklerin alınabileceği en az 2-3 yıllık yetişmiş anaç kekik tesisi olmalıdır. Bölgemizde Ekim-Kasım aylarında tarlamız tavda ise pullukla sürülmeli, ilkbaharda ise diskaro ve tırmık geçirilerek tarla hazırlanmalıdır.
1000 gr134,00 TL/kg.
Dr. Oktay Yeğen, yaptığı açıklamada, üzerinde yoğun olarak çalıştığı bitki türü kekiğin, Türkiye'de en fazla güneşli iklime sahip yüksek rakımlı ve taşlı Toros Dağları'nda yetiştiğini söyledi.
Kekik bitkisinin iklim istekleri
Kekik, Sibirya'nın soğuk iklimine bile dayanabilen çok yıllık bir bitkidir.
Doğal kekik tohumu - 21,50 TL.
Kekik çok fazla sulanmaya ihtiyaç duymayan bir bitki olduğundan ortalama haftada 1 sulamanız yeterli, hatta kış aylarında bu süreyi daha da uzatmanız gerekebilir.
Nisan ayı ile birlikte dağ kekiği kendini gösterir. Yabani kekik nisan-mayıs aylarında toplanabilir.
Bir diğer adı da dağ kekiği olan yaban kekiği, kendine has kokusu ve hoş kokulu bir lezzete sahip olması ile daima ilgi odağı olan bir bitki çeşididir. Yaban kekiği çoğunlukla yemek çeşitlerinde bir baharat olarak kullanılmaktadır.
Dağ Kekiği Kekik 1 kg Fiyatı 91,15 TL.
Baharat ve doğal aktar ürünleri arasında dağ kekikleri yer alıyor.
Kekikler süzgeçte bekletildikten sonra kağıt havlunun üzerine konulur. Kağıt havlu içerisinde kekik iyice kurutulur. Temiz bir bezin içerisine kekik dalları aralıklı olarak dizilmektedir. Daha sonra ise kekik güneş görmeyen gölge ve serin bir yerde kurutulmalıdır.
Bir diğer ismi yabani kekik olan dağ kekiği, genel olarak gri yeşilimsi yaprakları ile odunsu bir bitki türüdür. Nane familyasına ait olan dağ kekiği, çiçekli bir bitki çeşididir. İçeriğinde yer alan timol, dağ kekiğinin aktif maddesidir antifungal ve antibakteriyel özelliklere sahiptir.
Bu bitkinin yetişme mevsimi ilkbahardan sonbahara kadardır, yaz aylarında ise çiçek açar (ABD'nin çoğu bölgesinde Temmuz). 200'den fazla farklı kekik türü vardır, fakat en yaygın olanı Thyme Kekiği'dir (Thymus vulgaris).
kekik fidesi, yerörtücü kekik fidesi, yayılıcı kekik fidesi - 16,80 TL.
Ortalama olarak kekik kurusu verimi hektar başına 2 tondur (= 2000 kg.). Ortalama olarak uçucu yağ verimi, kekik kurusu verimin % 1 ila% 3'ü arasında değişir. Böylece, hektar başına 20 ila 60 kg esansiyel yağ elde etmeyi bekleyebilirsiniz.
Kekik tohumu çimlenme süresi genellikle 2 haftadan başlayarak 2 aya kadar çıkabilir. Kekik bitkisinin kökleri sağlam olduğu için 15 cm yüksekliğe kadar çıkabilir. Kekik tohumu genel olarak 3 günde bir sulanmalıdır. Kekik tohumu çok fazla sulanmayı sevmez.
Dağ kekiği yıllık bir bitki olduğundan yılın farklı zamanlarında toplanabilmektedir. Ama genel bir zaman verecek olursak İlkbahar mevsiminin ilk ayları olan Mart- Nisan gibi toplanır diyebiliriz.
Çeliğin üzerindeki yaprakların 2 / 3'ünü temizlemek (çıkarırız) gerekir (kabın içine konacak kısım). Birçok yetiştirici, köklenme oranını arttırmak için özel köklendirme hormonu kullanır. Saksıların içindeki karışımın 1/3'ü torf, 1/3'ü vermikülit ve 1/3'ü ticari toprak karışımından oluşmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri