Kış için konserve hazırlıkları devam ediyor. Kışlık konservelerin en başında ise domates konservesi yer alıyor. Domates konservelerini kış boyunca tüketebilmek için her yıl ağustos ayının sonlarına doğru hazırlıklar yapılır.
Temmuz –Ağustos ayları domatesin en olgun ve güzel olduğu dönem. Taze domateslerden kışa konserve hazırlamak için de zaman geliyor.
Domates Tohumu Hangi Ayda Ekilmelidir? Domates tohumu için en çok verim alınabilecek ve en ideal aylar, Ekim aylarının Mart, Nisan ve Mayıs ayları olduğu biliniyor. Domates, yaz aylarında ekilmesi gereken bir yaz sebzesidir. Bu aylarda ekilen domatesin tadı da oldukça lezzetli olacaktır.
Genellikle yaz ve sonbahar mevsimleriyle özdeşleştirilse de konserve aslında her mevsimde yapılabilir. Konserve denildiğinde akıllara bu mevsimlerin gelmesinin sebebi ise her mevsimde tüketmek istediğimiz domates, taze fasulye, patlıcan gibi sebzelerin yaz sebzeleri olmasıdır.
Ağustos sonundan eylül ortalarına kadar domatesin en olgun ve konserve için en ideal olduğu dönem. Bu bir iki haftalık dönemi iyi değerlendirin. Patlıcan, bamya, bezelye, kırmızı biber ve taze fasulye de kış aylarında aranan ve konservesi yapılabilen sebzeler.
İlgili 31 soru bulundu
Kavanoza içerik konulduktan sonra kapak sıkıca kapatılarak ters çevriliyor. Bu ters çevirme işlemi önemli zira kavanozun kapağının sızdırmaması gerekiyor.
Şeker konservenizin bozulmaması, ömrünü uzatması için kullanılmaktadır. Herhangi bir tat verme amaçlı değildir. Miktarı az olduğu için tadını hissetmeyeceksiniz. Konservenizde kullandığınız şeker aynı zamanda domateslerin ekşiliğini de alır.
Konserve, buzdolabında muhafaza edilmek şartıyla açıldıktan sonra 2-3 gün içinde tüketilmelidir. Konservelerin çabuk tüketilebilmesi için çok büyük olmayan kavanozların tercih edilmesi önerilmektedir. Açılmamış konserveler ise 6 aya kadar saklanabilir.
Kapattıktan hemen sonra düz bir zemine ters çevrilir ve soğuyana kadar bu şekilde bekletilir. İyice soğuyan konserveleri güneş görmeyen bir yerde saklayarak domatesin olmadığı kış aylarında afiyetle tüketebilirsiniz.
Kavanozları asla yarım doldurmayın. Aksi halde kavanozda kalan hava, bakterilerin üremesine ve küf oluşmasına neden olacağından konserve kısa sürede bozulur.
Kışlık hazırlıklar genelde Mayıs ayında başlayarak Ekim ayına kadar sürmektedir. Turşu, erişte ve tarhana ilk akla gelen kışlık hazırlıklardır. Kışlık hazırlık dondurucuya bezelye atma ve salamura yaprak yapma ile başlar. Ekim ayında da köz kırmızı biber turşusu ile son bulur.
Domateslerin kışın yetiştirilebilmesi için fidanların, eylül ayının sonundan kasım ayının sonuna kadar yetiştirilmesi gerekmektedir. Fideler, ocak ayına kadar sürekli olarak bir yerde muhafaza edilmektedir. Fideler sıcak suyla sulanır ve bulundukları ortamın ısısı 20-22°C olması gerekir.
Yaz sebzeleri arasında taze patates, marul, enginar, kabak, taze fasulye, bamya, bezelye, dolmalık biber, sivribiber, taze sarımsak, mısır, salatalık, domates, börülce yer alır.
20 adet kavanoz ve kavanoz kapağı(1er litrelik) *her kavanoz için 1. 5 kg domates gidiyor hesabınızı ona göre yapabilirsiniz)
Cam kavanozlar bir kez daha kaynatılarak kullanılabilir ancak kapaklar asla bir kez daha kullanılmamalıdır.
KAVANOZA KOYDUĞUNUZ GİBİ SIKICA KAPATIP SONRA DİĞER KAVANOZU DOLDURUN VE KAPATIN.)hemen tezgaha serili bir bez üzerine ters çevirin.tamamen soğuyana kadar yerinden kaldırmayın.kıpırdatmayın.24 saatte bekletilebilir.sonra güneş görmeyen bir yere düz koyun.açmadığınız sürece buzdolabına koymaya gerek yok.
Konserve kutusunun üst ve alt kısmına bakarak, konserve ağızlarının düz ve deforme olmadığından emin olmalısınız. Bu şekilde duran konserve kapakları, konservenin bozulmadığını size gösterir. Konserveler kaynadıktan sonra kavanozun kapağı bombeli duruyorsa pişerken hava almış olabilir.
5- Yaptığınız konserveleri, direkt güneş ışığına maruz kalmayacağı, ısı kaynaklarından ve nemden uzak bir dolapta saklayabilirsiniz. Bu koşullar sağlandığında, konserveleriniz, lezzetlerini koruyacak ve bakteri üretimini durduracaktır.
Bozulmuş konservelerde; Kutuda oluşan gaz bombaj yapar, kutunun dış görünüşü bozulur. Kutudaki gıda ezilmiş, parçalanmış görünümdedir. Köpürme ve ekşime görülür.
Konservenin daha dayanıklı olması için 1 litreye ortalama bir yemek kaşığını geçmeyecek şekilde tuz koyulduğuna vurgu yapan Özyaral, “Konserveyi kullanırken o yemeye asla tuz ilave etmiyoruz. Vücudun ihtiyacı olan tuzu aşmamak gerekiyor.
Domates, kısa sürede tüketilmesi gereken bir besindir. Buzdolabında maksimum 1-3 gün arasında saklanabilir. Saklamak için güzelce yıkanmalı ve kurulanmalıdır. Ardından sap kısımları temizlenmeli ve bütün bir halde buzdolabının sebze-meyve rafına yerleştirilmelidir.
Domates konservesine konulan tuz, doğal bir koruyucu görevi görmektedir. Kısa zaman içinde tüketmeyi planlıyorsanız, tuzsuz ya da az tuzlu olarak domates konservesini hazırlayabilirsiniz.
Kışlık konserve menemen yapmak için; ilk olarak 250 gr yeşil sivri biberi ince ince doğrayın. Doğradığınız biberleri kenara alın. Ardından 2 buçuk kilo domatesin kabuğunu soyun.
konserve yapımında yenilenmelidir. amacıyla limon suyu, limon tuzu veya sirke kullanılmalıdır.
Kışlık domates konservesi neden bozulur? Isıl işlemden önceki mikrobiyal bozulmalar: Konservelerde ısıl işlemden önce hastalıklı, çürük vb. ham maddenin ayıklanması, yıkama, haşlama gibi işlemler ürünün mikroorganizma yükünü azaltır. Eğer ısıl işlem gecikirse mikroorganizma sayısı artar ve bozulma başlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri