Keskin bir tadı olan Frenk soğanı, bağışıklık sistemine olan katkılarından dolayı hemen hemen pek çok evde tüketilmektedir. Türkiye'de Frenk soğanı Erzurum, Rize, Tunceli ve Hakkari gibi yerlerde yüksek kesimlerde yetişme imkanı bulur.
Zagoda(dağ soğanı): Özellikle turşu kavurma, patates tsumuru, arpa ve mısır ve diğer köy çorbaları, bulgur pilavı ve tazeyken süt kuymağının lezzetine lezzet katan değerli bir bitkidir. Bu mevsimde yayla çayırlarında doğal olarak yetişir. Bazı özel bahçelerde de üretimi yapılır.
Konya ili sınırları dâhilinde bazı endemik türleri yetişen yabani soğanlı bitkiler. Bu bitki 25-50 cm boyunda, tüysüz, gövdesi tabanda morumsu renkli, çok yıllık soğanlı bitkidir.
Bağırsakları daha çok çalıştırır ve yumuşatır, idrar sökücü etkisi vardır. Tek başına kullanıldığı zaman ağrısı olan bölgelere iyi gelir. Saçkıran tedavisinde etkilidir, hatta saç çıkartıcı etkisi olduğuna inanılır.
FRENK SOĞANI (Allium schoenoprasum L.) Genel Bilgi: Amaryllidaceae familyasında yer alan ve Türkiye de Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da yetişen A. schoenoprasum, dereler, göl kenarı, alpin çayırlıkları ve meralarda yabani olarak yetişir.
İlgili 19 soru bulundu
Çin mutfağından çıkan frenk soğanının ünü tüm dünyayı sarmıştır. Frenk soğanı, soğangiller ailesinin en küçük türüdür. Türk mutfağının vazgeçilmezleri arasına giren frenk; çorbalarda, soslarda ve fırın yemeklerinde kullanılır.
İngiltere'nin Harrogate şehrinde bahçıvanlık yapan Peter Glazebrook dev sebze yarışmasının tüm dallarında en büyük ödülü aldı. Glazebrook dünyanın en ağır soğanı dalında dünya rekorunu kırdı. 68 yaşındaki Glazebrook'un yetiştirdiği soğan 8.2kg ağırlığında.
Frenk Soğanı ile Yeşil Soğan Arasındaki Farklar
Yeşil soğan tek yıllık bir bitkidir. Frenk soğanı ise çok yıllık bitkidir. Yeşil soğanı yılda 1 defa hasat ettikten sonra toprakta kökü kalmaz. Frenk soğanı birkaç yıl kökü toprakta bırakabilir.
Kırmızı soğan
Antioksidan ise vücuttaki sağlıklı hücrelere zarar veren serbest radikalleri ortadan kaldırır. Kırmızı soğanda bulunan quercetin ve diğer antioksidanlar sayesinde kansere karşı koruyucu kalkandır. Kanser riskine karşı sarı soğana oranla daha koruyucudur.
Şifalı olan Ramsons ya da diğer adıyla Yabani Sarımsak Türkiye ve Rusya'da popüler bir bitkidir. Sağlıklı olan Ramsons bitkisi tamamen yenilebilen bir bitkidir, özellikle yemeklerde, salatalarda, çorbalarda sık sık kullanılmaktadır.
Türkiye'de en fazla kuru soğan yetiştiriciliği Amasya ilinde yapılır. Bursa Karacabey, Ankara Polatlı bölgeleri de soğan üretiminde Türkiye'de Amasya'dan sonra önde gelen bölgeler arasında yer alır.
Soğan genellikle 2 yıllık bir bitkidir. Birinci yıl yumru 2. yıl da tohum oluşur. Ancak bazı soğanlar3 yıllık olup ;1. yıl tohumdan arpacık,ikinci yıl arpacıktan yumru,3.yıl ise tohumdan meydana gelir. Ülkemizde ki üretimi yapılan soğan çeşitleri genelde bu ikinci sınıfa girmektedir.
TÜRKİYE'DE SOĞAN
olan il, 97 bin dekar (%18,4) ile Ankara'dır. Ankara'yı Amasya, Çorum, Adana ve Tokat izlemektedir. Türkiye'de 2018 yılında 52.713 hektar alanda 1,93 milyon ton kuru soğan üretimi gerçekleşmiştir.
Kapıdağ Yarımadası'nda üretilen soğanların koyu mor rengine ve diğer özelliklerini kazanmasında; alanın toprak, iklim ve coğrafi özelliklerinden kaynaklanmaktadır. Kapıdağ Yarımadası'nda üretilen soğanların hepsi mor renktedir.
Göl soğanının da endemik türler içinde olduğuna işaret eden Arslanoğlu, bu nedenle koruma altına alındığını belirtti.
Göl soğanı sulak bölgelerde yetişen bir bitkidir. Ayrıca göl soğanı Türkiye'de Kuzey Anadolu başta olmak üzere Marmara, Samsun, Konya ve Erzurum gibi illerde doğal olarak yetişmektedir.
Özelikle kırmızı soğan, vücuttaki sağlıklı hücrelere zarar veren serbest radikalleri ortadan kaldıran antioksidan maddeleri, kuru ve beyaz soğana göre daha fazla bulundurmaktadır.
Sarı soğan bütün yemeklerde pişirip kullanabileceğiniz hafif tadıyla tencere yemeklerin lezzetine lezzet katmaktadır. Soğanın tadı yaptığınız yemeğin tadının önüne geçmediği gibi uygun fiyatıyla da mutfaklarda en çok kullanılan soğan çeşididir.
Afrodizyak etkilidir, cinsel gücü arttırır. Bağışıklık sistemini güçlendirir, vücut direncini arttırarak vücuda kuvvet verir. Zihinsel ve bedensel yorgunluğu giderir.
Genelde salata ve yemeklerde daha ekşi bir tat elde etmek için kullanılan sumak, en çok soğan salatasında tüketilmektedir. Bunun sebebi ise soğanın acı tadı ve kokusunu bastırmasıdır. Aynı zamanda Lübnan ve Ürdün mutfaklarında kullanılmakta olan zahter isimli baharat karışımının içerisinde bulunur.
Soğanın filizlenmesindeki asıl neden çürümesidir. Çürüme durumu başlayan filizlenmiş soğanda, sağlık açısından kök kısmının yenilmemesi tavsiye edilir.
Soğan çeşitleri (Soğan türleri) arasında en yaygın olanları, taze soğan, arpacık soğan, kırmızı soğan, yazlık ve kışlık soğan olarak sıralamak mümkündür. Taze soğan, yeşil soğan diye de bilinen, her çeşit salatada veya tek başına kullanılan bir soğan türüdür.
Gıda tarihçisi Laura Kelley, "Genetik çözümlemelere bakılırsa, soğan Orta Asya'dan geldi. Mezopotamyalılar soğanı kullanmaya başlamadan çok önce insanların mutfaklarındaydı soğan. Avrupa'ya da Tunç Devri'nde kullanılmaya başladığına dair veriler bulunuyor." diyor.
Soğan, mikroplar ve böceklere karşı biyokimyasal savunma mekanizması harekete geçirerek bir enzim salgılıyor. Bu enzimler, soğandaki sülfidleri parçalayarak sülfür oksite dönüştürüyor. Sülfür oksit kısa sürede uçucu bir hal alıyor ve havada hızla yayılan bu gaz göze ulaştığında da yakıcı bir aside dönüşüyor.
"taze soğan" dediğimiz kısmın üzerinde, küçük ve kuru soğana benzeyen bir bölümüdür. zehir gibi acıdır, yenmez, bir işe yaramaz. bir işe yaramayan, bir işi beceremeyen erkekler de buna benzetilir. soğan erkeği işte, sırf görüntü ama aslında bi işe de yaramaz" anlamına gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri