Halka arzda dağıtım çeşitleri nelerdir? İki çeşit dağıtım yöntemi bulunmaktadır. Birinci yöntem oransal dağıtım, ikinci yöntem ise eşit dağıtım yoluyla yapılır.
Dağıtım, uygun ürünlerin, uygun zamanlarda, uygun yer veya yerlerde alıcılara ulaştırılması ve teslimiyle ilgili işletme içi ve dışı kurum, kuruluş yer, araç ve faaliyetleri kapsar. Fiziksel dağıtım ise nihai müşterilere fiziksel olarak akışını sağlamada yapılan nakliye, taşıma, depolama gibi faaliyetleri kapsar.
Dağıtım kanalları direkt dağıtım ve endirekt dağıtım olarak ikiye ayrılır. Direkt dağıtım kanalı oldukça açıktır. Üretici oluşturduğu ürünü direkt yolla tüketiciye ulaştırmaktadır. İkinci dağıtım kanalı endirekt dağıtım kanalıdır.
Bu aracılar; acenteler, toptancılar, perakendeciler ve bunlara benzer işletmelerdir. Dağıtım kanalları, yönetim bakımından bireysel ve dikey dağıtım kanalları olmak üzere ikiye ayrılır.
İlgili 38 soru bulundu
Ürün ve hizmet tüketiciye ulaşana kadar dağıtım kanallarından geçmektedir. Ürünü tüketiciye ulaştırana kadar geçen tüm aşamalar dağıtım kanalıdır. Dağıtım kanalları üretici, ana bayi, ara bayi, toptancı gibi aşamalardan geçerek tüketicilere ulaştırılmaktadır.
Uluslararası dağıtım kanalı “bir malın ulusal sınırlar dışında üreticiden tüketiciye ya da endüstriyel alıcıya akışında izlediği yol” şeklinde de tanımlanmaktadır.
Dağıtım, ihtiyaç duyan tüketici veya işletme kullanıcısı için bir ürün veya hizmet hazırlama sürecidir. Bu, doğrudan üretici ya da servis sağlayıcı tarafından yapılabilir ya da distribütörler ya da aracılar ile dolaylı kanallar kullanılarak yapılabilir.
Dağıtım Politikaları Nelerdir? Bu kapsamda 3 dağıtım politikası bulunmaktadır: Yaygın ya da yoğun dağıtım, seçimli dağıtım ve özel dağıtım.
Dağıtım, pazarlama karmasının alt fonksiyonlarından biridir. Dağıtımın amacı, mal, hizmet ve bilgi akışını doğrudan veya dolaylı olarak son kullanıcıya ulaştırmaktır. Doğrudan tek kanal aracılığıyla yada birden fazla aracı kullanarak dağıtım gerçekleşebilir.
Dağıtım stratejileri olarak en çok bilinen stratejiler; genel olarak özel dağıtım stratejisi, seçimli dağıtım stratejisi ve yoğun dağıtım stratejisi olarak bilinir.
Content delivery network (CDN) (Türkçe: İçerik dağıtım ağı), internet üzerindeki birçok veri merkezinde bulunan dağınık ve geniş bir sunucu sistemidir. CDN'nin amacı kesintisiz bir şekilde yüksek performans ile son kullanıcılara içerik sunmaktır.
3. Dağıtım: Esas üretim gider yerlerinde toplanan üretim giderleri, gider yerlerinde üretilen mamullere yüklenmekte, faaliyet gider yerlerinde toplanan giderler ise sonuç hesaplarına aktarılmaktadır.
Dağıtım, uygun ürünlerin, uygun zamanlarda, uygun yer veya yerlerde alıcılara ulaştırılması ve teslimiyle ilgili işletme içi ve dışı kurum, kuruluş yer, araç ve faaliyetleri kapsar. Fiziksel dağıtım ise nihai müşterilere fiziksel olarak akışını sağlamada yapılan nakliye, taşıma, depolama gibi faaliyetleri kapsar.
Dağıtık Üretim tüketim noktasındaki enerji üretimini ifade eder. Santralden ziyade yerinde güç üretmek için kullanılan bir enerji üretim yoludur. Dağıtık üretim, iletim ve dağıtım ile ilişkili maliyet, karmaşıklık, bağımlılık ve verimsizlikleri ortadan kaldırır.
Doğrudan doğruya perakendecilere veya diğer toptancılara mal satan kişiye toptancı denir. Ecza depoları buna örnek verilebilir. Pazarda üretici ve perakendecilere hizmet sağlarlar. Üreticinin satış politikasını yansıtır.
Dağıtım Lojistiği Nedir? Dağıtım lojistiği, perakende müşterileri ile üretici firma arasındaki tüm malzeme ve hizmet akışının düzenlendiği lojistik bölümü olarak adlandırılmaktadır. Bu noktada dağıtım lojistiği nakliye, pazarlama ve depolama gibi farklı birçok birimi kapsar.
MBASkool.com'a göre, “Dağıtım planlaması, malların farklı dağıtım merkezlerine teslimatını kapsayan sürecin, hangi malların, hangi miktarda, istenilen zamanda, hangi yerde tedarik edileceğini akılda tutarak, doğru bir şekilde yapılmasını sağlamak için sistematik bir yaklaşımdır.
Aracılı dağıtım kanal seçeneği tüketicilerin ihtiyaç duydukları ürün ve hizmetleri elde etmeleri için gereken ilişki sayısının sınırlanmasına olanak tanımaktadır. Üretici ve tüketici arasında yer alan aracı/aracılar sayesinde taraflar arasındaki işlem sayısındaki azalma önemli maliyet tasarrufları sağlayacaktır.
Tedarik zinciri sisteminin amacı hammadde ve ürünlerin en ekonomik ve etkin şekilde gerekli yere ulaşmasının sağlanmasıdır. Dağıtım sisteminin görevi ise tedarik noktasından alınan ürünlerin işletmeye getirilmesi ile ürünlerin depo yada müşteriye ulaştırılmasıdır.
Dijital dağıtım diğerlerinin yanı sıra içerik dağıtımı, çevrimiçi dağıtım veya elektronik yazılım dağıtımı (ESD) olarak da anılır, ses, video, e-kitap, video oyunları ve diğer yazılımlar gibi dijital medya içeriğinin teslimi veya dağıtımıdır.
Lojistik firmaların üreticilere ve ithalatçılara sunduğu yurt içi dağıtım hizmetleri, malların üreticinin deposundan alınarak kendi deposuna sevketme, depolama ve alıcılarına dağıtma, ayrıca ambalajlama, etiketleme gibi katma değerli lojistik işlemlerini kapsar.
Bankacılıkta alternatif dağıtım kanalları, elektronik kanallar vasıtasıyla bireysel ve kurumsal bankacılık mal ve hizmetlerinin sağlanması demektir (Scalzi, 2000:7).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri