Ancak uygulamada beyanname düzenlerken yanlışlıkların yapıldığı görülmektedir. Daha Önce İndirim Konusu Yapılan KDV'nin İlavesi bölümüne isminden de anlaşılacağı üzere daha önce indirim konusu yapılan “Zayi Olan, Çalınan, Bağış Konusu Olan, Miadı Dolan vb. malların teslimi esnasında hesaplanan KDV yazılacaktır.
KDV Beyannamesinin “Daha Önce İndirim Konusu Yapılan KDV'nin İlavesi” bölümüne, sadece, 3065 sayılı KDV Kanunu'nun 30. maddesinin (a), (e), (d) bendi uyarınca indirilemeyecek KDV tutarı yazılabilir. Varsa bir önceki dönemden devren gelen KDV bu satıra yazılır.
KDV Kanununun 30. maddesinin (e) bendi ile Vergi Usul Kanununun 322. maddesine göre değersiz hale gelen alacaklara ilişkin alıcı tarafından ödenmeyen KDV'nin indirim konusu yapılmış ise, satıcı tarafından değersiz alacak haline geldiği dönemde ilave edilecek KDV olarak beyan edilmesi öngörülmüştür.
Sistemde “Beyannameler” bölümü altında yer alan “KDV-1” bölümünde “Oluştur” butonuna basılarak “İndirimler” sekmesi altındaki “101-Önceki Dönemden Devreden İndirilecek KDV" satırına önceki aya ait tutar Sistem tarafından yansıtılacaktır.
391 Hesaplanan KDV Hesabı: İşletme tarafından, her türlü mal ve hizmetin satılması sırasında alıcılardan tahsil edilen katma değer vergilerinin kaydedildiği ve izlendiği hesaptır.
İlgili 21 soru bulundu
Mal veya hizmet alımları nedeniyle yüklenilen KDV prensip olarak, beyanname üzerinde indirilir. İndirim yapılmasına herhangibir engel yoksa ve buna rağmen mükellef yüklendiği KDV yi indirmeyip gider yazmışsa bu gider, 58 inci madde hükmü uyarınca kanunen kabul edilmeyen gider olarak değerlendirilir.
391 HESAPLANAN KDV HESABI
İşletme tarafından, her türlü mal ve hizmetin satılması sırasında alıcılardan tahsil edilen katma değer vergilerinin kaydedildiği ve izlendiği hesaptır.
190 Devreden KDV Hesabı: Bir dönemde indirelemeyen ve gelecek döneme devredilen katma değer vergisinin takip edildiği hesaptır. Yani 191 İndirilecek KDV, 391 Hesaplanan KDV'den büyükse, aradaki fark 190 Devreden KDV tutarıdır.
Alıştan iade KDV beyannamesinde nerede gösterilir? Alıştan iadelere ilişkin Matrah ve KDV tutarı, KDV beyannamesinin “matrah” kulakçığında 504 numaralı kod ile yer alan “Alınan malların iadesi, gerçekleşmeyen işlemler” bölümünde gösterilir.
Gelir Vergisi Beyanname Düzeltmesi Nasıl Yapılır? Gelir vergisi beyannamesindeki hataları geri almak için düzeltme beyannamesi Defter Beyan Sistemi üzerinden verilebilir. Bu sisteme defterbeyan.gov.tr adresinden ulaşılabilir. Düzeltme beyannamesinin önceki beyannameyi kapsar şekilde paket olarak gönderilmesi gerekir.
DEVREDEN KDV NEDİR? KDV Mevzuatımıza göre, iade hakkı doğuran işlemler dışında indirim yoluyla giderilemeyen KDV'ler mükellefe iade edilemez ve sonraki döneme devreder.
İstisna kapsamında bir fatura kesiliyorsa İSTİSNA fatura tipi seçilip KDV Mevzuatında öngörülen istisna türlerinden hangisine göre işlem yapılacaksa ona karşılık gelen kod seçilmelidir. Eğer fatura istisna kapsamında düzenlenen bir fatura değilse SATIŞ fatura tipi seçilip 351 “ İstisna Olmayan Diğer” kodu seçilmelidir.
Ancak, bu kapsamda işlem yapan ve başka işlemleri nedeniyle KDV mükellefi olanlar, özel matrah şekline tabi işlemlerini de 1 nolu Katma Değer Vergisi Beyannamelerinin “Sonuç Hesapları” kulakçığındaki “Özel Matrah Şekline Tabi İşlemlerde Matraha Dahil Olmayan Bedel” satırında gösterirler.
İstisna kapsamında bir fatura kesiliyorsa İSTİSNA fatura tipi seçilip KDV Mevzuatında öngörülen istisna türlerinden hangisine göre işlem yapılacaksa ona karşılık gelen kod seçilmelidir. Eğer fatura istisna kapsamında düzenlenen bir fatura değilse SATIŞ fatura tipi seçilip 351 “ İstisna Olmayan Diğer” kodu seçilmelidir.
Düzeltme Beyannamesi Nasıl Hazırlanır? Düzeltme beyannamesini vermek için Gelir İdaresi Başkanlığı'nın (GİB) resmi sitesindeki Düzeltme Beyannamesi Verme Dilekçesini doldurup GİB'e iletmeniz gerekir. Dilekçedeki tüm bilgileri doğru ve eksiksiz şekilde doldurmanız gerekir.
Kanunun 35. Maddesinden de anlaşılacağı üzere alıştan iade KDV beyannamesinde yer almalıdır. Matrah ve KDV tutarı beyannamede yer alan “matrah” bölümünde gösterilir. “Alınan malların iadesi, gerçekleşmeyen işlemler” bölümünde 504 nolu kod ile de ayrıca bildirilmesi gerekir.
Azami iade edilebilecek tutar, % 1 KDV hesaplanarak yapılan indirimli oranda teslimde teslim bedelinin ( % 18- %1=) % 17si, % 8 KDV hesaplanarak yapılan indirimli oranda teslimde ise teslim bedelinin ( % 18- %8=) % 10'u olarak esas alınacaktır. Örneğin 2021/ 2.
610 satıştan iadeler hesabı, daha önce satılmış olan malların iade edilen bölümlerinden kalan fatura tutarlarının izlendiği hesaptır. Gelir tablosunda yer alan 610 muhasebe kodu, bilanço tablosunda yer almaz.
Bu şekilde iade alınacak KDV satırında bulunan iade tutarı, beyannamenin muhasebeleştirilmesinde 192 veya 193 nolu hesaplar altında açılmış “İade Alınacak KDV” hesabına borç kaydedilir.
takvim yılını takip eden takvim yılı içinde kaydedilen belgeler, gelir veya kurumlar vergisi açısından dönemsellik ilkesi gereği kanunen kabul edilmeyen gider (KKEG) olarak dikkate alınsa dahi, bu belgelerde gösterilen KDV indirim konusu yapılabilir.
KDV'NİN DAHA SONRA İADE EDİLMEYECEĞİNE İLİŞKİN DÜZENLEME
gereken KDV beyan edilen ya da devreden KDV olmayan dönem ve öncesinde, iade hakkı doğuran işlem dolayısıyla yüklenilen KDV tutarları indirim yoluyla telafi edildiğinden iade hesabına dahil edilmez.
Geçmiş dönemlerden gelen “Devreden KDV” ayrı tutularak, belli bir limite kadar olanı YMM raporuyla üstü ise merkezi denetim raporuyla çözülebilir. Bundan sonra oluşacak “Devreden KDV” nin ise üç ayda bir merkezi denetim raporu veya YMM raporu ile nakden veya mahsuben iadesi sağlanabilir.
191 İndirilecek KDV – 391 Hesaplanan KDV = 190 Devreden KDV
Hesabın bakiyesi, dönem sonunda indirilemeyen ve ertesi döneme devreden KDV tutarını gösterir ve bilançonun aktifinde yer alır.
Fazla veya yersiz hesaplanan KDV'nin vergi dairesine ödenmesi, ilgili ay için düzenlenen KDV beyannamesinde fazla ve yersiz KDV'nin de hesaplanan KDV satırında gösterilmesi suretiyle gerçekleşmektedir.
192 Diğer KDV : Fiilen indirilmesinin mümkün olacağı tarihe kadar ertelenen katma değer vergisinin, ertelemenin bir yıl içinde olması halinde kaydedildiği ve izlendiği hesaptır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri