Maalesef tapu kadasronun verdiği tapu senedi üzerinde bir dairenin net metre karesi ve brüt metre karesi yazmıyor. Dairenin, bağımsız bölümün arsa payları da açık bir şekilde belirtilmiyor. Ama yeni çıkacak bir yasa ile tapu senetlerinde bağımsız bölümlerin net metre kareleri ve brüt metre kareleri yazılı olacakmış.
Dikdörtgen gibi köşeli bir odanın metrekaresini öğrenmek için iki duvarın uzunluklarını ölçüp birbirleri ile çarpmak gerekir. Bu işlem her oda, banyo ve mutfak için gerçekleştirildikten sonra sonuçlar toplanır. İç alanların metrekarelerinin toplamı da evin net metrekare bilgisini verir.
Mantıken dairenin metrekaresi tapuda yazması gerekiyor. Fakat uygulamada böyle bir şey ne yazık ki mümkün değil. Mevcut tapularda bir m2 alanı var fakat bu alan arsanın m2sini aslında bize belirtiyor.
Pınar hanım merhaba, maalesef bağımsız bölümlerin, yani konut yada işyeri tapu senetlerinde metre kareleri yazılmamaktadır. Dolayısıyla kötü niyetli satıcılar, alıcıları rahatlıkla yanıltabiliyor, kandırabiliyor ! Bunun asıl sorumlusu, Tapu Kadastro müdürlüğüdür.
Bu Tamamen Tapu Kadastronun hatasıdır. Tapu kadastro bu bağımsız bölümün tescilini yaparken bunun net ve bürüt m2'sini tespit ederek tapu senedine yazdırabilir. Ama maalesef böyle bir uygulama olmadığı için sizde size ne söylenmişse ona inanıyorsunuz.
İlgili 19 soru bulundu
E-Devlet üzerinden tapu nasıl sorgulanır? E-Devlet şifrenizle www.turkiye.gov.tr adresine girdiğinizde arama butonuna tapu yazdığınızda sayfa sizi tapu sorgulama ekranına yönlendiriyor. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü adresine giriyorsunuz, orada kimlik numaranıza ait kayıtlı tapu bilgileri geliyor.
Tapu üzerine ait olduğu kişinin bilgileri ekleniyor. Mülkün metrekaresi, niteliği ve bağımsız bölüm numarası yazılabiliyor. Bir mülkün haklarının tamamına sahip olmak için kat mülkiyeti tapusu önem taşıyor.Uygun şekilde tamamlanmamış inşaatlar ve iskan almamış binalar kat mülkiyeti tapusu alamıyor.
Brüt metrekare ise gayrimenkulün aktif kullanım alanları dışındaki bölümleri de kapsar. Tapu senedinin proje metrekaresi kısmında net ve brüt metrekare bilgileri yer alır.
Evlerin tapusunda 'kat irtifakı' ya da 'kat mülkiyeti' gibi ifadeler yer alıyor. Çoğu kişi bu ifadelerin ne anlama geldiğini bilmeden ev alıyor ama bu ifadeler iskanla ilgili. İnşaat 'resmen' tamamlanmamışsa yani iskanı alınmamışsa tapuda kat irtifakı, iskan alındıysa kat mülkiyeti yazıyor.
Gayrimenkulün değeri, öncelikle daha az tapu harcı ödemek amacıyla piyasa değerinden düşük gösterilmektedir. Tapu harcı alım satımda her bir taraf için %2 olmak üzere toplam %4 uygulanmaktadır.
Eski tapularda sadece binanın yapıldığı arsa alanı ve bu arsadaki pay gösterilir, evinizin metrekaresi yazmaz. Mesela eviniz 500 m2 arsa üzerine yapılan bir binada ise tapuda yüzölçümü hanesinde sadece 500 m2 yazar. Yeni tapularda ise binanın yapıldığı arsanın alanı, evinizin net alanı ve brüt alanı yazar.
Daire tapusu, inşaat halindeki veya yapımı tamamlanmış olan binada ve arsada daireye ait yer olduğunu tescil eden tapu türü olarak geçiyor. Bu tapuyu alırken tapu üzerindeki daire numarasıyla satın alınacak dairenin numarasının birbirine uyumlu olmasına dikkat edilmesi gerekiyor.
Tapuda yazan metrekare de brüt metrekaresinin gösterildiği evler, gerçeğiyle karşılaştırıldığında beklentinin altında yer alıyor. 130 metrekare olarak aldığınız eve, 100 metrekare olarak yerleşebiliyorsunuz. Tapuda genellikle brüt metrekare yer alıyor.
Şimdi formüle edelim:Arsa payının ev metrekaresine oranı hesaplamasında tapuda belirtilen alanın metrekare cinsinden değeri, X olsun. Bölümden arsa sahibine düşen pay, Y olsun ve bölüm değeri de Z.Arsa sahibi olan kimsenin, arsa genelindeki hisse payının metrekare cinsinden değeri; (X/Y)*Z formülü ile elde edilir.
Ev ekspertiz veya konut değerleme olarak da anılan işlem, bir konutun değerinin takdir edilmesidir. Sadece değerin değil, teknik açıdan incelemelerin de yapıldığı bir işlemdir konut değerleme. Konut değerleme, Türkiye'de konut değerleme uzmanları veya gayrimenkul değerleme uzmanları tarafından yapılan bir işlemdir.
Bu bilgiler ışığında, ideal bir 3+1 daire, ortalama olarak 90-121 metrekare arasındaki ölçüleri kapsar.
Evlerin tapu kaydına bakmak için iki yöntem mevcuttur: İlgili kurumlara başvuru yapmak ya da işlemi internet üzerinden gerçekleştirmek. Tapu Kadastro Genel Müdürlüğünün çalışmaları doğrultusunda geliştirilen uygulamalar ile tapu bilgileri internetten kolayca öğrenilebilmektedir.
Binanın yüzölçümü, niteliği, metrekaresi ve bağımsız bölümün numarası tapuda bulunan bilgiler arasındadır. Kat mülkiyetli tapular banka kredisi almak için en uygun tapu olma niteliği taşır. Kat mülkiyeti inşaatı usulüne uygun şekilde tamamlanarak iskânı alınmış binalar üzerinde kurulabilir.
Tapu Senedi Üst Bölüm ( Ana Gayrimenkul )
Yani gayrimenkulün yer aldığı il, ilçe, mahalle, köy, sokak ve mevkii gibi bilgiler yazılıdır. Bu bölümde parsel, ada ve pafta numaraları görülür. Her gayrimenkulün kendine özel parsel, ada ve pafta numarası vardır.
Brüt metrekare, mülkün dış duvarlarından ölçülen kapalı alanın tamamıdır yani size ait olacak toplam alanı ifade eder. Bu alana duvarlar ve kolonlar yani fiziken kullanamayacağınız alanlar da dahildir. Yapı içindeki balkon, merdiven boşlukları, asansör, oda bölmeleri gibi alanlar brüt metrekareye dahildir.
Daire Alanı Formülü Nedir? Daire alanı için çemberin yarıçap uzunluğunu bilmek gerekmektedir. Genellikte tüm soru çeşitlerinde yarıçap uzunluğu mutlaka verilmektedir. Alan= π.r2 formülü ile hesaplanmaktadır.
75 M2 Brüt Daire Alanı İçin Örnek Hesaplama
75 m2 brüt alan olsun. 1500/100=15 m2 alan brüt alandan çıkarılacaktır. 75-15=60 m2 alan dairenin net alanıdır.
Kat mülkiyetli tapu belgelerinde; inşaatı bitmiş yapıların yüz ölçümü, kişiye ait olan bölümün numarası, katı ve niteliği belirtilir.
Kat mülkiyeti, inşaatı tamamlanan binaların her bir bağımsız bölümü için yapı oturum izin belgesi alınmasıyla oluşturulan tapu niteliğine deniyor. Dolayısıyla kat mülkiyetli binaların daire, dükkan veya depo gibi bağımsız birimleri kendine ait bir tapu niteliği kazanmış oluyor.
4721 sayılı Türk Medeni Kanunu'nun 1027.maddesi uyarınca; 'Tapudaki tüm ilgililerin yazılı rızaları olmadıkça, tapu memuru, resen düzeltilmesi mümkün olan basit yazı yanlışlıkları dışında, mahkeme kararı olmadıkça, hiçbir düzeltmede bulunamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri