Sıcaklık düşük olduğundan buharlaşma ile atmosfere karışan nem azdır. Dolayısıyla yağışlar son derece az ve her zaman kar şeklindedir. Ortalama yağış yıllık 200 mm civarındadır. Bu sebeple, kutup iklimine soğuk çöl iklimi de denir.
Birçok kişi için, Güney Kutbu'ndaki dev buz parçasını çöl kabul etmek zordur. Ancak dünyanın en büyük ve en az yağış alan çölü Antarktika'dadır. Senede ortalama 50 mm yağış alan çölün yüzde %99'u buzullardan oluşur. Bunun nedeni, son derece düşük ortalama sıcaklık yüzünden (-48 C) neredeyse hiç buharlaşma olmamasıdır.
Antarktika: 14,2 milyon kilometrekare
Birçok kişi için, Güney Kutbu'ndaki dev buz parçasını çöl kabul etmek çok zor. Ancak dünyanın en büyük ve en az yağış alan çöllerinden biri Antarktika. Senede ortalama 50 milimetre yağış alan çölün yüzde 99'u buzuldan oluşuyor.
Colorado Çölü, önemli bir kısmı güneybatı ABD'de Kaliforniya ve Arizona eyaletlerinde ve bir kısmı da kuzeybatı Meksika'da Sonora, Baja California, ve Baja California Sur eyaletlerinde bulunan ve Sonora Çölü'nün kuzeybatıya doğru bir uzantısı olan bir çöldür.
Çöl biyomları; ekvatorun 10˚ ve 40˚ arsında bulunan kurak alanlardır. Dünyanın 1/7'sini kaplar ve yaşamın olanaksız olduğu yerlerden sayılır.
İlgili 16 soru bulundu
Büyük Victoria Çölü (Özgün adı: Great Victoria Desert), Güney Avustralya ve Batı Avustralya'da yer alan ve seyrek nüfusa sahip bir çöldür. Büyük Victoria Çölü, Avustralya'da bulunan en büyük çöldür. Çöl doğudan batıya yaklaşık 700 km genişliğindedir ve 348.750 km2 alanı kaplamaktadır.
Sahra ya da Büyük Sahra, Afrika'nın kuzeyinde yer alan, kıtanın ortası ile kuzeyini ayıran 9.000.000 km² büyüklüğünde bir çöl. Dünyanın en büyük sıcak çölüdür. Antarktika ve Arktik'in ardından en büyük üçüncü çöldür.
Taklamakan Çölü, (veya Takla Makan, Çince: 塔克拉玛干沙漠; Pinyin: Tǎkèlāmǎgān-Shāmò, Taklimakan Shamo, Uygurca: تەكلىماكان قۇملۇقى), Rub' ul-Hali'den sonra Asyanın ikinci büyük aynı zamanda Çin'deki en büyük Kum çölüdür.
Dünyada kaç tane çöl var? Dünya üzerinde bazısı aynı ülke sınırlarında, bazısı farklı ülkelerde olmak üzere toplamda yirmi sekiz tane çöl bulunuyor. Antarktika Çölü, Antartika Kıtası üzerinde yer alıyor ve 14.500.000 kilometre kare alana sınırları yayılıyor ve Kuzey Kutbundaki soğuk çöl özelliğini taşıyor.
Kuzey Çin ve Güney Moğolistan'ı kaplayan Gobi Çölü 1.295.000 km²'dir. Güney Afrika'da Bostwana'nın çoğunu, Namibya ve Güney Afrika'yı ise kısmen kaplayan Kalahari Çölü 900.000 km²'dir. Arjantin'de yer alan Patagonya Çölü 620.000 km²'dir. Orta Doğu'da yer alan Suriye Çölü'nün büyüklüğü 520.000 km²'dir.
Lut Çölü, güneydoğu İran'da geniş bir tuz çölüdür.
Burada karşımıza dünyanın en büyük sıcak ve soğuk çölleri nerede sorusu çıkacaktır. Dünyanın en büyük sıcak çölü, Afrika'nın kuzeyinde yer alan Sahra Çölü, diğer adıyla Büyük Sahra'dır.
Antarktika, Güney Yarımküre'nin en güneyinde bulunan ve Güney Kutbu'nu içeren kıta. Afrika ve Okyanusya'nın güneyinde olan ve içinde ülke bulunmayan tek kıta. Dünyanın en kurak yeridir, kıtanın bazı yerlerine 2 milyon senedir yağmur yağmamıştır.
Gün boyunca kumun güneş enerjisinden gelen radyasyonu havayı aşırı ısıtır ve sıcaklıkların yükselmesine neden olur. Ancak geceleri kumdaki ısının çoğu hızla havaya yayılır ve onu yeniden ısıtacak güneş ışığı olmadığından kum ve çevresini eskisinden daha soğuk bırakır.
Arktika olarak adlandırılan Kuzey Kutup Dairesi'ndeyse, Kuzey Buz Denizi, Rusya, Grönland (Danimarka, Kanada, Alaska (ABD), Norveç, İzlanda, İsveç ve Finlandiya gibi ülkeler bulunur. Bu dairede yaklaşık 4 milyon insan yaşar.
Soğuk çöl iklimi, (BWk) genellikle yaz mevsimi sıcak ve kuru bir iklimdir, ancak sıcaklık, sıcak çöl iklimi kadar değildir. Sıcak çöl iklimlerinin aksine, soğuk çöl iklimleri soğuk ve kuru kışları yaşama eğilimindedir. Bu iklime sahip bölgelerde kar nadir görülür.
Karapınar Çölü, Konya'da çölün ismini aldığı Karapınar ilçesinde yer alıyor.
"Ağrı Dağı'nın doğu eteklerinde çöl iklimi görülüyor. Yani büyük Sahra Çölü'ne benzer çöl iklimi buraya hakim, dolayısıyla çöl bitkileri burada görülüyor. Burası ülkemizin Konya Karapınar'dan sonra ikinci en büyük çöl bölgesi olmaktadır.
Sıcak çöller Kuzey ve Güney yarımkürelerde 15°-35° enlemleri arasında bulunur. Sıcaklığın gündüz 50°C'nin üzerine çıktığı, geceleri ise 0°C'nin altına kadar indiği sıcak çöllerde metrekare başına yıllık 300 milimetreden az yağış düşer. Bu miktar yağmur ormanlarındakinin yaklaşık onda biri kadar.
Suudi Arabistan'ın güneyinde yer alan Rubülhali Çölü, aşırı yağış sonrası sular altında kalarak bölgedekilere zor anlar yaşattı. Suudi Arabistan'ın güneyinde ve Yemen'in kuzeydoğusunda bulunan, yaklaşık 693 bin kilometre kare büyüklükteki çöl, son yağan şiddetli yağışlardan sonra adeta bir denize dönüştü.
Tabernas Çölü, İspanya'nın güneyindeki Endülüs'te yer alıyor. Burası Avrupa'nın en kurak bölgesi. Ziyaretçileri, burada nefes kesen manzaraların yanı sıra unutulmaz kovboy filmlerinin çekildiği setler de bekliyor.
Cezayir Çölü (Arapça: الصحراء الجزائرية), merkezi kuzey Afrika'da bulunan ve Büyük Sahra Çölü'nun bir kısmıdır. Cezayir Çölü Cezayir'de bulunmakta ve bu ülkenin beşte dördünü kapsamaktadır. Çölün yüzölçümünün yaklaşık 3.500.000 km² olduğu haritalardan hesaplanmıştır.
Ülkemizde yer alan tek çöl olma özelliğine sahip olan Karapınar Çölü, Konya'nın Karapınar ilçesinde yer almaktadır. Yıllar içerisinde meydana gelen çölleşme bölgede pek çok göçe neden olmuş ve bunun sonucunda nüfusu oldukça azalmıştır.
Türkiye'de kumullar olarak adlandırılan çöl Konya'da bulunuyor. Konya'da bulunan bu bölge, Afrika ve Arabistan'daki çöllere benzerliğiyle dikkat çekiyor. Konya'da bulunan bu bölge, Türkiye'nin tek çöl alanı olarak kabul ediliyor.
Görenler bile inanamadı. Bir Arap ülkesinde çekilen görüntülerde çölde bir kaynaktan su çıktığı görülüyor. Keşfe çıkan bir grubun fark ettiği kaynak, bulanları bile hayrete düşürdü.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri