Dalağınız, karnınızın sol tarafındaki midenizin yanında, göğüs kafesinizin altında bulunur. Yapı olarak yumuşak ve süngerimsi bir organdır. Dalağın başlıca görevleri aşağıdaki gibi sıralanabilir: Eski, hasar görmüş kan hücrelerini filtreler ve yok eder.
Ağrı ve şişkinlik, dalak çevresinde veya alt karnın sol tarafında hissedilebilir. Yorgunluk ve halsizlik: Dalak büyümesi, vücutta birçok farklı fonksiyonu etkileyebilir ve bu da yorgunluk ve halsizlik hissetmenize neden olabilir. Nefes darlığı: Dalak büyümesi, nefes darlığı hissetmenize neden olabilir.
Splenomegali yani dalak büyümesi, sol göğüs kafesinin hemen altında bulunan dalağın boyut veya ağırlık tarafında olması gereken sınırdan daha yukarıda olmasıdır.
Dalak; yaklaşık olarak yumruk büyüklüğünde, sol kaburganın hemen altında, mideyle komşu bir organdır. Kırmızı kan hücrelerini filtrelemesi ve vücudu enfeksiyonlara karşı koruması nedeniyle bağışıklık sisteminde oldukça önemli bir role sahiptir.
Normal durumda dalak kaburgalar tarafından örtüldüğü için muayenede elle hissedilemez, ancak büyürse kaburga kavsini aşar ve elle hissedilebilir. Dalağın büyümesine (splenomegali) neden olan durumlar çok çeşitlidir: Bazı enfeksiyon durumlarında (subakut bakteryel endokardit, infeksiyöz mononükleoz vb.)
İlgili 44 soru bulundu
Dalak büyümesi karnın sol üst kısmında sol omuza doğru yayılan ağrı, anemi ( kansızlık) midenin üzerine yapılan baskı ve bu baskıya bağlı şekilde kişinin çok hızlı bir biçimde doyması ve şişkinlik hissetmesi dalak rahatsızlıkların işaret eden belirtilerin başında gelmektedir.
Karaciğer ya da dalak üzerinde bir baskının olması şişmeyi tetikler. Gaucher hastalığı ve Niemann-Pick gibi hastalıklar dalak şişmesine sebep olmaktadır. Lösemi ya da kan kanseri gibi ciddi durumlar dalağı şişirir. Parazit enfeksiyonlar da dalağın şişmesine neden olmaktadır.
Dalak karnın içinde yerleşik bir organdır. Karnın tam olarak sol üst köşesinde durur. Mide ve pankreasın kuyruğu ile yakın komşuluktadır; hatta bu komşuluk o kadar yakındır ki dalak bu organlara yapışık halde olabilir. Ayrıca, kalın bağırsağın sol köşesi, sol böbrek ve sol böbreküstü bezi ile de komşuluk yapar.
En sık görülen bulgu dalak büyümesidir. Bunun yanında karnın üst kısmında ağrı ve hassasiyet görülebilir. Tümörlerin boyutuna bağlı anemi, kandaki granülosit yoğunluğunun anormal düşüşü, trombosit düşüklüğü gibi sorunlar görülebilir.
Ancak uzmanlar, teşhisin kesinleşmesi için dalak büyümesi kan tahlili yaptırılmasını isteyebilirler.
Dalak büyümesi bazı durumlarda semptom göstermese de bazen aşağıda sıralanan belirtiler gözlenebilir: Sol üst karın bölgesinde sol omuza yayılabilen ağrı hissi. Mide üzerine baskı yapmasından dolayı yemek yemeden ya da az yemek yedikten sonra şişkinlik hissetmek ya da kolay doymak.
Dalağın büyümesi genellikle rutin bir fiziki muayene sırasında ya da ultrasonda fark edilebilir. Ama dalak çok büyükse karnın sol üst kısmında dolgunluk hissi, nefes alırken artan ağrı, hastada solgun renk, halsizlik, sık enfeksiyona yakalanma ve kansızlıkla kendini belli edebilir.
Uzmanların sağlıklı beslenme önerileri kapsamında sıklıkla dile getirdiği çiğ sebze ve meyveler dalak sağlığı için de büyük önem taşımaktadır. Brokoli, kereviz, havuç, salatalık, biber ve marul gibi sebzeler dalak büyümesini engelleyen bitkiler arasındadır.
Dalak büyümesi tıbbi olarak splenomegali olarak adlandırılan bir durumdur. Enfeksiyonlar, kan hastalıkları, karaciğer sorunları, metabolik hastalıklar, lenf sistemi sorunları gibi çeşitli sağlık sorunları, dalak büyümesine neden olabilir.
Mononükleozis gibi enfeksiyon hastalıkları, dalak büyümesinin en sık karşılaşılan nedenleri arasında yer alır. Bulaşıcı hastalıklar dışında siroz veya kistik fibrozis gibi karaciğer hastalıkları da dalak büyümesine neden olabilir.
Dalak büyüklüğü çoğunlukla muayene sırasında veya başka bir nedenden dolayı çekilen ultrason ile tesadüfen tespit edilir.
Fakat ilerleyen dönemlerde görülmeye başlayan en yaygın pankreas kanseri belirtileri; kilo kaybı, karın ağrısı, sarılık, iştah kaybı, bulantı-kusma, halsizlik, yorgunluk, ishal, sindirim zorluğu, sırt ağrısı, cam macunu renginde dışkılama, solgunluk, aniden ortaya çıkan ve aile öyküsü bulunmayan şeker hastalığı ve ...
Pankreas, karnın orta-arka bölümünde sağ tarafta bulunan karaciğerden sol taraftaki dalağın bulunduğu alana kadar kaburga kavsinin alt tarafında uzanır. Midenin hemen arkasında kalın bağırsağın yatay bölümünün üstünde onikiparmak bağırsağına (duodenum) yapışık şekildedir.
Bir hastada geç dalak rüptürü tanısı kondu. Sonuç: Hemodinamik stabilite konservatif tedavi endikasyonu için en önemli ölçüttür. Ancak, iyi seçilmiş olgularda 4. derece dalak yaralanması olan ve dalak dışı yaralanmalar da ameliyatsız tedavi ile başarılı bir şekilde tedavi edilebilir.
Dalak kisti, dalakta sıvı birikmesi sonucunda meydana gelir. Kistin büyüklüğü ve yerleşim yeri hem tanı koymada hem de tedavi sürecinde etkilidir. Bu kistler bir travma, enfeksiyon, başka bir dalak hastalığı gibi nedenlerden dolayı ortaya çıkabilir. Teşhisi, ultrason veya MR aracılığıyla konulabilir.
Sağ Kaburga Ağrısı Neden Olur? Göğüs kafesinin sağ tarafında yani sağ kaburgada ağrı oluşmasının başlıca nedenleri safra taşı, kostokondrit diye bilinen iltihaplı kıkırdaklar ve gastrointestinal sorunlardır.
Karın sağ alt bölümünde olan ağrılarda apandisit, idrar sorunları, dış gebelik sorunu, yumurtalık sorunları, fıtık boğulması, safra kesesi ve yolları sorunları düşünülmelidir.
Vücudun sol tarafında kaburgalara yakın bölgelerde kalp, akciğer, dalak, pankreas, mide ve böbrek gibi organlar yer alırken sağ tarafta karaciğer bulunur.
Genel anestezi altında yapılan ve ortalama 60 dakika (30-90 dakika) süren bu ameliyat sonrasında hastalar, genellikle 5-6 saat içinde sıvı gıda, ertesi sabah normal gıda almaya başlarlar ve klinik seyre göre 1-2 gün içinde eve gönderilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri