Dalak büyümesi, dalak dokusunun anormal şekilde büyümesidir ve bu durum birçok farklı sağlık sorununa yol açabilir. Genel olarak, dalak büyümesinin komplikasyonları şunlar olabilir: Kan pıhtılaşma sorunları: Dalak büyümesi, kan pıhtılaşma sorunlarına yol açabilir.
Vücudun ani ihtiyaçlarında kanı depolayan bir rezervuar görevi görür. Bağışıklık sisteminin önemli bir parçası olmasına rağmen dalağın retiküloendotelyal sistemden alınması durumunda insanlar dalaksız normal hayatlarına devam edebilir. Bunun nedeni karaciğerin dalağın birçok işlevini üstlenebilmesidir.
Dalak büyümesi bazı durumlarda semptom göstermese de bazen aşağıda sıralanan belirtiler gözlenebilir: Sol üst karın bölgesinde sol omuza yayılabilen ağrı hissi. Mide üzerine baskı yapmasından dolayı yemek yemeden ya da az yemek yedikten sonra şişkinlik hissetmek ya da kolay doymak.
Dalak çıkarılırsa kişi ölmemektedir, yani dalaksızlık hayatla bağdaşan bir durumdur. Kan hücrelerinin aşırı derecede azaldığı durumlarda, büyüyen dalağın hastayı çok rahatsız ettiği bazı hastalıklarda dalak çıkarılarak hastanın rahatlaması sağlanabilir.
Antibiyotik ve çeşitli tedavi yöntemleriyle iyileşmeyen dalak büyümesi (splenomegali) vakalarında splenektomi olarak adlandırılan dalak çıkarma ameliyatı uygulanır. Bu ameliyatla birlikte kişinin dalağı alınır. Kişi dalağı olmadan da hayatına devam edebilir ancak enfeksiyonlara karşı bağışıklık gücü azalır.
İlgili 26 soru bulundu
Dalak görevleri ve işleri ile vücudumuz için hayati öneme sahiptir. Örneğin hasar gören kan hücrelerini ortadan kaldırır. Lenfosit denilen beyaz kan hücrelerini çoğaltır. Kanın pıhtılaşmasını sağlayan kırmızı kan hücrelerini ve trombositleri depolamaktan sorumludur.
Daha önce de belirttiğim gibi sadece dalağınızın alınmasından dolayı özür oranınız %10'dur.
Genel anestezi altında yapılan ve ortalama 60 dakika (30-90 dakika) süren bu ameliyat sonrasında hastalar, genellikle 5-6 saat içinde sıvı gıda, ertesi sabah normal gıda almaya başlarlar ve klinik seyre göre 1-2 gün içinde eve gönderilirler.
Avrasya Hospital Kadın Hastalıkları ve Doğum, Tüp Bebek ve Reprodüktif Endokrinoloji Uzmanı Op. Dr. Mehmet Koç, rahmi olmayan kadınlarda gebelik şansının şuan için mümkün olmadığını belirtiyor.
Dalağı alınan hastalara dört değerlikli konjuge meningokok aşısı önerilmektedir (33).
Ağrı ve şişkinlik, dalak çevresinde veya alt karnın sol tarafında hissedilebilir. Yorgunluk ve halsizlik: Dalak büyümesi, vücutta birçok farklı fonksiyonu etkileyebilir ve bu da yorgunluk ve halsizlik hissetmenize neden olabilir. Nefes darlığı: Dalak büyümesi, nefes darlığı hissetmenize neden olabilir.
Dalak büyümesinin tanısı genellikle fiziki muayene ile konur. Hekim, muayene esnasında hastanın karnının sol üst tarafını kontrol eder ve dalakta bir büyüme olup olmadığına bakar. Eğer dalakta bir büyüme fark edilirse hastadan bazı testler istenebilir.
Dalağın büyümesi genellikle rutin bir fiziki muayene sırasında ya da ultrasonda fark edilebilir. Ama dalak çok büyükse karnın sol üst kısmında dolgunluk hissi, nefes alırken artan ağrı, hastada solgun renk, halsizlik, sık enfeksiyona yakalanma ve kansızlıkla kendini belli edebilir.
Açık yöntemle yapılan Dalak Ameliyatı sonrası ise iyileşme ve normal yaşantıya dönüş süresi nispeten daha uzundur. Yara bölgesinde ağrıyı tetiklediği için günlük olağan faaliyetlere geçmek günler alabilir. Ancak, yarada sorunsuz iyileşme olsa dahi, ağır fiziksel aktivitelerden 3-6 ay süre ile uzak durulmalıdır.
Şayet dalak bölgesinde bir ağırlık ve ağrı hissediyorsanız; ılık bir suyun içine bir dilim zencefil atın ve bu suyu için. Toz zencefil kullanmak isterseniz; su şişesi içine bir tutam toz zencefil ekleyin ve bu suyu sürekli yenileyerek tüketin. Zencefil dalağın rahatlamasına yardım edecektir.
Splenektomi dalağınızın cerrahi olarak çıkarılmasıdır. Dalak, kanı süzerek ve kanın karaciğere akmasını sağlayarak vücuttaki enfeksiyonla savaşmaya yardımcı olan yumruk büyüklüğünde bir organdır. Dalak, kanser veya diğer hastalıklar nedeniyle alınması gerektiğinde, bir cerrah splenektomi yapar.
Sağlıklı bir kişide dalağın ortalama ağırlığı 150 gr. ve yukarından aşağıya doğrultudaki uzunluğu 11-12 cm'dir.
Karın bölgesinin sol üst kadranında yer alan dalak; göğüs kafesinin içerisine, diyaframın altına ve midenin üst arka kısmına yerleşir. Yumruk şeklindeki bu organ sağlıklı bireylerde yaklaşık 70-200 gram ağırlığında ve 12 santimetre uzunluğundadır.
Özellikle kıyafet olmadan yakınlaşan çiftlerde hamilelik olasılığı da artar. Cinsel ilişki olmasa da özellikle yakınlaşma sırasında erkekte boşalma vajina girişinde olduysa gebelik oluşabilir. Cinsel birleşme sırasında gebeliğin ortaya çıkması için birçok değişkenin aynı anda bir araya gelmesi gerekiyor.
Her ameliyat zordur, eğer o ameliyatı siz oluyorsanız. Dalak ameliyatının zorluğu hangi nedenle yapıldığına ve nasıl yapıldığına göre değişir. Örneğin, ITP (immün trombositopenik purpura) nedeniyle küçük bir dalak bütünüyle çıkartılacaksa çok zor bir ameliyat değildir.
Dalak karnın içinde yerleşik bir organdır. Karnın tam olarak sol üst köşesinde durur. Mide ve pankreasın kuyruğu ile yakın komşuluktadır; hatta bu komşuluk o kadar yakındır ki dalak bu organlara yapışık halde olabilir. Ayrıca, kalın bağırsağın sol köşesi, sol böbrek ve sol böbreküstü bezi ile de komşuluk yapar.
Bir hastada geç dalak rüptürü tanısı kondu. Sonuç: Hemodinamik stabilite konservatif tedavi endikasyonu için en önemli ölçüttür. Ancak, iyi seçilmiş olgularda 4. derece dalak yaralanması olan ve dalak dışı yaralanmalar da ameliyatsız tedavi ile başarılı bir şekilde tedavi edilebilir.
Dalak, mikropları süzen ilk noktadır. Bu nedenle dalağı olmayan veya çalışmayan hastalarda mikroplar filtreden geçirilmeden direkt kana geçmektedir. Pnömokok özellikle bu hastalara önerilmektedir. Tetanos aşısı da her 10 yılda bir tüm sağlıklı bireylerin aşılanması gereken bir diğer aşıdır.
İç Hastalıkları (Dahiliye)
Yasaya göre, çalışma kabiliyetinin asgari yüzde 80'ini kaybetmiş kişiler 1.Derece Engelli, yüzde 60'ını kaybetmiş kişiler 2.Derece Engelli, yüzde 40'ını kaybetmiş kişiler ise 3.Derece Engelli olarak değerlendirilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri