Titreşim hareketi sonucunda, esnek bir ortama aktarı- lan enerjinin bir noktadan başka bir noktaya iletilirken ortamda oluşturduğu şekil değişikliğine dalga, bu dal- ganın esnek ortamda yayılmasına ise dalga hareketi denir. Dalga hareketi sırasında esnek ortam molekülle- ri ilerlemez, sadece titreşir.
Mekanik olmayan dalgalar boşlukta ışık hızında (saniyede yaklaşık 300.000 km) ilerler, daha yoğun ortamlarda ise yayılma hızları azalır. Mekanik dalgaların hızını ise dalganın yayıldığı ortamın özelliği belirler.
Dalga boyu ortama ve kaynağa bağlıdır. Bir dalga örüntüsünün tekrarlanan birimleri arasındaki mesafe dalga boyudur.
Su derinliği dalga boyuna göre az ise dalganın yayılma hızı derinlik ile doğru orantılıdır. Su dalgasının hızı yalnızca ortama, periyodu ise yalnızca kaynağa bağlıdır.
Su dalgasının hızı yalnızca ortama, frekansı ise yalnızca kaynağa bağlıdır.
İlgili 30 soru bulundu
Demek ki neymiş? Su dalgaları farklı ortamlarda farklı yayılma gösterir. Bu durumda dalganın dalga boyu ve hızı da farklı olacaktır: Derin ortamda dalganın dalga boyu ve hızı daha büyüktür sığ ortamdaki dalganın dalga boyu ve hızından.
Dalgaların ilerleme hızı, yayıldığı ortamın fiziksel özelliklerine bağlıdır. Ortam özellikleri değişmedi- ği sürece dalganın ilerleme hızı değişmez.
Ve ses, katılarda, sıvılardan, sıvılarda da gazlarda olduğundan daha hızlıdır.
Dalga boyu ay zamanda hıza da bağlıdır. Ancak frekansın tam tersine dalga boyu hız ile doğru orantılıdır.
rilmesi su dalgasının hızını değiştirmez. Su dalgalarının frekansı sürekli artırıldığında dal- Frekans artırıldığında hız sabit olduğu için v= λ.f for- gaların hızı, dalga boyu ve kırınım olayı için ne söy- mülüne göre dalga boyu azalacaktır.
Dalgalar bir ortamdan başka fiziksel yoğunluğa sahip bir ortama geçtiklerinde frekansları değişmez ancak hızları ve dolayısıyla dalga boyları değişir. Doppler Etkisi dışında frekans hiçbir fiziksel olaydan etkilenmez dolayısıyla değişmez, diğer bir deyişle evrensel bir fiziksel değişmezdir.
Yani su derinliği azaldıkça hız azalır, derinlik arttıkça arttıkça hız artar.
Genlik, yaylarda telin boyuna, gerginliğine, kesitine, cinsine bağlı olarak değişir.
Mekanik dalgalar bir ortam aracılığıyla yayılırlar. Örneğin ses, çarpışan hava molekülleri yoluyla yayılır, yani bu dalgaları yayan, maddedir. Ancak elektromanyetik dalgalar, fotonlar yoluyla yayılırlar. Bu yüzden yayılmak için maddesel ortama ihtiyaç duymazlar.
İki çeşit dalga vardır. Mekanik dalgalar bir ortam aracılığıyla yayılırlar ve deforme edilirler. Deformasyon ile kendini tersine çevirerek eski halindeki güçleri geri getirir.
Dalga Boyu: Ard arda gelen iki dalga tepesi veya iki dalga çukuru arasındaki mesafeye dalga boyu denir. Dalga boyu birimi metre dir. Dalga boyu kaynağa ve ortama bağlıdır. ”λ” ile gösterilir. Dalganın Hızı: Dalganın birim zamanda aldığı yoldur.
Dalga boyu frekans ile ters orantılıdır, dolayısıyla dalga boyu uzadıkça frekans azalır.
Dalgalar bir materyalde belirlenmiş bir hızda gittiklerinden, dalga frekansını arttırdığımızda, dalga boyu azalır. Matematiksel olarak, dalga hızı = frekans x dalga boyu, yani sabit dalga hızı için, frekans ve dalga boyu ters orantılıdır.
Frekans birimi Hertz (Hz)dir. Dalga boyu ise elektromanyetik dalganın tam bir titreşim süresince uzayda kat ettiği yoldur. Dalga boyu frekans arttıkça azalır, taşınan enerji miktarı ise frekans ile doğru orantılıdır; yani frekans arttıkça taşınan enerji artar.
Sesin katı, sıvı ve gaz ortamlardaki yayılma hızı farklıdır. Gaz tanecikleri birbirinden çok uzak, katı tanecikler ise birbirine çok yakındır. Bu nedenle ses katılarda en hızlı, gazlarda ise en yavaş yayılmaktadır.
Birleşmiş Milletler'in (BM) meteoroloji örgütü, İzlanda ve İngiltere arasında Kuzey Atlas Okyanusu'nda şamandıradan ölçtüğü 19 metrelik dalga şimdiye kadarki en yüksek dalga olarak kayıtlara geçti.
Su Dalgalarının Farklı Ortamdan Geçerken Davranışı
Derinden sığa doğru giderken enerji korunumundan dolayı dalganın yüksekliği (genliği) artar.
Işık bir maddeden diğerine geçerken, frekansı değişmez.
Dalga boyu günümüzde osiloskop ile ölçülmektedir. Osiloskop'un bir başka ismi ise salınım ölçer olmaktadır.
Endüstriyel alanlarda bir stroboskop öncelikle rotasyonlu makinelerin devir (rpm) ölçümü için kullanılır. Bu teknik, olası hataları algılamak ve görünür hale getirmek için kullanılır. Bir makinenin devir sayısını belirleyebilmek için bir markörle çalışılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri