Merak edilen radar kaç metreden algılar sorusunun cevabı ise; zira radarlar kendilerinde bulunan teknolojinin kalitesine göre 50 ile 1000 metrelik mesafe arasında hız tespiti yapmaktadır.
Trafik polisi radarı, ekipteki cihazın eskiliğine / yeniliğine ve kullanılan teknolojiye göre 50 metre ile 3000 metre (3 kilometre) arasında tespit yapabilir.
YÜZDE 30 AŞANA 488 TL CEZA
Radar ve lazer tabanlı hız ölçüm sistemleri, 2-3 km/saat hata payı içerdiğinden cezası düzenlenen sürücünün gerçekteki hızı ile radar ölçümü sonucunda ortaya çıkan hızı eşit olmayabilir. Bu hata payları ölçüm yapılan yer, ölçüm yapılan cihaz, çevresel faktörler gibi nedenlerle oluşmaktadır.
Trafikte bolca gördüğümüz EDS Kameralarından tahmin ettiğiniz gibi yakında yavaşlamanız sizi kurtarmıyor. EDS Trafik Radarları, 800 metre hatta yol düzse 1000 metre mesafeye kadar hız ölçümü yapabiliyor. Bildiğimiz trafik radarlarıysa 3000 metreye kadar arabanın hızını ölçüyor.
Emniyet genel Müdürlüğü sitesinden araç plakasına yazılmış olan radar cezasını sorgulayabilirsiniz. Bu adresten çıkan ekranda araç plakasına yazılan ceza sorgulama https://onlineislemler.egm.gov.tr/Sayfalar/TrafikCezaSorgulama.aspx işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.
İlgili 17 soru bulundu
SMS olarak radar cezasını sorgulama işlemi, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın vergi hattı üzerinden yapılıyor. TPC PLAKANO TESCİLTARIHI TCKKNO (VKNO) yazarak 1189'a gönderilen mesajlara, kısa süre içinde yine SMS olarak dönüş sağlanıyor.
Radar Cezası Ne Zaman Gelir? Otoyollara kurulu 7/24 denetim sağlayan radar mekanizmaları da hız limitine uymayan araçlara trafik cezası kesebilmektedir. Bu yöntemle kesilen cezaların e-devlet sistemine işlenmesi 3 ila 7 iş günü sürmektedir. Cezanın tarafınıza tebliği ise 10 iş gününü bulmaktadır.
Hız sınırının %10'una kadar olan aşımlarda ceza kesilmemekte. Ceza kesilmesi için hız sınırının %10'dan fazla ihlal edilmesi gerekmektedir.
Hız Sınırı Ne Kadar Aşılabilir? Belirlenen maksimum hızın %10'una kadar tolerans gösterilebiliyor.
Radar için uyarı işareti konulmaması halinde trafik cezası kesilemeyecektir.
Yargıtay da konuyla ilgili emsal kararlarında özellikle radar uyarı levhası olmaksızın kesilen para cezalarının hukuki dayanaktan yoksun olduğuna işaret ederek para cezalarını kaldırmaktadır.
Hız sınırı %10 – %30 arasında aşılırsa: 951 TL ve 10 ceza puanı (%25 indirimli hali: 713,25 TL) Hız sınırı %30 – %50 arasında aşılırsa: 1.979 TL ve 15 ceza puanı (%25 indirimli hali: 1.484,25 TL) Hız sınırı %50'den fazla aşılırsa: 4.064 TL ve 15 ceza puanı (%25 indirimli hali: 3.048 TL)
Merak edilen radar kaç metreden algılar sorusunun cevabı ise; zira radarlar kendilerinde bulunan teknolojinin kalitesine göre 50 ile 1000 metrelik mesafe arasında hız tespiti yapmaktadır.
Misal radar genelde arabanin onunde oldugu icin hep yonu karsidan gelene goredir. Bazen de yandan durur. Ama onu sizin gidis yonune bakan bir radar ise ancak siz gectikten sonra hizi tespit eder.
Araç öncelikle bir radardan geçerken kaydedilir. Belirli bir mesafe sonra farklı bir radar daha vardır ve araç bu yeni radardan geçerken de kaydedilir. Araç iki radar arasındaki mesafeyi hız sınırlarını aşacak derece hızlı bir şekilde geçtiyse ceza uygulanır.
Yeni uygulamada herhangi bir kuralı ihlal ettiği belgelenen sürücüye aynı anda birden fazla trafik cezası verilebiliyor.
Eds sistemi 90 ve üstü araçlara flash patlatıp sisteme alsa dahi kameralardan eleme yapılıyor ve hızınız (otomobil için) 110KM altı ise ceza gelmiyor.
TRAFİK CEZASI E-DEVLETE NE ZAMAN DÜŞER? Trafik cezalarının e-devlete düşme süreci, cezanın veriliş tarihinden itibaren 7 gün içerisinde başlar. Bu süre içinde ceza, ilgili kurum tarafından e-devlet sistemine işlenir ve sürücü tarafından sorgulanabilir hale gelir.
2023 yılı itibarı ile, Hız sınırını %10-30 oranında aşmanın cezası: 951 TL. Hız sınırını %30-50 oranında aşmanın cezası: 1.979 TL. Hız sınırını %50'den fazla aşmanın cezası: 4.064 TL.
Trafik Kanununda 51/2-a radar cezasının bedeli 951 TL olarak belirlenmiştir ancak cezayı 15 gün içinde ödeyen tüm sürücülere %25 oranında indirim uygulanmaktadır. Bu durumda, ceza bedeli 713,25 TL'ye inmektedir.
Gece ve gündüz yapılan "gezici radar" uygulamasında hız sınırını aşan sürücüler telsizle polis kontrol noktasına bildiriliyor ve durdurulan sürücüye ceza kesiliyor.
Siz yoldan geçtiğiniz, sistem de sizi aşırı hızdan dolayı işledi. Peki, bunu nereden bileceksiniz? Şöyle ki, bazı radar sistemlerinin devamında polis çevirmesi olur. Bu noktada radara giren sürücüler trafik polisleri tarafından durdurulur.
Gündelik hayatımızın bir parçası haline gelen, hemen hemen her yerde karşılaşabileceğimiz radarlar hayatı kolaylaştıran teknolojik aletlerdendir. Radar aracılığıyla:; trafikte yapılan hız ihlali yapan sürücüler tespit edilerek plakalarına ceza yazılmaktadır.
İlk defa sürücü belgesi alanlar ehliyetini aldıkları tarihten itibaren 2 yıl süreyle 'aday sürücü' olacak. 1 Ocak 2015 tarihinde uygulamaya başlanması planlanan aday sürücülük uygulamasında, adayların üç kez kırmızı ışık ihlali yapması, alkollü olarak araç kullanması, hız limitlerinin üç kez ihlal etmesi durumunda ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri