En çok su sıkıntısı çeken ülkeler sırasıyla: Katar, İsrail, Lübnan, İran, Ürdün, Libya, Kuveyt, Suudi Arabistan, Eritre, Birleşik Arap Emirlikleri, San Marino, Bahreyn, Hindistan, Pakistan, Türkmenistan, Umman, Botswana. Türkiye, bu ülkeler arasında değil.
Dünya Doğal Kaynaklar Enstitüsü'nün (WRI) 2020 yılı verilerine göre en fazla su stresi çekecek ülkeler arasında Katar, Israil, Lübnan, Iran, Ürdün, Kuveyt, Suudi Arabistan, Eritre, Birleşik Arap Emirliği ve San Marino gibi ülkeler yer alıyor.
Yerkürede bulunan suyun % 97.5'i okyanuslarda bulunan tuzlu sulardan oluşmaktadır. Geriye kalan %2.5 oranındaki tatlı suyun büyük bir kısmı kutuplarda (Antartika, Greenland) buzul ve çok derin jeolojik tabakalarda yeraltı suyu olarak bulunur.
Araştırmalar, 2032 yılına kadar dünya nüfusunun yarısından fazlasının su anlamında kıtlık ile karşı karşıya kalınacağını gösteriyor. Bir yandan da su kullanımı büyük ölçüde azaltılmadığı takdirde 2040 yılına kadar şiddetli su yokluğu ile oluşacağı tahmin ediliyor.
Çünkü Dünya da 4 milyar yıldır su kaybediyor.
İlgili 17 soru bulundu
İçtiğimiz su 4,5 milyar yaşında
Bu yeni verilerden suyun, 4,5 milyar yaşında, sistemimiz kadar eski olduğu sonucuna varılıyor.
Ne tesadüf ki yaşanası en iyi ülke su konusunda da şampiyon. Dünyanın en temiz ve en yüksek kalitedeki musluk suyu İsviçre'de içiliyor.
Dünya'daki suyun ise sadece %2,5'ini (10.633.450 km3) tatlı sular oluşturuyor. Küresel ölçekte su tüketimi her geçen gün artıyor. Ayrıca küresel ısınma nedeniyle iklimdeki değişim, aşırı hava olaylarının sıklaşması ve temiz su kaynaklarının kirlenmesi, temiz tatlı su kaynaklarının giderek tükenmesine neden oluyor.
Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'deki Su ve Kanalizasyon İşletmesinden alınan bilgiye göre, Zagrebliler içme suyu için 4.68 kuna, atık su için 1 kuna, arıtma hizmetleri için 1.28 kuna ödüyor. Bu fiyata KDV ve diğer vergiler eklenince konutlarda suyun metreküp fiyatı 15.8 kunaya (2.05 avro) yükseliyor.
Türkiye'de toplam kullanılabilir su miktarı 112 milyar m3'tür. Ülkemizin, bir yılda kişi başına düşen yaklaşık 1566 m3'lük kullanılabilir tatlı su miktarı dikkate alındığında, su zengini bir ülke olmadığımız anlaşılmaktadır.
IMF Dünya Ekonomik Görünümü veri setine göre, 2021 yılında 817,5 milyar dolar gayri safi yurt içi hasılası (GSYH) ile 19'uncu büyük ekonomi olan Türkiye, 2022 yılında da 905,5 milyar dolarlık GSYH ile yine aynı sırada yer aldı.
Türkiye'nin içme suyu sattığı ülkeler arasında İsrail, Suriye, ABD, Çin, Japonya, Suudi Arabistan, Avustralya ve Güney Afrika Cumhuriyeti bulunuyor. Dış ticaret verilerine göre, içme suyu, Türkiye'nin ihracatında en geniş pazar olanaklarına sahip ürünler arasında yer alıyor.
Türkiye topraklarının yarısında, aşırı yüksek ya da yüksek derecede su sıkıntısı görüldüğünü anlatan Dr. Kesici, “Dünya Su Stresi Haritası'na (WRI) göre, 2040 yılına gelindiğinde ülkemizin su kıtlığı çekecek ve iklim krizinden en fazla etkilenecek ülkelerden biri olacağı belirtilmektedir.
Su kıtlığı ve kuraklık, yoksulluğu ve ekonomik büyümeyi, sağlığı ve refahı, cinsiyet eşitsizliğini ve çevreyi etkiler. Mahsuller tükenir, hayvanlar ölür, aileler gıda kıtlığı ve kıtlıkla karşı karşıya kalır, insanlar göçe zorlanır ve çatışmalar çıkar.
Ziraat ve sulama mühendisi Prof.Dr. Sabri Şener, "Dünya Su Günü" sebebiyle, dünyada ve Türkiye'deki su sorununa dikkat çekti. Prof.Şener, ülkemizin su zengini bir ülke olmadığını, nüfus artışı sonucu, "2030 yılına kadar su kaynaklarının tamamını kullanmasının beklendiğini" söyledi.
Dubai'nin içme suyunun yüzde 90'dan fazlası denizden elde ediliyor. Büyük tuzlu su arıtma tesisleri ters osmoz işlemini kullanarak devasa miktarlarda içme suyu üretimi yapabiliyor.
Bilim insanları arasında kabul gören en yaygın görüş, suyun Dünya'ya kuyruklu yıldızlar ve gök taşları tarafından taşındığı. Fakat güncel araştırmalar gezegenimizdeki suyun kaynağının yalnızca kuyruklu yıldızlar ve gök taşları olmayabileceğini gösteriyor.
Bu yaman çelişkiyi uzmanlara danıştık, açıkçası bu sağlık dosyasından sonra alışkanlıklarınız değişebilir. Birleşik Krallık, Almanya, İsviçre, Kanada, Belçika, Hollanda gibi dünyanın pek çok ülkesinde insanlar gönül rahatlığıyla çeşmeden su içiyor.
Linapacan Adası, Filipinler'e bağlı bir yerleşim yeridir. Dünyanın en temiz suyu olarak kabul görmüştür.
İsrail ablukası altındaki Gazze Şeridi'nde yer alan 3 desalinasyon tesisi, bölgede yaklaşık 2 milyon Filistinli için can suyu niteliğinde. Suların yüzde 97'sinin içmeye uygun olmadığı Gazze Şeridi'ndeki nüfusun yüzde 35'i deniz suyunun arıtılmasıyla içme suyuna erişiyor.
Eğer aç karnına ve susuz olmadığın varsayarak bir bardak su içtiğini düşünürsek. Su içtikten sonra yaklaşık 20 dk sonra ince bağırsaktan su kana karışır. Böbrekler yaklaşık her 60dk vücudumuzdaki tüm kanı tek tur filtreler, eklersek yaklaşık 1 saat 20 dakika sonra bir bardak su atılmaya hazır idrar haline gelir.
Suyu nasıl sakladığınız da suyun sağlıklı kalabilmesini etkilemektedir. Damacana suyun direkt ışık almayan ve sürekli havalandırılan bir ortamda muhafaza edilmesi saklama koşullarına uygundur. Bu şekilde en fazla 10 gün boyunca damacana su sahip olduğu sağlıklı yapıyı koruyabilir.
BAKTERİ VE TOZA MARUZ KALIYOR
Gece boyu bekleyen su reaksiyon dışında gece boyu bakteri ve toz etkisine de maruz kalır. Bu etki de suyun tadının ve yapısın değişmesine neden olur. Bu yüzden suyunuzun kirlenmemesi ve yapısının bozulmaması için suyu kapalı şişe ve benzeri şekilde muhafaza etmelisiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri