Sarımsak, soğan, domates, pirinç, kıyma, ayçiçeği yağı, maydanoz, domates ve biber salçası, nane, kırmızı pul biber, karabiber, kırmızı toz biber ve tuzu geniş bir kapta karıştırın. Hazırladığınız harcı hem dolma, hem de sarma tariflerinde kullanabilirsiniz.
Mutfağımızın en çok kullanılan baharatlarından biri olan kimyon, yokluğunda yeri doldurulamayan baharatlardan. Hatta kimyonsuz bir köfte, mercimek ya da dolma düşünmek biraz imkânsız.
Dolmalarınızın iç harcına nane, kekik gibi baharatlar ekleyebilir, dolmalarınızı fırında pişirebilirsiniz.
İlgili 24 soru bulundu
Dolma baharatı, isminden anlaşılacağı gibi dolma için kullanılan baharattır. İç harcına katılıp karıştırılarak kullanılmaktadır. İçerisine katılıp katılmama tamamen isteğe bağlı olsa da, bir çokları bu baharatı kullanmadan asla yapmamaktadır.
Suyunu ilave edip pişirin ve demlenmeye bırakın. Pilav demlendikten sonra içine yenibahar, nane ve tarçın ekleyip, karıştırın. Tuz ve şekeri az geldiyse ilave edebilirsiniz.
İşte işin püf noktalarından birisi; tarçın! Biber dolmanızı yiyenlerin damaklarını şenlendirecek bir çay kaşığı kadar tarçını karışıma ekliyoruz. Bir adet limonun suyunu (yarım çay bardağı kadar) harcımıza katıyoruz.
Ardından soğanlı karışıma yıkanmış pirinç, nane, kimyon,yenibahar ve tuzu ekleyip karıştırın. Son olarak kuş üzümünü ekleyin. Üzerine yarım su bardağı sıcak su döküp ocağın altını kapatın. Yaklaşık 5 dakika soğuyan iç harcınız ile biberleri doldurun.
dolma baharıİçinde karabiber, tarçın gibi baharatlar bulunduran ama içerisinde ağırlıklı olarak yenibahara yer veren bir karışımdır. Çeşitli baharatların karışımından oluşmuştur. Adından da anlaşılacağı gibi özellikle dolma içine konulan ve lezzet veren bir karışımdır.
Dolma için:
30adetpatlıcan. 7adetkabak. 1kasesalamura asma yaprağı 1yemek kaşığısumak ekşisi(suyuna eklenecek)
Dolmalar pişerken kurumasın diye üzerine sert ve damarlı birkaç yaprağı serebilirsiniz. Lahana veya yaprak sarması pişireceğiniz tencerenin dibine sert ve damarlı olan yapraklardan dizerseniz tencerenin dibindeki dolmalarınız da iyi pişer. Dolmayı kaynayana kadar orta ateşte, kaynadıktan sonra ise kısık ateşte pişirin.
Dolma harcında bolca soğan kullanın ve bu soğanları rendelemek yerine bıçakla doğrayın, daha nefis sonuçlar alın. Malzeme olarak nane, maydanoz, dereotu gibi seçenekler ayrı bir lezzet katacaktır; ancak bu malzemeler herkes tarafından sevilmediği için tercihlere göre belirlemeye dikkat edin.
İç harcımızı hazırlıyoruz; bulguru, küp küp doğranmış soğanı, salçayı, tuzu, pul biberi, doğranmış maydanoz, kuru nane ve kuru reyhanı bir kapta karıştırıyoruz. İç harcı lapa olmasın diye ben harcın içine yağ ve su eklemiyorum, böylece dolmanın içi tane tane oluyor.
Dolma iç harcında taze nane, maydanoz ve dereotu gibi yeşillikler kullanmak yemeğinize farklı bir lezzet katacaktır.
1 demet dereotu. 1/2 (yarım) tatlı kaşığı yenibahar.
Et yemeklerinin ve dolmaların gizli lezzeti olan yenibahar çiğ köfte gibi daha farklı tariflerde bile kullanılabilmektedir.
İç malzemesi çiğden yaprakların ortasına bir tatlı kaşığı içten koyup sarıyoruz. Tencereye dızlıyoruz üzerine bir limon bir çorba kaşığı sumak iki su bardağı suyla karıştırıp döküyoruz .
Domates rendesini de suyunu çekene kadar kavurduktan sonra pirinci, şekeri ve tuzu ilave edin. İçine bir çay bardağı ılık su ekleyip pirinçler suyu çekene kadar kısık ateşte pişirin. Ocaktan aldığınızda içine kıydığınız dereotu, maydanoz ve naneyi ekleyin. Baharatları da ekleyip güzelce karıştırın ve ılınmaya bırakın.
Hazırladığınız dolmaları tencereye dik bir şekilde dizin. Biberlerin üst kısımlarını ikiye bölünmüş cherry domates ile kapatın. Tencerenin yarısına kadar su doldurun ve üzerlerine zeytinyağı gezdirip kapağını kapatın. Dolmaları, kısık ateşte pişirme suyu bitip pirinçler şişene kadar yaklaşık 30-35 dakika pişirin.
Biberler doldurulurken çok sıkılıp bastırılmayacak, iyi pişmesi için pirinçler serbest olmalı. 2. Harç hazırlanmadan önce pirinç bir kapta sıcak suyla ıslatılmalı; bekletilmeli. Eğer bu uygulamalar tam olursa harika bir kıvam elde edersiniz.
Domateslerin kabukları soyulur, ufak ufak doğranır ve karıştırma kabına koyulur. Salça, pul biber, karabiber, reyhan, sumak, sıvı yağ ve tuz eklenerek el ile güzelce karıştırılır. Yapılan iç harç, dolmalık biberlerin içine doldurulur.
Dolmalık fıstıklar, kuş üzümü, tarçın, kuru nane, karabiber, toz şeker, tuz ilave edilir. Karıştırılarak ocaktan alınır. Son olarak ince doğranmış maydanoz ve taze naneler eklenir ve güzelce karıştırılır. Diğer taraftan dolmalık biberlerin kapak kısmı açılır ve güzelce yıkanır.
Hazırladığınız harcı sebzelerin içlerine paylaştırıp yayvan bir tencereye dizin. Üzerine, dolmaların yarısına gelecek kadar su ekleyip kısık ateşte 15-20 dakika pişirin.
Taze nane, maydanoz ve dereotunu ekleyip karıştırın. İçlerini oyup yıkadığımız sebzeleri, süzgece alın. Hazırladığımız malzemeden bir parmak kalacak şekilde doldurun.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri