Dalyan Hakkında Dalyan, Muğla'nın Ortaca ve Köyceğiz ilçeleri arasına bulunan eşsiz bir beldedir.
Dalaman Ovası, Muğla ilinin en verimli ovasıdır,Türkiye'nin ve dünyanın en verimli ovaları içerisindedir. İlçe topraklarını Dalaman Çayı sulamakta olup, Akdeniz ve Ege Bölgeleri geçiş noktasında bulunmaktadır. Dirmil yakınlarındaki Kocaş Dağından doğan, Dalaman Çayı Marmaris ve Fethiye arasında yer alır.
Dalaman çayı, Gölhisar ilçesinin güneyindeki Yeşilgöl dağlarından doğar, Çameli, Acıpayam, Ortaca ve Dalaman ilçe sınırlarını çizerek, Akdeniz'e dökülür. Dalaman çayı tamamen Akdeniz bölgesindedir. Akdeniz ve Ege bölgeleri sınırını Dalaman Çayı'nın hemen kuzeyinde bulunan Bozdağlar oluşturur.
Rafting için çokça tercih edilen yer olan Dalaman Çayı, çılgınca akan suları ile hem eğlence imkanı sunmakta hem de dinlenmek isteyenlerin tercih ettiği yerlerden biridir. Dalaman Çayında zorluk seviyesine rafting yapılmaktadır. Yeni öğrenenler için rafting yapma imkanı da bulunmaktadır.
Akdeniz Bölgesi'nde, Muğla İline bağlı bir ilçe olan Dalaman, aynı ilin Köyceğiz, Ortaca ve Fethiye ilçeleri ile Denizli ili Çameli ilçesi arasında yer almaktadır. Doğu, kuzey ve batı kesimleri dağlık, güneyi ovalıktır.
İlgili 32 soru bulundu
13 ilçe arasında toplam nüfus baz alındığında en büyük üç ilçe sırasıyla Bodrum, Fethiye ve Milas'dır. Bu veriye göre üç ilçesi, Muğla'nın merkez ilçesi Menteşe'den büyüktür. Türkiye'de bu özellikte olan başka bir il yoktur. Toplam nüfusa göre en küçük üç ilçe ise sırasıyla Kavaklıdere, Datça ve Ula'dır.
Dalaman - İzmir arası yaklaşık olarak 302 km'dir. Kamil Koç ile Dalaman - İzmir seyahatiniz tahmini olarak en az 4 saat 50 dakika saat sürer.
Şoray, Dalaman'ın Meşhur Yemeği Arabaşı'nın Tadına Bakıyor - Antalya | Şoray Uzun Yolda - YouTube.
Dalaman Yemekleri
Dalaman'ın dünyaca ünlü meşhur lezzetler arasında ise; zeytinyağlı bamya, çökertme kebabı, kabak çiçeği dolması, mavi yengeç, yayın balığı, deniz börülcesi, keşkek, turp salatası ve şambali tatlısı bulunmaktadır.
En çok tercih edilen Dalaman plajları isimleri ise; Sarıgerme Halk Plajı, Sarçed Plajı, Sarsala Plajı, Dalaman Plajı, Kayacık Plajı, Tersane Adası, Yassıca Adaları ile Ekincik Plajı olmaktadır. Dalaman en güzel plajları bünyesinde bulundurması nedeni ile Türkiye'nin en güzel tatil beldelerinden biri durumundadır.
Dalaman ovası tektonik nedenlerle çökmüş, alüvyonlarla doldurulmuş bir ovadır. Miyosen ve Pliosen devirlerinde oluşan dikey yönlü tektonik hareketlerle çevre yükselmiş, ovanın bulunduğu alan çökerek koy halini almıştır. MÖ 500 yılından sonra Dalaman Çayı koya taşıdığı alüvyonlarla koy dolmuş ve bugünkü ova oluşmuştur.
18. yüzyılda da bugün dünyanın en büyük çay yetiştirilen bölgesi sayılan Assam ve Seylan Adası'nda çay bahçeleri oluştururlar. Üretilen bu çayları Avrupa'ya hızlı olarak taşımak için de, süratli yelkenliler yaparlar. Türkiye'nin çayla tanışması 1787 tarihinde, Japonya'dan getirilen çay tohumlarının ekilmesiyle başlar.
Zihni Derin 1923 yılında Rize´ye gelir. Eski adı Garal Dağı olan hazineye ait bir bölgede 15 dekarlık arazi fidanlık işne tahsis edilir. Bölgede yaptığı incelemelerde bazı meraklıların Batum´dan dönüşlerinde getirdikleri ve diktikleri gayet iyi gelişmiş çay fidanlarıyla karşılaşır.
Rize, tek başına Türkiye çay üretiminin % 85'ini karşılar; çay yetiştirilen diğer iller Ordu, Giresun, Trabzon ve Artvin'dir.
Yetiştirilen başlıca tarımsal ürünler, buğday, ayçiçeği, fiğ, yonca, pamuk ve mısırdır. Bunların yanı sıra narenciye üretilmekte olup, nar, incir ve avokado da üretilen ürünler arasındadır. Hayvancılıkta damızlık inek yetiştirilir. Buna bağlı süt üretimi yapılmaktadır.
Dalaman için tatil planı yapan kişiler “Dalaman'da ne yenir?” sorusuna yanıt aramaktadırlar. Dalaman'ın meşhur lezzetleri arasında; deniz börülcesi, mavi yengeç, yayın balığı, zeytinyağlı bamya, keşkek, çökertme kebabı, kabak çiçeği dolması, turp salatası ve şambali tatlısı bulunmaktadır.
Muğla'nın Dalaman ilçesinde bulunan 2/B arazilerinin fiyatlarındaki belirsizlik emlak fiyatlarının düşmesin neden oldu. Dalaman Yat Limanı yapılmasının belirsizliği devam ederken bu kez evler düşük fiyatlarla alıcı bekliyor.
KROM MADENİ
Bu maden ocaklarında yıllık ortalama 18.000 tonkrom madeni çıkarılmakta olup, toplam 40 kişi çalışmaktadır.
Muğla il merkezine bağlı olan 13 farklı ilçeden biri olarak bilinen Dalaman, il merkezinin 80 kilometre güneyinde Akdeniz ve Ege Denizi'nin birleştiği bir konumda yer almaktadır.
Dalaman ilçesinde gezilecek yerler ise şu şekilde; Dalaman Çayı, Gizli Vadi, Sarsala Koyu, Kapıkargın Kükürtlü Su Kaplıcaları, Kapıdağ Yarımadası, Antik Demirciler Çarşısı ve Oktapolis Antik Kenti'dir. Bu ilçede huzur dolu ve verimli bir tatil için en az iki gününüzü ayırmalısınız.
Özel araçla, Fethiye ve Dalaman arası; 45 kilometredir ve 34 dakikada yolculuk tamamlanabilmektedir. Otobüsle, Fethiye ve Dalaman arası; 43 kilometredir ve 1 saat 2 dakikada yolculuk tamamlanabilmektedir.
Özel araçla, Marmaris ve Dalaman arası; 89 kilometredir ve 1 saat 9 dakikada yolculuk tamamlanabilmektedir. Otobüsle, Marmaris ve Dalaman arası; 88 kilometredir ve 1 saat 40 dakikada yolculuk tamamlanabilmektedir.
Dalaman ile Datça merkez arası yolculuk süresi 2 saat 15 dakika yaklaşık olarak yol uzunluğu eğer Marmaris'e girmeden okluk yolu kullanılır ise 155 km civarıdır. Bu mesafe araçlarla kat edildiğinde yaklaşık olarak 2 saat 15 dk'da tamamlanıyor.
Dalaman ve Bodrum arası yaklaşık olarak 195 kilometredir. İki tatil merkezi arasında araçlarla 2 saat 30 dakika içinde ulaşım sağlamak mümkündür. Dalaman ve Bodrum arası ulaşım ihtiyacı olan kişilere transfer hizmeti sunmaya devam ediyoruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri