Diğer Önemli Kurallar Oyuncu sadece rakibin taşlarının üstünden atlayabilir, kendi taşlarının üstünden atlayamaz.
Bir taraf hamlesini yaptıktan sonra sıra karşı tarafa geçer. Oyun sonunda her iki tarafın da bir taşı kalmışsa (taşlardan biri dama olsa bile), oyun beraberlikle sonuçlanır ve bu durum "gayyım" olarak adlandırılır.
Dama hamleleri yalnızca çapraz olarak ve yalnızca ileriye doğru hareket edebilir. Tur başına bir taşı yerinden kımıldatabilirsiniz. Eğer damada taş nasıl yenir diye merak ediyorsanız rakip oyuncunun taşını almak için pullarınızdan biriyle üzerinden atlamanız gerekir.
Normal Taşların Hamleleri
Bir yoz (piyon) üç yöne doğru hamle yapabilir veya atlayabilir-sola yatay, sağa yatay ve direk. Bir yoz taş(piyon) son sıraya ulaştığı zaman Dama niteliği kazanır.
Rakip oyuncunun taşını alma hamlesi oluşmuşsa, bunun alınması zorunludur. Taş almama halinde kural dışı olabilirsiniz. Başka hamle yapma da kural dışıdır.
İlgili 30 soru bulundu
Dama Kuralları
- İki kişilik oynanan oyunda oyuncu, kaldırdığı taşı oynamak durumundadır. Bundan vazgeçemez veya taşını geri koyamaz. - Rakibin taşını alma hamlesi doğmuşsa, bunun alınması zorunludur. Taş almama veya başka hamle yapma kural dışıdır.
Dama taşları nasıl dizilir sorusuna baktığımız zaman, oyunda ikinci ve üçüncü sıraya beyaz taşlar, altıncı ve yedinci sıraya ise siyah taşlar dizilir ve dama oyununa beyaz taraf ile başlanır. Çapraz dama taş diziliminde ise tahtanın sağ alt köşesinde beyaz kare boş bırakılır ve taşlar aralıklarla dizilir.
[1] Sık sık bir yerden bir yere göndermek ya da atamak.
Dama oyunu faydalı eğlenceli olan bir zeka oyunudur.
Fakat oyuncu genellikle daha çok taşı yiyeceği yönde hareket etmeyi tercih ederek taşını damaya götürmeye çalışır. Damayla analitik düşünce, zeka, sabır ve empati yeteneklerinizi geliştirebilirsiniz. Oyunda taş yemek, taşın üzerinden atlamakla olur. Arka arkaya veya yan yana iki taş yenmez.
Dama, normal taşların aksine çaprazlar üzerinde her hamlede birden fazla kare kat ederek hareket edebilir, normal taş gibi tahtadan uzaklaştırılabilir. İki taraftan kimin bütün taşları tahtadan önce uzaklaştırılırsa oyunu kaybetmiş olur.
Dama oyunu çok kolay görünmese de çok küçük çocuklar bile kurallarını öğrenebilir. Resmi oyuncu yaşı şöyledir 3 yaşından itibaren.
Oyunda amaç misketleri ileri-geri, sağ-sol ve çapraz hareket ettirerek karşı rakibin alanına geçirmeye çalışmaktır. Kendi stratejinizi geliştirerek taşların üzerinden atlayacak şekilde dizilim ile en hızlı şekilde karşı alana geçebilirsiniz.
Oyun sırasında da sadece ileri yönlü hareketlere izin verilir, piyonlarınızla geri hamle yapamazsınız.
İmparatorluğu döneminde Padişah Abdülaziz'in damaya olan tutkusu, halk üzerinde etkili olmuş; oyun, geniş bir yaygınlığa ulaşmıştır. Bu nedenle bu dönem, Türk dama oyununun altın çağları olarak adlandırılmaktadır.
Hayret, şaşkınlık ve öfke gibi sebeplerle gözleri iri iri açılmış olmak.
Taşlar yerine oturmak TDK sözlük anlamı şu şekildedir: her şey yerli yerinde olmak. her makama, işin veya görevin gereklerine uygun kişi yerleşmek.
Oyuncular taşlarını sırayla ve teker teker boş kesişme noktalarına yerleştirerek oyunun başlangıç konumunu oluştururlar. Sonra her oyuncu sırayla bir taşını komşu bir boş noktaya geçirir ve üçlü bir sıra oluşturmaya ve rakibinin sıra oluşturmasını engellemeye çalışır. Taşlarıyla ilk sırayı oluşturan oyuncu kazanır.
En yaygın olarak oynanan üç tip dama var dünyada, Türk damasıysa bunlardan sadece biri. Avrupa ülkelerinde ağırlıklı olarak çapraz dama dedikleri Ortadoğu'da oynanandan farklı bir dama oynanıyor.
Satranç Tüm Kuralları
Alınacak taş, oyuna artık bir daha geri dönemez. Fakat bulunduğu hattın son karesindeki bir piyon; arzu edilen piyondan değerli ve şahtan değersiz olan başka bir taşla değiştirilebilir. Oyunun başında, satranç tahtasında; toplam 32 taş bulunur.
Redka Dama Akıl Mantık Zeka ve Strateji Oyunu ürününün 0 farklı mağaza içerisinden en ucuz teklifi 149,90'dir. Redka Dama Akıl Mantık Zeka ve Strateji Oyunu ürününün son 12 aydaki fiyat değişimlerini sayfamızdan kontrol edebilir ve ürüne ait fiyat trendini takip edebilirsiniz.
Dama oyunu iki kişi üzerinden oynanıyor. Amaç rakibin tüm pullarını yok edip hiçbir pulu kalmadığında ise oyunu kazanmış oluruz. Rakibin pullarını bulunduğu kısma bir pul geçirdiğimiz zaman o pulumuz artık dama olur.
Damanın Tarihçesi. Bir oyun tahtası üzerinde bir taşın diğerinin üzerinden atlayarak onu aldığı ilk oyunun yaşı 4000 yıldır. Mısır ve Ur'da oyun tahtası üzerinde taşlarla oynanan oyunlar vardı, fakat dama diyebileceğimiz ilk oyunlar MÖ 2000-1500 yıllarında Afrika'da taşların damaya çıkabilmesi düşünüldüğünde doğdu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri