Kanserler, Kulak-Burun-Boğaz ve Baş-Boyun cerrahlarının uzmanlık alanına giriyor. Erkeklerde kadınlara göre 2 kat daha fazla görülen ağız kanserlerinin erken dönemde fark edilebilmesi için düzenli olarak doktor ve diş doktoru muayenesinden geçmek gerekiyor.
Doku Örneği Alınması: Doku örneği alınması, biyopsi olarak da bilinen bir tanı yöntemidir. Damakta oluşan lezyonun kanser hücresi olup olmadığının kesin olarak belirlenebilmesi için cerrahi yöntemle bir doku örneği alınır. Alınan doku örneği, patoloji uzmanları tarafından mikroskobik yöntemlerle incelenir.
Ağız Kanseri Taraması
Ayrıca panoramik röntgen, ağız kanseri riskinin belirlenmesine yardımcı olabilir.
Ağız kokusu şikayetiyle sağlık kuruluşlarına başvuracak bireyler, ağız ve diş sağlığı bölümüne gidebilirler.
Dil yaraları genellikle iyi huylu lezyonlar olarak tanımlansa da kısa sürede iyileşmeyen dil yarası şikayetiniz varsa mutlaka bir diş hekimine veya kulak burun boğaz uzmanına başvurmanız gerekir.
İlgili 23 soru bulundu
Ağız içinde ve dilde sebebi bilinmeyen hassasiyet ve acı olması Ağız içinde olduğu gibi ağız dışında, yüzde ve boyunda geçmeyen inatçı yaralar oluşması ve oluşan yaraların kolayca kanaması Uzun süreli ve geçmeyen boğaza bir şey takılmış hissi. Ağız kokusu.
Damak Yarasının tedavisi için gargara sıklıkla önerilen bir yöntemdir. Gargara tuzlu su, sirke ya da karbonat ile yapılabilir. Bunun dışında yoğurt da damak yaraları için önerilmektedir. Buz ise yaranın ağrısını azaltmak ve ağrılı bölgeyi uyuşturmak için iyi bir çözüm olabilir.
Aft, ağız ve diş sağlığına dikkat edilmediği için gelişebildiği gibi aynı zamanda sindirim sistemine bağlı olarak da ortaya çıkabiliyor. Aft şikayetlerinin neticesinde dahiliye ya da gastroentroloji uzmanına başvurulabiliyor. Basit bir tedavi yöntemi ile aft şikayetlerinden kurtulmak mümkündür.
Bundan sonra ağız hastalıklarında ilk başvuru adrsi bir deri hastalıkları uzmanı olmalıdır. Ağız içerisinde en çok görülen hastalık belirtileri ''ağız yaraları'' diye adlandırabileceğimiz doku kaybıyla süren grup ve ağızda beyaz - beyazımsı lekeler ve kabartılar yapan gruptur.
Damak yarasının muhtemel nedenleri arasında ateş, mide ağrıları veya ağız enfeksiyonları, ağız ülseri gibi nedenlerden meydana gelebilmektedir. Bunlar dışında çok sıcak tüketilen yiyecek ve içecekler, diş eti enfeksiyonları, ağız içi iltihaplanmaları ve aşırı stres de damak yarasına neden olur.
Ağız kanseri, erken dönemde teşhis edilerek tedavi sağlanmazsa yayılarak sürekli ağrı, fonksiyon kaybı, tedavi sonrası düzeltilmesi mümkün olmayan yüz ve ağız deformiteleri, hatta ölümlere neden olabilir. Diş hekimine düzenli aralıklarla gidilmesi, ağız kanserlerinin erken dönemde saptanması açısından da önemlidir.
Ağız kanseri tedavi edilmediği takdirde yakınında bulunan sağlıklı dokulara, kan damarlarına, lenflere, sinirlere ve kemiğe kadar yayılarak durumu daha riskli bir hale getirebilir.
Diş hekiminize düzenli ağız diş sağlığı kontrolü yaptırılarak, dil damak yanak dudak ve dişetleri gözlenerek, erken kanser teşhisi yapılabilir. Erken tanı yapılır veya herhangi bir şüphe durumunda, Diş hekiminiz bu durumu Ağız Diş ve Çene Cerrahınıza danışabilir ve tedavisi için yönlendirebilir.
Damak kanserinin oluşmasında farklı nedenler bulunmaktadır. Damağın sert veya yumuşak arka bölgesinde oluşabilir. Hijyen eksikliği bu hastalığın oluşmasına ortam sağlar. 60 yaş üstünde, ileri yaş ve sürekli sigara, alkol kullanan kişilerde damak kanseri görülme oranı daha fazladır.
Ağız Kanseri hastalarının %95'inin 40 yaş üzerindeki bireyler oldukları ve hastalığın teşhisi sırasındaki ortalama yaşın 60 olduğu bilinmektedir.
Üst çenede dişlerin yerleştiği sert damağın arkasında bulunan bölüme yumuşak damak adı verilir. Yumuşak damağın arka alt sınırının ortasında tıbbi adı “uvula” olan küçük dil bulunmaktadır.
Bunun için ileri merkezlerdeki genel cerrahi uzmanlarına başvurulmalıdır.
Eğer bu süre zarfında ağız yaraları geçmiyorsa veya sık sık tekrarlayan ağız yaraları mevcutsa altta yatan diğer sebepler araştırılmalıdır. Beslenme yetersizlikleri ve başta C vitamini olmakla birlikte diğer vitamin eksiklikleri ya da sigara kullanımı tekrarlayan ağız içi yaralara sebep olabilir.
Karbonatlı su ile günde 3-4 defa gargara yapılması pamukçuk yaralarına iyi gelir. Klorheksidin glukonatlı gargaralar yapılabilir. Reçetesiz satılan bazı ilaçlar da dudağın içindeki ve diş etindeki yaraya iyi gelir.
1) İbrahim Saraçoğlu
Anadolu'da yoğurt otu olarak bilinen bitkiyi alıp bitki çayı olarak içilmesini öneriyor. Bu çay ile gargara yapılmasının da etkili olduğunu ekler. Ayrıca limon ile gargara yapılmasının da ağız içi yaralarını iyileştirmede etkili sonuçlar verdiğini belirtir.
Aftöz ülser, mukoza zarlarında oluşan bir ülserdir. Ayrıca aft, aftöz stomatit ve pamukçuk yaraları da denir. Halk arasında ağız yaraları olarak da bilinen Aft, yaşamlarının bir noktasında birçok insanı etkileyebilen yaygın bir rahatsızlıktır.
İç hastalıkları; hipertansiyon, alt ve üst solunum yolu hastalıkları, şeker hastalıkları, tiroid, böbrek ve bağırsak hastalıkları gibi birçok hastalığın teşhisinde ilk başvuru yapılan kliniktir.
Yoğurt, yaraları iyileştirmektedir.
Damak yüzeyinde oluşan minik iltihapları temizleyerek damak şişmesini önlemektedir. Diş eti damak şişmesi gibi rahatsız edici durumlarda, düzenli şekilde doğal ev yoğurdu tüketilmesi önerilir. Ev yoğurdunda bulunan faydalı bakteriler, damak iltihabını ve şişliğini iyileştirmektedir.
Kahve veya çay gibi sıcak içecekler benzer yanıklara neden olabilir. Yanmış bir damak genellikle üç ila yedi gün içerisinde kendiliğinden iyileşir.
Düzenli diş fırçalama ve diş ipi kullanımı, ağız içindeki zararlı bakterilerin kontrol altında tutulmasına yardımcı olabilir. Ağız hijyenine dikkat edilmemesi, bakterilerin artmasına ve sonuç olarak enfeksiyon veya iltihap oluşmasına neden olabilir. Diş eti hastalıkları, damak iltihabının ana nedenlerinden biridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri