Damak kanseri, damaktaki hücrelerin anormal bir şekilde büyüyüp tümörleşmesi sonucu meydana gelir. Damak kanserine neden olan birçok farklı faktör bulur. Bu durumun en sık görülen sebeplerinden bazıları arasında; yetersiz ağız-diş bakımı ve damağın, protez ve çeşitli diş tedavilerinden sonra tahriş olması yer alabilir.
Damakta oluşan pamukçuk gibi hastalıklar, damak şişmesini oluşturmaktadır. Bu nedenle temiz gıdaların tüketilmesi ve ağız bakımının ihmal edilmemesi gerekir. Vücudun susuz kalması, damakta kuruluğa neden olur ve uzun süre susuz kalan kişilerde bakteri üremeye başlar. Bu durum ise damağın şişmesine sebep olur.
Sert damak, ağız boşluğu tavanının büyük kısmını oluşturur ve yumuşak damakla birlikte burun boşluğunu ağız boşluğundan ayırır. Sert damaktaki morfometrik ölçümler, yapısal değişiklikler ve damak indekslerinin farklılığı damak cerrahisi ile üst çene protezlerinin yapımında önemlidir.
İlgili 27 soru bulundu
Diş eti hastalıkları, damak iltihabının ana nedenlerinden biridir. Gingivit veya periodontitis gibi diş eti hastalıkları, bakteriyel enfeksiyonlara yol açabilir. Bu enfeksiyonlar, zamanla damakta iltihaplanmaya neden olabilir. Ağız içi yaralar, özellikle iyileşmezlerse, damak iltihabına yol açabilir.
Diş etinde çıkan sivilcenin nedenleri:
- Dişlerdeki yapısal bozukluklar, - Sigara kullanımı. Diş etlerinde görülen sivilceler iltihaplanma sonucunda ortaya çıkar. Özellikle ağız ve diş bakımına özen göstermeyen kişilerde daha çok görülebilir.
Sert damak kanseri, ağız çatısının kemikli kısmını oluşturan hücrelerin zamanla lezyon ve tümör oluşturmasıyla başlayan bir kanser türüdür. Ağzın ön kısmında yer almasına rağmen baş ve boyun kanseri olarak kabul edilmektedir.
Ağızdaki kemik varyasyonları arasında en fazla çalışılan özelliklerden biri olan torus palatinus, sert damağın orta hattında gelişen farklı boyut ve biçimdeki kemik çıkıntı olarak tanımlanmaktadır.
Ağzın çatısında (damak) bulunduğunda, duruma torus palatinus denir. Alt çenede bulunduğunda buna torus mandibularis denir. Torus lokal tahriş, dişlerinizi öğütme (bruksizm) veya düzensiz bir ısırmaya neden olan yanlış hizalanmış dişler (maloklüzyon) gibi genetik veya çevresel etkiler nedeniyle gelişebilir.
Ağız çevresinde görülen ve kişileri oldukça rahatsız eden siğil ve uçuk şikayetlerinde dahiliye ya da cildiye uzmanına başvurulması gerekiyor.
Ağız yaraları için hastanelerin dermatoloji bölümlerine başvurulması gerekir. Deri ve zührevi hastalıklar ya da cildiye olarak da geçer.
Erken teşhiste tedavisinde yüksek başarı sağlanabilen damak kanserini teşhis edebilmek için; hastaya kan testleri yapılır. Ağız içine bir iğne yerleştirilip hücreler şırıngaya çekilir ve mikroskop altında hücrelerde kanser olup olmadığına bakılır.
Damak kanserinin oluşmasında farklı nedenler bulunmaktadır. Damağın sert veya yumuşak arka bölgesinde oluşabilir. Hijyen eksikliği bu hastalığın oluşmasına ortam sağlar. 60 yaş üstünde, ileri yaş ve sürekli sigara, alkol kullanan kişilerde damak kanseri görülme oranı daha fazladır.
Ağız Kanseri hastalarının %95'inin 40 yaş üzerindeki bireyler oldukları ve hastalığın teşhisi sırasındaki ortalama yaşın 60 olduğu bilinmektedir.
Damak dudak yarığı olan bebekler
Dudak ve/veya damak yarıkları anne karnında bebeğin gelişimi sırasında yüz bölümü ve ağız içi oluşurken yapıların karşılıklı birleşmemesinden kaynaklanan açıklıkları ve buna bağlı dudakta burunda diş etlerinde ve damakta ortaya çıkan sorunları ifade eder.
Kartilajinöz ekzostozlar, hiyalin kartilaj ile kaplı spongioz kemikten oluşan tümörlerdir. Bu tümörler, alttaki kemiğe ya bir pedikülle ya da geniş bir tabanla bağlıdırlar. Büyümeleri kartilajın proliferasyonu ve endokondral ossifikasyonla gerçekleşir.
Üst çenede dişlerin yerleştiği sert damağın arkasında bulunan bölüme yumuşak damak adı verilir. Yumuşak damağın arka alt sınırının ortasında tıbbi adı “uvula” olan küçük dil bulunmaktadır.
1 aydan uzun süreli geçmeyen ağız içi lekeleri vücudun herhangi bir yerinde kanserin habercisi olabilir. Uzun süredir ağızda bulunan ve geçme belirtisi göstermeyen şişlik ve lekeler, ağız içi veya dudaktaki ağrı vermese de iyileşmeyen herhangi bir çatlak, şişlik veya ülser ağız kanseri için ilk belirti olabilir.
Ağız kanseri tedavi edilmediği takdirde yakınında bulunan sağlıklı dokulara, kan damarlarına, lenflere, sinirlere ve kemiğe kadar yayılarak durumu daha riskli bir hale getirebilir.
Diş etlerindeki iltihaplanmayı azaltmak için buz torbası ile kompres yapın. Diş etlerindeki ağrıyı azaltmak için sıcak kompres uygulayın. Diş etinin şişliğini dindirmek için soğuk kompresten yararlanın. Bol su tüketin.
Kistler görünmediği için fiziksel bir muayenede nadir teşhis edilir. Neyse ki kliniğimizde kullanılan X-ışınları diş kontrollerinde önemli rol oynar ve diş hekimlerimiz diş röntgeninde kistleri koyu lekeler olarak görerek tespit eder. Ancak hekimlerimiz çok büyük bir kistin varlığını yalnızca ağzı inceleyerek bulur.
Diş kistleri, ağız içerisinde çene kemiği ve yumuşak dokularda gelişen içi sıvı dolu keselerdir. Bununlar, diş etinde veya diş kökünde kist olarak gelişebilir. Özellikle 10-30 yaş aralığında daha yaygın olarak görülebilir. Henüz patlamamış ya da kısmen patlamış gömülü bir dişin üst kısmında yer alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri