Damar çorbası ya da damar tuzlama, bir tür işkembe çorbası. İşkembenin damarlı kısımlarından yapılıyor ve etleri daha iri iri doğranıyor. Böylece de sakatat meraklılarının bir numarası haline geliyor.
Damar Çorbası, işkembenin özel bölümü olan ve hayvanın sırt kısmından 50cm civarında çıkan sakatatın, 8 saatlik bir kaynatma sonrasında iri taneli doğrayarak işkembe suyuna katılması ile hazırlanmaktadır.
Damar tuzlamalık işkembe kuzu kelle ile düdüklü tencereye alınır. 1 saat haşlanır. Haşlanan damar kuşbaşı şeklinde doğranır ve kaynayan suyuyla servis edilir. Tabii sarımsaklar(1 baş)rendelenir 1 adet limon suyula karıştırılıp sos hazırlanır.
Tuzlama Çorbasının, Kelle Paça Çorbasından tek bir farkı vardır: Tuzlama Çorbasında, dana işkembenin orta kısımları küp küp, iri taneli olarak doğranarak çorbaya eklenir; şırdan parçaları ise hiç kullanılmaz.
işkembenin damarlı yerinden yapılan, böyle lokum gibi, löp löp, ağızda eriyen çok kral bir çorbadır.
İlgili 34 soru bulundu
İçinde yanak, boyun, beyin, dil gibi kelle parçaları bulunan bu çorba, kentte genelde sabah kahvaltılarında tüketiliyor. Zaman zaman Maraş usulü kelle paça olarak da adlandırılan çürük, sakatat sevenlerin favorilerinden.
Protein değeri oldukça yüksek olan işkembe tuzlama çorba, özellikle soğuk kış aylarında bağışıklık sistemine iyi gelmesinin yanı sıra içerdiği çinko oranı ile vücut sağlığı için oldukça faydalı ve önemlidir.
Pumpum Çorbası (Bartın) Bartın yöresi ile özdeşleştirilen pumpum çorbası, oldukça kolay bir şekilde hazırlanır. Ana malzemesi kavurma ve mısır unu olan bu besin, bazı yörelerde nişasta ile yapılmaktadır. İçerisinde kullanılan kavurma, protein ve demir bakımından bir hayli zengindir.
Çorbalara ve yemeklere lezzet ve kıvam kazandırmak için un ve tereyağı ile hazırlanan bir çeşit sos. Meyane hazırlanırken kıvam oluştuğunda ilk elde edilen ürüne beyaz meyane, bu ürünün daha uzun süre pişirilmesi ile elde edilen koyu renkli ürüne kahverengi meyane adı verilir.
Avşor, genellikle kemiksiz et, büryan yağı, biber, taze fasulye, patlıcan, salça ve tuz ile yapılan bir çorba. Bitlis ve Van civârında bilinmektedir. Avşor çorbası büryanın tandırda pişirilmesiyle elde edilen yağ, et ve çeşitli sebzelerle hazırlanır.
Tarihi her ne kadar işkembe çorbası kadar eskilere dayanmasa da yine Balkanlarda 1700'lü yılların sonunda yapılmaya başlanmış çok özel bir lezzettir. Günümüzde başta Türkiye, Bulgaristan ve Arnavutluk gibi ülkeler başta olmak üzere birçok Balkan ve Orta doğu ülkesinde aktif olarak tüketilmektedir.
İçindekiler: Pişirilmiş dana işkembe, deniz tuzu, dana ayak paça kemik suyu.
İşkembenin damar kısımlarından yapılan tuzlama yemeği eskilerden günümüze kadar gelmiştir. Saray mutfaklarında da pişirilen tuzlama, şimdi de sofraları süslemektedir. 15. ve 17. yüzyıllarda Saray mutfaklarında işkembe çorbasının içildiği görülmektedir.
Asma yapraklarıyla, ismini şehirden alan kebabıyla ve bat yemeği ile bilinen Tokat'ın çok da fazla bilinmeyen fakat yöresel olarak sevilen ve tüketilen pek çok lezzeti var. Mercimekli hamur çorbası olarak da bilinen Bacaklı çorba da bu lezzetlerden biri.
Kelle paça çorbasının içeriğinde kemiğin yapısındaki kolajen proteini, magnezyum ve kalsiyum bulunur bu durum kemik kırılmalarının iyileşme sürecini hızlandırır ve eklem ağrılarını azaltır. Çocukların kemik gelişimini destekler, kemiklerin büyümesine ve onarılmasına yardımcı olur ve kemik erimesiyle savaşır.
İşkembe çorbası ile arasındaki tek fark etin doğranma şeklidir. Tuzlama için kullanılacak et işkembe çorbasında kullanılacak etten daha büyük doğranır. Yanında hiçbir yemeğe ihtiyaç duyulmadan tek başına doyurucu bir özelliği olan tuzlama çorbası.
Öncelikle tencereye tereyağı ve soğanı alıp biraz kavurup salçayı ekliyoruz ardından bolca suyu ve mercimeği ekliyoruz. Mercimekler pişince kesme makarnayı ekliyoruz. çorbanın kıvamını ayarlayınız. Kaynadıkça koyulaşacaktır sıcak su ekleyiniz.
Bilinen mercimek çorbasından farklı olarak Anadolu'nun geleneksel lezzetlerinden olan Şifalı Mercimek Çorbası, şifa kaynaklarından biri olan dana ilik kemiği (kemik suyu) ile kara fırının harlı odun ateşiyle birlikte kendi ısısında 12 saat boyunca pişerek lezzetine doyamayacağınız tadıyla özleşmektedir.
Telbine çorbası arpa unundan yapılan bir çorbadır. Arpa ; A, K, E, C, B1, B2, B6 vitamini, kalsiyum, demir, selenyum, magnezyum, bakır, çinko, aminoasitler ve antioksidanlar açısından zengin bir tahıldır. Ebu Hureyre'den rivayet edildiğine göre Peygamber Efendimiz(Sav)'ın en fazla tükettiği yiyecek arpa ekmeğiydi.
Un, su, tuz ile yoğrularak oluşturulan sert bir hamur, avuç içine alınarak ufalanır bu sırada oluşan hamur topaklarına oğmaç adı verilmektedir.
Soğuk su tencereye dökülür. Üzerine kızılcık tarhanası ilave edilerek çırpma teli ile kaynayıncaya kadar karıştırılır. Çorba kaynadıktan sonra kısık ateşte beş - on dakika daha pişirilir. Kızılcık Tarhanası Çorbası sıcak olarak servis edilir.
Mercimek Çorbası
Yüksek lif içeriğiyle pekliğe iyi gelir ve kalın bağırsakların çalışmasını düzene sokar. Hemoroit ve diğer kalın bağırsak sorunlarında iyileştirici etkiler yapar. Mercimek içerdiği yüksek orandaki demir ve folik asit nedeniyle kansızlığı önler.
Mide için iyi gelen çorbaların başında mercimek gelmektedir. Ayrıca sebze çorbalarının da iyi geldiği bilinmektedir. Mideye iyi gelen yemekler grubunda ise patates ve ıspanak yemekleri doğru tercih olmaktadır.
Bol proteinli tavuk suyuna çorbalar, paça çorbası, gribe nezleye birebir sarımsak çorbası, canlılık veren kemik iliğine domates çorbası, hasta hasta keyfinizi yerine getirecek mercimek çorbaları, vitamin deposu brokoli çorbası ve daha fazlası tek tıkla mutfağınızda!
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri