Patatesler doğrama sırasında yumuşayabilir, bu durum patateslerin istenilen çıtırlıkta olmasını engeller. Bunun için patatesleri, dilimledikten sonra 1-2 damla sirke damlattığınız buz gibi soğuk suyun içine atın. Patatesleri bir süre bu suda bekleterek sertleşmesini sağlayacak, daha iyi kızarmasını sağlayacaksınız.
Soyup ince ince dilimleyin. Geniş bir kasenin içine soğuk su koyun. Patatesleri bu kaseye atıp yarım saat kadar suda bekletin. Bu işlem sayesinde patatesler kararmıyor.
Tuzlu su karışımı patateslerin kararmalarını önleyerek patatesleri en güzel şekilde tüketmenize yardımcı olacaktır. Bu yöntemi uygularken patateslerin tamamen tuzlu su karışımının içinde kaldığından emin olmanız gerekmektedir. Bu şekilde patatesleri birkaç gün bile saklayabilirsiniz.
Doğranmış patatesler üzerlerini kapatacak kadar soğuk su da 2 yemek kaşığı sirke ile buzdolabında en az 2 saat bekletilir.
Dolayısıyla soyulmuş patates mümkün olan en kısa süre içerisinde pişirmek veya haşlamak gerekir. Uzun süre su içerisinde bekleyen patateslerde mikrobiyolojik bozulmanın dışında yapıda yumuşama ve tat kaybolması görülebilir.
İlgili 22 soru bulundu
Sirkeli ve Soğuk Suda Bekletme
Patatesler dilimlenirken yumuşar ve içerisindeki nişastayı salar bu durum patatesleri kızartırken çıtır çıtır olmasını engellemektedir. Bu durumu önlemek için doğradığınız patateslerinizi soğuk suyun içerisine aktarın ve üzerine birkaç damla sirke damlatın.
Patatesler soyulur, boylamasına dörde kesilir ve 1 cm kalınlıkta küp doğranır. Tencereye su konur ve kaynamaya bırakılır. Kanayan suyun içine tuz ve karbonat atılır ve patateste kaynayan suya atılır.
Patatesler dilimlenirken yumuşar ve içerisindeki nişastayı salar bu durum patatesleri kızartırken çıtır çıtır olmasını engellemektedir.
Bir diğer yöntemse soda ve tuz karışımında bekletmektir. Soda ve tuzu bir kapta karıştırarak patatesleri bu karışımın içerisinde 30 dakika bekletin.
Patatesler doğrama sırasında yumuşayabilir, bu durum patateslerin istenilen çıtırlıkta olmasını engeller. Bunun için patatesleri, dilimledikten sonra 1-2 damla sirke damlattığınız buz gibi soğuk suyun içine atın. Patatesleri bir süre bu suda bekleterek sertleşmesini sağlayacak, daha iyi kızarmasını sağlayacaksınız.
Patates soğuk suda ne kadar bekletilmeli? Bütün halinde soyulmuş patates buzdolabında soğuk suda üzeri kapalı bir şekilde en fazla 24 saat bekletilebilir. Bir iki damla limon suyu veya sirke ile kararmaları önlenebilir. Patatesin kesildikten sonra kararması veya pembeleşmesi zararlı bir durum değildir.
Patatesler kaç dakika suda bekletilmeli? Patateslerin nişastalarını bırakması için üzerini geçecek kadar soğuk su ekleyip derin bir kasede en az 30 dakika bekletin.
Kabukları soyulmuş şekilde tencereye konmuş bütün patatesin haşlanma süresi yaklaşık 30 dakikadır. Yine kabukları soyulmuş bir şekilde fakat bu sefer küp küp doğradığın patateslerin haşlanma süresi 15 dakika civarındadır.
Soda patatesin daha leziz ve kıtır olmasına yardım ediyor. Bir miktar sodayı ve tuzu karıştırarak patates dilimlerini bu karışımın içine atın. Yaklaşık yarım saat soda içerisinde beklettiğiniz patatesleri daha sonra süzerek kızartabilirsiniz. Böylece çıtır çıtır patatesler elde edebilirsiniz.
Haşlayacağınız patatesleri kabuklu veya kabuksuz olarak tencereye ekleyin. Patateslerin üzerini 3 parmak geçecek şekilde su ekleyin. Daha hızlı haşlanması için, suyun içerisine bir tutam tuz serpiştirin. Patatesleri orta ateşte haşlamaya bırakın.
Kaynamayı hızlandırmak için haşlama suyuna mutlaka bir tatlı kaşığı tuz ilave edin. Tuz eklenen patates hem daha lezzetli haşlanır hem de kaynama süresini azaltır.
Patateslerinizi kızartmadan önce içine tuz eklediğiniz maden suyunda yarım saat kadar bekletirseniz çıtır çıtır patateslere kolayca kavuşabilirsiniz. Soda ve tuz yerine içine bir kaşık sirke damlatılmış soğuk sudan da faydalanabilirsiniz. Limon da aynı şekilde patateslerin çıtır çıtır olmasını sağlıyor.
Patatesleri küp küp doğrayıp üzerini geçecek kadar suya atmak haşlanma süresini yarı yarıya azaltacaktır. Tabii bu, haşlanmış patatesleri kullanacağınız yemeğe göre değişir. Garnitür ve salatalarda bu yöntemi rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Patatesler soyulup yıkanır. İyice kurulanıp ince dilimler halinde doğranır. Üzerine un, nişasta, tuz ve kabartma tozu eklenir, iyice harmanlanır. Ve direk kızgın yağa atılır.
Kızgın yağa patateslerini atın, 5-6 dakika sonra patatesleri yağdan çıkartın . Bir kenarda beklesinler patatesler bir 5-10 dakika arasında bekledikten sonra ocaktaki yağın altını açın yağ iyice ama iyice kızsın bekleyen soğuyan patatesleri tekrar yağa atın kızarmasına yakın yağa tuz ekleyin.
Patatesleri tuz, kabartma tozu ve suyla bir tencereye koyun. Doğranmış patatesleri büyük bir tencereye koyun ve üzerini 2,5 cm geçecek kadar soğuk su dökün. Ardından 2 yemek kaşığı tuz ve 1/2 çay kaşığı (2,5 gr) kabartma tozu ekleyin. Kabartma tozu, suyun pH'ını yükseltir, böylece patateslerin dışı parçalanır.
Karbonat bu malzemelerle tepkimeye girerek karbondioksit açığa çıkarır ve hamurunuzun kabarmasını sağlar. Evde kabartma tozu olmadığı durumlarda karbonat kullanmak isterseniz, tarifte yazan kabartma tozu oranı kadar kullanmamaya özen gösterir.
İçeriğinde sodyum ve karbon bulunan karbonat, genellikle su ile birlikte içilmektedir. Aynı zamanda gargara da yapılabilen karbonat, diş eti kanamalarını durdurur ve ağız içi yaralarının çok daha kısa sürede geçmesini sağlar. Karbonatlı su içmek, başta gastrit ve ülser olmak üzere birçok mide hastalığına da iyi gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri