Tıptaki adı ile ateroskleroz olarak adlandırılan damar sertliği, özellikle 45 yaş üstü bireylerde daha sık görülmektedir. Tedavi edilmediği durumlarda geri dönüşü olmayan sonuçlara neden olabilir.
Damar sertliği, genellikle yaşlanma ile birlikte ortaya çıkan bir durumdur, ancak bazı insanların genetik yapısı nedeniyle daha erken yaşlarda da görülebilir.
Kalp ve damar hastalıkları arasında en yaygın görülenlerden bir tanesi ateroskleroz olarak da adlandırılan damar sertliğidir. Özellikle 40-45 yaşlarını geçmiş bireylerde görülme sıklığında artış görülen damar sertliği, tedavi edilmezse çözümü olmayan sonuçlar doğurabilir.
DAMAR SERTLİĞİNİN BELİRTİLERİ
Baş dönmesi, baş ağrısı, titreme, beyinde geçici görme kaybı, yürürken sendeleme, düşünme ve öğrenme gücünde zayıflama, sinirlilik veya damarın sertleştiği bölgelerde ağrılar diğer belirtiler olarak ortaya çıkabilir.
İlgili 42 soru bulundu
Kolestrolü yüksek olan kişilerde görülen damar sertliği tedavisinde kolestrol düşürücü (statinler) ilaçlar tercih edilir. Benzer şekilde yüksek tansiyon hastalarında ise tansiyon düşürücü (antihipertansif) ilaçlar kullanılır. Ayrıca kan şekeri yüksekliği olan hastalar ise diyabete yönelik ilaç tedavisi uygulanmaktadır.
Tanı genellikle renkli Doppler ultrason, MR anjiyografi ve BT anjiyografi gibi görüntüleme yöntemleri ile kolaylıkla konur. Damar sertliğinin tedavisi ne yazık ki yoktur. Hiçbir tedavi damar sertliğini engelleyemez ve geriye çeviremez.
Bu nedenle de tıkanıklığın ilerlemesi halinde kalp krizi ya da inme gibi insan hayatı açısından oldukça tehlikeli durumlar beklenmedik anlarda ortaya çıkabilir. Yavaş yavaş oluşan bu hastalık çoğunlukla 50 yaş üstü bireylerde belirti vermektedir. Çok az da olsa çocuk ve gençlerde de görülür.
Kalp krizi ve felç gibi oldukça yaygın görülen ve ölüm tehlikesi bulunan hastalıkların temel nedenleri arasında yer alan damar sertliğinden korunmak için düzenli olarak sağlık taraması yaptırılmalı ve damar sertliği teşhisi konulmuş bireylerde ise hekim önerileri doğrultusunda tedavi süreci özenle ve titizlikle ...
Özetle herhangi bir damarında damar sertliği bulunan tüm hastalar Aspirin kullanmalıdır. Çünkü bu hastaların kardiyovasküler bir olay geçirme riski yüksektir ve Aspirin bu riski yüzde 25-30 azaltır."
Dolayısıyla folik asit, B6 ve B12 vitaminlerinin yeterli miktarlarda alınması damar sertliğinin önlenmesi açısından önemlidir. Kalp damar hastalığı riskini azalttığı belirtilen ve günümüzde çok popüler olan çeşitli besin maddeleri vardır.
Kalp damarı tıkanıklığının görülme sıklığı erkeklerde %3.8, kadınlarda ise %2.3'dür. Yaş: Sıklıkla erkeklerde 40 yaşından sonra kadınlarda 50 yaşından sonra görülür. Hipertansiyon. Kolesterol Yüksekliği.
Eğer kişinin aile öyküsünde 20-30 yaşlarında kalp krizi geçirmiş kişiler varsa risk grubundadır. 20-30 yaşlarında kalp krizi geçirmenin altında genelde ailesel kolesterol bozuklukları oluyor. Bu kişilerde klasik damar tıkanıklığı süreci erken yaşta başlıyor. Bu sebeple kalp krizi de erken yaşlarda görülebiliyor.
17 yaşında biri bile damar sertliğine bağlı olarak kalp krizi geçirebilir. Halk arasında damar sertliği olarak bilinen `ateroskleroz', Türkiye'de yaklaşık 4 - 5 milyon erişkini etkiliyor. Çok küçük yaşlarda başlayabilen sorun ilerledikçe kalp krizine ve felce yol açıyor.
Bu rahatsızlığa sahip kişiler düzenli beslenmenin yanında alkol ve sigara kullanmaması, tuzu kesmesi ve tere yağ, yumurta gibi gıdaları fazla tüketmemesi gerekir. Damar sertliğine sahip kişiler bol sebze tüketmesi gerekir.
Bacaktaki damar tıkanıklığına, Girişimsel Radyoloji Uzmanları, görüntüleme ile problemin nerede olduğunu tespit edip gerekirse anjiografi eşliğinde hangi damarda problem varsa görerek tedavi edebilirler.
Damar tıkanıklığı sadece ameliyat ya da anjiyo tedavisiyle açılabilir. Damar tıkanıklığını açan bir ilaç ya da besin yoktur. Doktorların damar açıcı olarak verdiği ilaçlar dolaşım düzenleyicidir. Anjiyo ile damar açma balon, stent ya da damar tıraşlama ile yapılır.
Damar sertliği her insanda görülebilir, 50 yaşından sonra sıktır. Tıkanma sigara içen insanlarda, şeker hastası, hipertansiyon, kolesterol yüksekliği olan ve ileri yaştaki insanlarda daha sık görülür. Bu tıkanıklığı açan ilaç ya da beslenme yöntemi yoktur. Tek çözüm ameliyat ya da anjiyo yöntemidir.
Bu sorunun cevabı çok basit. Tansiyon hastalığı, şeker hastalığı, kolesterol yüksekliği, sigara içmek ailede kalp hastalığı olması kalp damarlarını tıkar. Bu mahşerin 5 atlısından kaç tane varsa sizin de o kadar riskiniz yükselir. Ne kadarını kontrol altında tutarsanız damarlarınızın tıkanma olasılığı o kadar azalır.
Damar tıkanıklığı nasıl anlaşılır? Eğer damar tıkanıklığı şüphesiyle hastaneye başvurduysanız, burada yapılması gereken testlerin tamamını doktor önerecektir. Fakat genellikle bu tür durumlarda damarın tıkalı olup olmadığını anlamak için EKG uygulanmaktadır.
Damar tıkanıklığı, bir kan damarının genellikle damar sertliği ya da bir pıhtı nedeniyle tıkanmasıdır.
Kalp damar tıkanıklığında görülen belirtiler
Kalp kaslarına giden kan akımındaki azalma; göğüs ağrısı (anjina), nefes darlığı, sol kolda ağrı veya diğer koroner arter hastalığı belirti ve bulgularına neden olur. Tam bir tıkanıklık kalp krizine yol açabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri