Bîrun, Osmanlı saray teşkilatında "dış saray" olarak adlandırılan ve önemli saray çalışanlarının bulunduğu yönetici bölümüdür. Bîrun bölümündeki görevliler arasında yeniçeriler, doktorlar, terziler, bekçiler mevcuttu.
Belirli bir hizmeti yerine getiren cariyelere aynı zamanda gündelik olarak para da verilirdi. Kalfa ise, saraylarda ve konaklarda hizmet eden cariyelere denirdi. Kalfa olan cariyeler güzellikleri ya da iş yapma yeteneklerine göre Kadın Efendi, Valide Sultan, Şehzade ve İkbal dairelerine hizmetçi olurlardı.
Burada görevlı olan ılmiye sınıfı ile Birun ağaları denen ağalar, sarayın hem harem ve hem de enderun kısmının haricindeki yerlerde ve dairelerde bulunup, vazifelerini yaparlar ve akşamları evlerine giderlerdi. Birun teşkilatına ait bütün tayinler sadr-ı azam tarafından yapılırdı.
Enderûndan sadrazamlar, kaptan paşalar, yeniçeri ağaları, eyalet valileri, sancak beyleri, daha başka hizmetler için ünlü kişiler, ayrıca şairler, edipler, ressamlar, mimarlar, müzikçiler, tarihçiler, fen ve matematik bilginleri (ve öğretmenleri) ve daha bunlar gibi medresenin yetiştirmediği bilginler de yetişmiştir.
Osmanlı Sarayı içinde yer alan, devlet adamı yetiştirmek üzere çeşitli kısımlardan oluşan eğitim kurumunun adıdır. Osmanlı Sarayı'nda Birun, Divanhane, Harem gibi kısımlar arasında yer alır. Birinci ve ikinci avluya yayılan Birun, ıstabl-ı âmire, matbah-ı âmire gibi birimler ve çalışanlarından oluşur.
İlgili 18 soru bulundu
Bîrun, Osmanlı saray teşkilatında "dış saray" olarak adlandırılan ve önemli saray çalışanlarının bulunduğu yönetici bölümüdür. Bîrun bölümündeki görevliler arasında yeniçeriler, doktorlar, terziler, bekçiler mevcuttu.
Enderûn, saray içinde bir okuldur. Sarayda, orduda ve hükûmet işlerinde çalışacak memurları ve hizmetlileri yetiştirmek bu okulun görevi idi. Fatih tarafından açıldığı bilinen bu okula, acemi oğlanlar arasından öğrenci seçilirdi.
Rikâpdar, Rikaptar veya Rikabdar, Osmanlı döneminde padişah ata binerken üzengisini tutan görevli. Diğer adı Üzengi ağası olan rikâpdar, aynı zamanda padişahın eyer takımı, botları ve çizmelerinin temizliğinden de sorumluydu.
Bir saray halkı veya basitçe saray, monarşideki bir hükümdara veya başka bir merkezî figüre refakat eden insanlardan oluşan büyük bir kraliyet ailesidir. Bu yüzden kelime soylular sınıfındaki herhangi bir üst düzey şahsın erkânı için de kullanılabilir.
Subaşının temel olarak iki görevi vardı. Bunlardan ilki, mali görev olarak adlandırılabilecek olan vergileri toplamak ikincisi ise şehirde asayişi sağlamaktı.
Kafes, Şimşirlik veya Şehzadegan Dairesi, Osmanlı İmparatorluğu haremi içinde tahta çıkması muhtemel şehzadelerin muhafızlar tarafından sürekli olarak ev hapsinde tutuldukları yerdir.
Enderun odalar halinde ve çeşitli kademelerde eğitim ve öğretim verilen, öğrencileri de acemi oğlanlar arasından seçilen bu okul Osmanlı eğitim sisteminde elitler eğitimini meydana getirmektedir.
Genellikle, yöneticiye fiziksel erişimin büyük etkiye sahip olabileceği bir kraliyet sarayının hizmetkarlarını daha az tehdit edici kılmak için hadım edilmiş hizmetkarlar, hadım veya köleler olurdu.
Kızlar ağası ya da Darüssaade ağası, Osmanlı Devleti'nde haremden sorumlu olan yüksek düzeydeki görevliye verilen isimdi. Kızlar ağası padişah ve sadrazamdan sonra Osmanlı Devleti'nin 3. en yüksek görevlisiydi. Sarayın, cinsel işlevi yok edilmiş (hadım edilmiş) siyah ırktan olan erkek köleleri arasından seçilirdi.
Haremin genel sorumlusuna ise Harem Ağası denir.
Hane-i has olarak da bilinen Has Oda, Osmanlı sarayında enderun olarak bilinen iç bölümün en önemli dairesidir.
Hazine Kapısı ve Saray girişi arasındaki Hasbahçe, Mabeyn Bahçesi ya da Selamlık Bahçesi olarak da adlandırılır zaman zaman. Deniz tarafındaki bahçeler de İstanbul'da pek rastlanmayan, egzotik bitki türleri ile süslenmiş Hasbahçe'nin devamı sayılırlar.
Yeniçeri ocağının 60-63 ortalarına bağlı askerlerdir. Yeniçeri ocağına I. Bayezid döneminde (1389-1402) katılmış olup Fatih Kanunnamesi ile saltanat alaylarında padişahın yakın çevresinde koruma olarak yer alması öngörülmüştü. Sağ yerine sol ellerini kullandıkları için solak olarak adlandırılmışlardır.
Has Oda, hane-i has olarak da bilinir, Osmanlı sarayında enderun olarak bilinen iç bölümün en önemli dairesidir. Fâtih tarafından kurulan bu odanın âmiri Has Odabaşı Onun vazifesi padişahın soyunup giyinmesine yardım etmekti.
Alemdar: Hükümdarın bayrak ve sancağını taşıyıp korumakla görevli olan kimse. Hansalar / Aşçıbaşı : Sarayın mutfağından sorumlu olan görevli.
Yeniçeri ağası, cebecibaşı, topçubaşı, arabacıbaşı, altı bölük ağaları denilen kapıkulu süvari bölüklerinin (sipah, silâhdar, gurebâ-yı yemîn, gurebâ-yı yesâr, ulûfeciyân-ı yemîn, ulûfeciyân-ı yesâr) kumandanları da ağalar sınıfından olup, saray teşkilâtı dışındaki bu askerî ağalara da Bîrun ağaları denirdi.
Padişahların gezisine giydirip çıkarmak konusunda görevli olan kişiler has odabaşı şeklinde ifade edilir. Tabii görevi sadece bununla sınırlı değildir. Ayrıca padişah nereye giderse onun yardımcılığını yapmak için yanında bulunurdu.
Toplamda farklı tarihlerde 35-40 kişiden oluşan has odalıların sorumlu olduğu kişi "Hasodabaşı" dır. osmanlı devlet teşkilatında Has odalılar silahdar, çuhadar, rikabdar, tülbend gulamı ve miftah gulamı idi. Hasodabaşı 'da dahil olmak üzere padişaha arz yapılması gerektiğinde ilk dördünden biri olmak zorunda idi.
Nişancı, Divan-ı Hümayun'un bürokratik örgütünün başında yer alan kişi olup, Divan-ı Hümayun toplantılarında görüşülecek işlerin belli bir gündeme bağlanmasından, en önemli görevi sayılan Padişah fermanlarına tuğra çekmeye varıncaya kadar çok sayıda görevi yerine getirmekle ödevli kılınmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri