Amin. Cevap: Eşin annesi damat için mahremdir. Yani damadın kayın validesini, yüz, eller, boyun ve saçların tesettürleri konularında, diğer mahremleri gibi görmesi ve öyle davranması caizdir. (Bölümün numarası 17; Page No. 366) Kayınvalidenin damadını öpmesine ve ona sarılmasına gelince, bu caiz değildir.
Damat, eşinin anne ve babası olması hasebiyle onlara hürmet göstermeli ve yakınında ise, ziyaret etmeli ve imkanı varsa ihtiyaçlarını gidermelidir. 2. Evlenen kızın tasarrufu kocanın velayetine geçer. Evlendikten sonra sorumluluk artık kocaya aittir.
Yani esas itibariyle damat kayınvalidesinin, gelin de kayınpederinin elini öpebilir, tokalaşabilir; ancak yukarıda sözü edilen mahzur ortaya çıkmaması için, bir tedbir olarak taraflar birbirlerinin tenine dokunmaması uygun görülmüştür. Ancak bu hüküm Hanefi ve Mâliki mezhebine göredir.
"Eşlerin kayınpederine bakma yükümlülüğü var mıdır?" konusunda İslam alimleri şunları söylemektedirler. “Bir gelin kendi kocası ve hatta çocuğuna bile bakma zorunluluğu yoktur.
Gelin, kayınvalidesi ve kayınpederine bakmakla doğrudan yükümlü değildir. Ancak, kayınvalide ve kayınpederin kendilerine bakacak yakınları bulunmazsa ya da bulunduğu halde bakacak durumda değillerse, doğal ihtiyaçlarını karşılamasında kayınvalidesi ve kayınpederine yardımcı olması da gelinin ahlaki görevidir.
İlgili 34 soru bulundu
Değerli kardeşimiz, Kayınvalide anne hükmüne olduğu için damadının yanında saçını açması caizdir.
Siz kayınvalide ve kayınbabanızla görüşmeye devam edin ki eşinize de örnek olasınız. Aksi halde her ikiniz de mesul ve günahkar olursunuz. Akraba ile alakayı kesmek büyük günahlardandır. Unutmayın ki bir gün sizler de kayınbaba ve kaynana olup yaptıklarınızın aynısıyla karşılaşabilirsiniz.
Kaynanayı sevememek ne günahtır ne de ayıptır. Sevgi zorla oluşmaz. Ancak insani ilişkilerde seviyeli olmak, saygısızlıkta bulunmamak, hakka riayet etmek zorunludur.
-Gelinin, kaynana ve kayın babaya bakma zorunluluğu yok...
Bu bakımdan kayınvalidenin elini öpmek caizdir.
Kayınvalide veya kayınpederin gelin üzerindeki haklarından değildir. Buna göre gelinin erkeğin aile büyükleriyle alakası saygı hürmet çerçevesindedir.
Ama bu, örften ve günümüzde öyle alışıldığından dolayıdır. Öyleyse kayınpedere ve kayınvalideye baba ve anne demenin dinen bir sakıncası olmadığı söylenebilir.
Gelin-kaynana çatışmalarının en önemli sebeplerinden birinin ön yargılar olduğunu anlatan Prof. Dr. Aydın, ''Maalesef gelinin kaynanaya, kaynananın geline karşı tutumunu, peşin hükümler belirliyor ve kafalarında taşıdıkları ön yargılara göre davranıyorlar. Bu da küçük bir anlaşmazlığı kavgaya dönüştürüveriyor.
Evlenilmesine hiçbir zaman müsaade edilmeyen kimseler şunlardır: Kanbağı olan akrabalardan torun, evlat, anne, baba, dede, nine, kardeş, teyze, dayı, hala, amca, yeğen. Evlilik yoluyla edinilen (sıhrî) akrabalardan kaynana, kayınbaba, eşlerin başkalarından olan çocukları, evlatların eşleri.
CEVAP: Müslüman bir kadın kendisine dinen yabancı olan erkeklerin yanında başını örtmek durumundadır. Kadınlar arasında veya evde babasının, erkek kardeşlerinin, amca veya dayısının, kayınpederinin yanında yahut da yalnız başına kaldığında başını örtmek zorunda değildir.
Buna göre kadın cenazeyi babası, oğlu, kardeşi, amcası, dayısı ve yeğenleri gibi bir yakınının, bir mahreminin mezara indirmesi tercih sebebidir. Bu açıklamalardan kocanın ölen karısını mezara indiremeyeceği hükmü çıkarılmamalıdır. Çünkü bu durumu yasaklayan ne bir ayet, ne de bir hadis vardır.
Kadın oğlu, babası, dedesi, kardeşi, amcası, dayısı, kayınpederi ve damadı gibi kendisine nikâhı ebediyen haram olan mahremleri yanında, ziynet yeri sayılan saçını, başını, boynunu, gerdanını, dirsekten aşağı kollarını, ayaklarını ve bacaklarının diz kapağından aşağı kısmını açık bulundurabilir.
Nitekim aynı evde kayınvalide ve kayınpederle birlikte yaşamayı ya da alt kat-üst kat şeklinde fiziki bağımsızlığı olmayan bir yaşam şeklini Yargıtay evlilik için gereken bağımsız konutu sağlama yükümlülüğüne aykırı bulmaktadır. Yargıtay 2.Hukuk Dairesi 2022/2581 E. , 2022/4420 K.
Gelin ve kaynana çatışmalarının ana sebeplerini sıralayan uzmanlar bunların; öz yargılar, alınganlık, kişilik farklılıkları, gelin ve kaynananın karşılık hadlerini aşması, karşılıklı olan özel hayata müdahale, ruhsal hastalıklar, kıskançlık, bencillik ve başında aslında cahilliğin olduğu belirtildi.
Kayınvalide, kaynana, kayınanne, veya hanımanne; bir erkeğe göre karısının, bir kadına göre kocasının yani evli çiftlerin eşlerinin annesi için kullandığı sözcüktür. Karşılıklı olma durumunda anne olarak hitap edilir.
Bebekler sıklıkla 7 aydan sonra benzer heceleri söylemeye başlar. Ba baba, de dede veya ma mama gibi. Ama esas olarak anmalı ve anlaşılır ve bilerek söyledikleri kelimelerin çıkması genellikle en erken 9 ay ve sonrasında gerçekleşir.
Bir erkeğin eşinin kız kardeşi, erkeğin baldızıdır. Evli çiftler eşlerinin annesine kayınvalide der. Bir kadının ya da erkeğin eşinin babası onun kayınpederidir.
Eşinizin ailesine bakmak zorunda değilsiniz. Eşinizin bu konuda sizi zorlaması ve beraber yaşamak zorunda bırakması bir kusurdur ve boşanma sebebidir.
GELİN KAYINVALİDESİNE BAKMAKLA YÜKÜMLÜ MÜDÜR? Bir gelin kayınvalidesine bakmakla yükümlü değildir. Herkes kendi annesine bakmakla yükümlüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri