Gelin adayı eğer damadı hiç beğenmediyse kahvesine şeker yerine tuz koyarmış. Tuzlu kahveyi içen damat adayı, kızın kendisini beğenmediğini anlayıp anasını babasını toplayarak bu işten vazgeçermiş. Tuzlu Türk kahvesi servis etmenin işte böyle subliminal bir özelliği de varmış.
Tuzlu Kahve Sözsüz Bir İletişim Aracıdır
Tuzlu kahve ile ilgili en çok anlatılan hikayelerden biri, tuzlu kahvenin görücü usulü evliliklerde bir tür sözsüz iletişim aracı olarak kullanıldığıdır. Yani aslında tuzlu kahve, gelin tarafından damat adayına istediği evliliğin olup olmayacağına dair verilmiş bir cevaptır.
Eğer damat adayını beğendiyse kahveyi şekerli hazırlar, yanında tatlı ikram edermiş. Bu da 'ben ve ailem seni istiyoruz. ' mesajı verirmiş. Ancak kız, damat adayını beğenmezse kahvesine şeker yerine tuz koyarmış.
Kahveye tuz atmak tadını zenginleştirir: Çoğu insan kahvenin acı tadını yumuşatmak için içine süt, krema ya da şeker atar. Bu da kahvenin tadını çoğunlukla bastırır. Kahvenize tuz atarak bu acı tadı yok edip daha lezzetli bir tada ulaşabilirsiniz.
Tuzlu kahve tarifi ise bir tatlı kaşığı atılan kahve 1 çay kaşığı artık vicdanınıza kalmış kadar tuz atmanız yeterlidir. Yani normal Türk kahvesi yapılır servise dökülmeden hemen önce veya kahve pişmeye yakın 1 çay kaşığı isteğinize bağlı olarak yarım çeyrek veya tam çay kaşığı tuz atılır ve Damada özel ikram edilir.
İlgili 44 soru bulundu
Gelin adayı ile birlikte yanında yer alan arkadaşları mutfakta Türk kahvesi yapmaya başlar. Gelin tarafından kahveler sunulur ve istemeden önce bu eylem gerçekleşir. Kahve dağıtımında, önce yaşça büyüklerden başlamak da geleneklerimizden birisidir. Kahve ikramı ardından ise isteme merasimi başlar.
Damat Kahvesi Sunumu
Bu kahvenin yanında klasik Türk kahvesinde olduğu gibi bir bardak soğuk su ve Türk lokumu konulur. Fakat bu ikramlık tercihe göre çikolata, hurma ya da başka tatlı bir şey ile değiştirilebilir.
Mutfakta kahvesini pişiren gelin adayı damadın gerçekten onu sevip sevmediğini anlamak için kahvesini acı yaparmış. Eğer damat adayı kahvenin tuzlu olduğunu fark eder ve hiç içmezse bu gelinin isteklerini karşılamayacağı anlamına gelirmiş ve geline yapılan bir ayıp sayılırmış.
eski zamanlardan, insanların birbirlerine olan ilgisini öyle cart diye söyleyemedikleri zamandan kalmadır. kız istemeye gidildiğinde yapılan kahve var ya. var.. hah işte kız onu yaparken, damadın kahvesinin içine bol miktarda bal veya aşırı şeker katar. böylece damadı beğendiğini belirtir.
Konuşma gerçekleştikten sonra gelin adayı kahve yapar ve kahveler içilir. Genel olarak isteme merasimi bu şekilde gerçekleşmektedir. Erkek tarafı istemeye gelirken getirilen bazı geleneksel ve değerli eşyalar vardır. İlk olarak damat adayı çiçek ve çikolata almaktadır.
Kız isteme; Perşembe günü uğurlu gün sayıldığı için, kız istemeye Perşembe günü gidilir.
Kız isteme merasimi geleneklere göre akşam yemeğinden sonra yapılan bir ziyarettir. Bu nedenle ağır yemekli bir ikrama gerek yok. İsteme anından önce gelin kahve pişirir. Güzel bir tepside, özel fincanlarla Türk kahvesi ikram edilir.
Tuzun önemli bileşenlerinden olan sodyumun kahvenin acı tadını dengelediği bilimsel bir gerçektir. Bunun nedeni ise tat tomurcuklarının acı yerine tuz tadına tepki vermesidir. Bu nedenle sodyum -bu durumda tuz- kahvenin acılığını bastırmakta şekerden daha doğru bir tercih olabilir.
Böbrek taşlarının %75'i oksalattan oluşur. Birçok besinin yanı sıra kahvenin içerisinde de oksalat bulunur. Kahvenin yanında ikram edilen su kahveyle içildiğinde oksalatın atılmasında yardımcı olur. Bu sebepten kahvenin topraklarımıza geldiği ilk günden bu yana kahvenin yanında su ikram edilir.
Ancak haber yalan çıktı. Haberde, Konya Selçuklu'da kız istemeye giden bir kişinin gelin adayının ikram ettiği kahve yüzünden öldüğü iddia ediliyordu. Zorla içirilen kahvenin içindeyse peynir, reçel, domates, tuz, yağ, şeker ve yumurta sarısının olduğu belirtilmişti.
Sert kahve sevmeyenler ve daha yumuşak, daha kadifemsi bir tadı tercih edenlerin şu sıralar favorisi tereyağı. Yarım çay kaşığı tereyağı bir fincan kahve için yeterli oluyor. Hatta bazıları içine Hindistan cevizi yağı da katıyor. Tereyağı katılmış kahvenin daha fazla enerji verdiği de aklınızın bir köşesinde dursun.
Kahvenize bal eklemek ek besin sağlayabilir.
Ayrıca ham bal , alerjileri azaltmaya ve bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye yardımcı olduğu gösterilen polen içerir. Bununla birlikte, tipik olarak sıcak kahveye eklenen az miktarda balın önemli faydalar sağlaması olası değildir.
Gelin, kahveleri aile büyüklerinden başlayarak dağıtmalıdır. Kahvelerden yudumlar alınır alınmaz, beklenen konuşma damadın aile büyüklerinden biri tarafından gerçekleştirilir.
Söz tepsisini birçok yörede kız tarafı alır. Yine de bazı yörelerde erkek tarafının çikolata ile birlikte söz tepsisini alması ve kız tarafına getirmesi adettendir.
Kahve içerdiği kafein sebebiyle kandaki şekerin beyine taşınmasını sağlayan madde ile yarışarak beyin dokusunda şeker ihtiyacını artırır. Ayrıca kahvenin hafif diüretik (idrar söktürücü) etkisi olması sebebiyle küçük bir bardak su ve lokum ile ikram edilir. Böylece kahvenin zararlı etkisi önlenmiş olur.
Bazen kahve yanında sunulan suyun içerisine birkaç damla da gül suyu ekleniyor. Üzerinde gül tomurcukları gördüğünüz su bardağı ise o suyun gül aromalı olduğuna da işaret ediyor. Kahve yanında suyun içine gül koymak hem suya aroma verirken hem de sunumun daha şık olmasını sağlıyor.
Taze meyveler ve meyveli tatlılar kahve ile birlikte tüketmek için hafif ve sağlıklı seçimlerdir. Bu noktada en çok dikkat edilmesi gereken husus fazla ekşili seçimler yapmamaktır. Fazla ekşi meyveler ve meyveli tatlılar kahve ile tüketildiğinde ağızda bir karmaşaya neden olurlar.
Söz merasimi için yanıtı en çok merak edilen sorulardan biri "Sözde geline ne takılır?" sorusu oluyor. Hemen yanıtlayalım: Kız istemede geline damadın ailesinin takı seti takması yeterlidir. Takı seti yerine 2 ya da 3 altın bilezik takıldığı da görülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri