Susam yağı da diğer yağlar gibi kalorili bir besindir. 1 gramı yaklaşık 9 kalori içeren susam yağının aşırı tüketimi kilo alımına neden olabilir.
Susam içerisinde yüksek derecede yağ bulunmaktadır. Bu nedenle kilo aldıran besinlerden birisi olarak bilinmektedir. Fakat susam yağ yakan besinler ile birlikte tüketildiği zaman vücutta depolanmamaktadır. Bu nedenle kilo aldırmayan besinler arasında yer almaktadır.
Susamdaki yüksek bakır içeriği artriti önler, rahatlatır, kemikleri, eklemleri ve kan damarlarını güçlendirir. Susam yağı, güneşin zararlı ultraviyole ışınlarının cildinize zarar vermesini önleyerek kırışıklık ve pigmentasyon görünümünü önler.
Ayrıca susam güçlü antioksidan özelliği sayesinde vücuttaki toksinleri atar. Bağışıklık sistemini güçlendirir ve kansızlığın giderilmesine yardımcı olur. Beyin ve sinir hücreleri açısından da oldukça faydalı olan susam, sağlıklı kilo vermek isteyenler tarafından tüketilmesi gereken bir besindir.
Susam kan dolaşımını normalize ettiğinden, sıvı dokuyu vücutta oksijen taşıyan hemoglobin ile zenginleştirerek metabolizmayı ve aşırı yağ birikintilerinin yakılmasını hızlandırır.
İlgili 30 soru bulundu
SUSAM KAÇ KALORİDİR: 100 gram susam yaklaşık 573 kaloridir.
Herhangi bir alerjiniz yoksa günde 1 silme yemek kaşığı susam kullanımı uygundur. Çiğ tohumları çiğnemek en fazla fayda sağlar fakat sindirim bozukluğu yaşayanlar kolay sindirim için susamı geceden ıslatarak veya suda 4-5 saat bekleterek tercih edebilir.
Kavrulmuş susamın faydaları çiğ susama kıyasla daha azdır ama doğru ısıda ve doğru biçimde kavurma işlemi uygulanırsa kavrulmuş susamdan da verim alınabilir. Kavurma işlemi mutlaka düşük ısıda, tek defada ve sürekli karıştırılarak gerçekleştirilmelidir.
Dr. Hikmet Tekin Nacaroğlu, "Susam veya tahin tüketimiyle ağız, boğaz ya da dudaklarda hafif ödem ve şişliğin eşlik ettiği kaşıntı, yanma ya da karıncalanma hissi olabilir." dedi.
Simit de kilo aldırır
Bir simit yaklaşık 40 gr olmasına rağmen, 250 ile 300 kalori arası değişen enerji miktarına sahiptir. Bu yüksek enerji üzerindeki susamdan gelir, yağlı bir besin olan susam, simidin kalorisi artırır. 1 tane simit, yaklaşık olarak dört dilim ekmeğe eşdeğerdir. Bu nedenle simit tüketirken dikkat.
Susam yüksek miktarda lif içerir. Çok fazla tüketmek ishal ya da kabızlığa neden olabilir. Alerjisi olan kişilerde şiddetli anafilaksiye neden olabilir. Fazla tüketildiğinde kan şekerini ve tansiyonu düşürebilir.
Alerji ya da ailesinde alerjiye eğilimi olan çocukların susam tüketmesi çok tehlikeli olabilir. Susamın alerji belirtileri ise; kusma, kaşıntı, öksürük, tıkanıklık, ishal, hapşırık, burun akıntısı… Bu ilk belirtiler susam alerjisi olan bünyelerde susam yedikten 1 saat sonra ortaya çıkar ve 24 saat devam etmektedir.
Susamı kavurma susamın ömrünü uzatmak için yaygın olarak kullanılan bir yöntemdir. Kavrulan susam daha lezzetli hale getirilmiş olur, böylelikle hazırlanan yiyeceklerin üzerine çeşni olarak kullanılmaya hazır hale getirilir.
Susamın kompleks protein yapısı, bası hassas bünyelerde alerjiye yol açabilmektedir. Fazla tüketimi halinde tansiyon, baş dönmesi ve deri döküntüsü gibi yan etkileri gözlenebilen susam, yine aşırı tüketime bağlı olarak ciltte yağ üretimini tetikleyerek sivilcelere sebep olabilmektedir.
Bir adedinde 272 kalori bulunan susamlı simidin başrolünde olduğu simit diyeti doyurucu olması yani kişiyi aç bırakmadan kilo verdirmesi açısından oldukça popüler.
Tahin pekmez yüksek kaloriye sahip olmasına rağmen bir o kadar da faydalıdır. Ölçülü şekilde tüketildiğin de kilo aldırmaz.
Maydanoz, adaçayı, ıhlamur, kantaron otu, anason, biberiye, rezene ve nane limon ödem atma konusunda çok iyidir. Günde en az 2 litre su içmeye çalışın.
İlk ve en etkili yöntem bol bol su içmektir. En hızlı ödem söktürücü sudur. Evet, aslında ödem söktürücü kürler de oldukça işe yarar ancak su, hayatımızdaki en etkili kaynaklardandır. Tuz tüketimini azaltarak ödemin gitmesini sağlayabilirsiniz.
Günde 1 saat orta tempolu yürüyüş ile ayda 1-1,5 kilogram verilebilir. Düzenli olarak yapılan yürüyüş programına yeterli ve dengeli bir beslenme programı eklenirse ayda 3-4 kilogram verilmesi sağlanabilir. Günlük olarak yapılan 1 saat yürüyüş kalori harcamasını arttırarak zayıflamaya yardımcı olur.
Protein, kalsiyum, magnezyum, potasyum gibi mineraller ve B vitaminleri açısından hayli zengin olan susamın vücuda enerji verdiğini söyleyen uzmanlar, "Cinsel gücü de artırır, performansı yükseltir" diyor.
Yağ oranı yüksek bir baharat olduğu için özellikle sıcak mevsimlerde kokusunun bozulma riskine karşı susamı hava almayan cam kaplarda ve buzdolabında saklayın. Çiğ susam tohumları 1 yıl, kavrulmuş susam tohumları ise 2 yıl boyunca bu şekilde saklanabilir.
Türkiye'nin En İyi Susamı
Bölgedeki iklim sayesinde yüksek yağ oranı ve lezzetli aromaya sahip olan Gökova susamı Türkiye'nin en güzel susamı olarak gösterilmektedir. Gökova susamının “yerel tür” olması sebebiyle coğrafi işaretleme çalışmalarına birkaç sene önce başlanmıştı.
Ocakta Susam Kavurma Tekniği
Ocağı orta ateşe ayarlayın. Susamları tahta kaşık yardımıyla 2-3 dakika, susamlar kahverengileşene ve patlayıp zıplayana kadar, karıştırın. Susamları kavurmak için tavaya yağ koymanıza gerek yoktur. Susamın tadının keskin olması için kapsamlı kavurma tekniğini uygulayabilirsiniz.
Taşıdığı bileşikler: Susam tanelerinin bileşiminde büyük oranda sabit yağ (%55), protein, koenzim Q10, karbonhidratlar, A, B1 (tiamin), E vitaminleri, kalsiyum, magnezyum, fosfor, bakır, çinko mineralleri, sesamin, sesaminol, sesamolin bulunmaktadır.
Bir simitte 10-12 gram susam kullanılıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri