Kayısı çekirdeği besinini gıda markalarının taze ve doğal üretimleri ile birlikte satın almanız mümkündür.
Kayısı Çekirdeği 1 kg Fiyatı 175,16 TL.
Kayısı çekirdeği olarak adlandırılan ve yukarıda da söylediğimiz gibi kayısının içinden çıkan çekirdeğin sert kabuğunun kırılmasıyla ortaya çıkan, badem benzeri madde, doğrudan tüketilebiliyor ya da kayısı çekirdeğinin yağı hazırlanarak bu yağ kullanılabiliyor.
Amigdalin, siyanür içermektedir. Siyanür ise insan sağlığı açısından çok tehlikeli bir zehirdir. Kayısı çekirdeği yendiği zaman tükettiğiniz zaman, ciddi zararlara yol açabilen siyanürle de başınız derde girebiliyor. Bu durum; mide bulantısı, kusma, baş ağrısı ya da dönmesi gibi sorunlar şeklinde karşınıza çıkabilir.
Kas ve eklem ağrılarını en hızlı şekilde atlatmak için kayısı çekirdeği tüketimi önerilir. Özellikle de spor sonrasında oluşan eklem ağrıları için kayısı çekirdeği yağıyla masaj yapmanız iyi olacaktır. Kan dolaşımını dengeleyen kayısı çekirdeği sayesinde vücudunuzdaki ağrılardan kurtulabilirsiniz.
İlgili 16 soru bulundu
Toprak kendisiyle buluşan tohumu aslına döndürüyor olsa gerek. Zira yediğimiz tatlı kayısı ve çekirdeğinin aslı, ekşi bir meyve acı bir çekirdekten ibaret. Acı kayısı çekirdeği, aşılanmamış kayısı ağacından (Hüdayi*) elde edilir. Bu şekildeyken aynı zamanda meyve de mayhoş bir tattadır.
Doğal nemlendirici olarak kullanılan bu yağ, yaşlanma karşıtı olarak da karşımıza çıkıyor. - Sivilcelerin yok olmasına fayda sağlar. Kayısı çekirdeği, sivilce tedavilerinde kullanılır. - Kayısı çekirdeğinin önemli özelliklerinden birisi de ağrı kesici özelliğinin bulunmasıdır.
Kayısı çekirdeği az miktarda da olsa siyanür içermektedir. Bu nedenle gün içerisinde bu meyvenin çekirdeğini tüketmek zehirlenmelere yol açabilir. Beslenme uzmanlarına göre günde en fazla 10 - 15 tane çekirdek yenmeli.
Kayısı çekirdeği, kayısının sert tohumunun içinde yer almaktadır. Bu çekirdeğin zehirli bir bileşik olan amigdalin içerdiği bilinmektedir. Ayrıca çekirdeğin tüketimi siyanür zehirlenmesine yol açabilmektedir.
Dikkat! Kayısı çekirdeği siyanür içerdiğinden fazla sayıda tüketildiğinde zehirliyor.
Genel olarak bakıldığında, kayısı çekirdeğinin çimlenme süresi en erken 3 gün sürmektedir. Bazı durumlarda bu bir ayı da bulabilir.
Kayısılarınızın üzerine elinizle bastırdığınızda çok hafif suyu çıkar duruma geldiyse elinizle sap kısmına bastırarak çekirdeğinin dışarıya çıkmasını sağlayın. Eğer çok yumuşacık bir haldeyken çekirdeğini çıkarmaya çalışırsanız içerisinde etli kısmı dışarıya çıkar ve kayısılarınız dilediğiniz şekilde kurumaz.
Bu şekilde acı kayısı çekirdekleri kişiyi koma haline de sokabilir. Bu şekilde fazla acı kayısı çekirdeği tüketmek ölüme dek varabiliyor. Özellikle çocuklarda fazla acı kayısı çekirdeği tüketmek de mide bozulmalarına ve mide rahatsızlıklarına yol açabiliyor.
Türkiye'de en çok tüketilen üç çekirdekten biri olan beyaz ay çekirdeğinin 1 kilogramlık ortalama satış fiyatı: 18,90 ile 20,00 Türk lirası civarındadır.
Suda Çözünür Kuru Madde Miktarı (SÇKM) % 14,62'dir. Ortalama meyve ağırlığı 27,5 g ve ağaç başına ortalama verim 41 kg'dır.
KAYISI. A vitamini ve potasyum bakımından çok zengindir. Fazla tüketildiğinde sindirim sisteminizin hızla çalışmasına yardımcı olur. Kasların ve beynin daha düzenli çalışmasını ve daha az yorulmasını sağlar; cinsel gücü artırır.
Kayısının acı çekirdeği zehirleyebilir
Özellikle bazı kayısı türlerinin acı çekirdeğinden 5-25 adet tüketilmesi bile zehirlenmeye neden olur.
Kayısı çekirdeğinin siyanür içeriği 0.122 - 4.09 mg/ gram arasında değişmekte, ortalama 2.92 mg/gram ol- duğu bilinmektedir(3). İnsanlar için siyanürün öldürü- cü dozu 0.56 mg/kg - 1.52 mg/kg(4).
1 adet kayısı çekirdeği kaç gram? Kayısılar metabolizmayı da hızlandırarak kilo vermenize neden olabilir. Kayısılar aynı zamanda kemik gelişimi ve sağlığı için önemli olan kalsiyum bakımından da zengindir. Daha da önemlisi, potasyum da uygun emilim ve kalsiyum dağılımı için önemlidir.
Bu değişik oranlardaki denememiz neticesinde acı kayısı çekirdeğinin özellikle kanser hücreleri üzerine olumlu etkileri olduğunu, kanser hücrelerini öldürdüğünü, diğer taraftan da sağlıklı hücrelerin yenilenmesini sağladığını gördük.
Kayısı Çekirdeği Neye İyi Gelir? Sahip olduğu lif bakımından bağırsakların fonksiyonunu düzene koymaya yardımcı olur.
Bu bölgeler; Malatya, Elazığ, Erzincan bölgesi Kars, Iğdır bölgesi Akdeniz (Mersin, Mut, Antakya) bölgesi Marmara Bölgesi Ege Bölgesi İç Anadolu Bölgesi Bu bölgeler içerisinde Malatya, Elazığ, Erzincan bölgesi dışındaki bölgelerin üretimleri sofralık tüketime yöneliktir.
Çürük olmayan, çok yumuşak veya sert olmayan kayısıları seçin, iyice yıkayıp kurulayın. Ardından doğrudan güneş ışığı alan bir alana temiz bir bez serin. Kayısıları çekirdekli ve bütün bir halde bu bezin üzerine dizin ve 3-4 gün boyunca bekletin.
Kayısı çekirdeği yağı direkt olarak cilde ya da saça uygulanabilen bir doğal yağ çeşididir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri